Gümüşhane’de budama sezonu başladı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Gümüşhane'de meyve bahçelerinde budama işlemi başladı.

Gümüşhane’de budama sezonu başladı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Gümüşhane'de meyve bahçelerinde budama işlemi başladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. Bakımın en önemli unsuru da budama. Baharın gelişi aynı zamanda Meyve ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı anlamına geliyor. Bakımın en önemli ayağını da budama oluşturuyor.

Gümüşhane’de özellikle son yıllarda önem kazanan meyve yetiştiriciliğinde kalite ve verimi artırmak amacıyla kaliteli meyve üretimi iyi bakım beslemenin yanında doğru zaman ve yöntemle yapılan budama sonucunda oluşmakta.

Budamanın meyvecilikte kaliteyi artırmak ve verimi yükseltmek için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerinden biri olduğunu ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, İl Müdürlüğü olarak çiftçilere budamanın dışında diğer tarımsal konularda da her türlü teknik desteği sağladıklarını belirterek meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması gerektiğini ifade etti.

Gümüşhane’de 24 bin dönüm alanda toplu meyvelik bahçeleri olduğunu belirten İl Müdürü Birşen, “Budama, özellikle meyve ağaçlarında kök ile gövde dengeyi sağlayabilmek, devamlı ve düzenli ürün alabilmek için ağaç üzerinde tepe alma, uç alma, genişletme işlemlerinin tümüne budama diyoruz. Meyve fidanlarındaki dikim budaması, şekil budaması, verim budaması, gençleştirme budaması gibi türleri vardır. Budama ile ağacın dengesini sağlanabilir ve bu çok önemlidir. Ağacın içine güneş ışınlarının girmesiyle verim, kalite artışı da gerçekleşir. Budama olmazsa ağacın içine güneş girmez ve meyve kalitesinde düşüşler oluyor. Budamanın geç yapılmasıyla erken açmalar önlenir ve bahar donlarının verdiği zarar aza indirgenir. Budama yaparken meyve gözü olan dallar budanmaz ve budama ağacın gövdesine güneş ışınlarını engelleyen dallardan başlanmalıdır” dedi.

Dört çeşit budamanın olduğunu belirten Birşen, budama ile ağaçların direncinin arttığına dikkat çekerek “Bazı hastalıklı dalları kesersek ağaç sağlığına katkı yapmış oluruz. Ağaca yapılan püskürtmeli ilaçlarda daha fazla gövdeye nüfus eder. Budama aletlerinin seçiminde kalite ve temizlik de çok önemli. Aletlerin metali ne kadar kaliteli ise daha hızlı ve keskin kesimler yapılabilir” diye konuştu.

Birşen, bu dönemde meyve ağaçlarında budama, bordo bulamacı, aşılama teknikleri ve zirai mücadele çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi almak için üreticileri il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine davet etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER