Gümüşhane’de bahar aylarıyla birlikte dağlarda karların erimesinin ardından mantar sezonu da başladı. Vatandaşlar dağlarda mantar toplarken, uzmanlar toplanan her mantarın yenmemesi gerektiği konusunda uyardı.
Gümüşhane’nin merkeze bağlı mera ve gölleriyle meşhur Dörtkonak köyü kırsalında sıkça bulunan mantarları toplamak için hafta içi de olsa vatandaşlar dağlara akın ederek, ellerinde poşetlerle bahar yağmurlarının ardından başlarını topraktan çıkaran mineral, vitamin ve protein zengini mantarları topluyor.
Bahar yağmurlarının yağmasının ardından Gümüşhane’nin yüksek rakımlı yaylalarında mantar sezonunun açıldığını belirten Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut, doğada mantar toplarken çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek vatandaşları uyardı.
Doğada zehirli mantarların da olduğunu dile getiren Akbulut, “Mantar toplamakta en az yemesi kadar güzeldir. Bilmeyenler kesinlikle doğada buldukları her mantarı alıp yemesinler, bir bilene sorsunlar.” dedi.
“HEM TUZLA KÖZDE, HEM DE HAŞLANIP TEREYAĞIYLA KAVRULUP YENİR”
Gümüşhane yöresinin en güzel mantarlarından birisi olan kızıl mantarın Dörtkonak köyü kırsalında sıklıkla bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Mantarlar genelde saç yada köz üzerinde ortasındaki sapı çıkarılarak içine tuz koyup pişiririz. Birde suda haşladıktan sonra soğanla, tereyağıyla kavurur yeriz.” diye konuştu.
Doğada bulunan kızıl mantarı ayırt etmenin yolunu da açıklayan Akbulut, şunları söyledi: “Mantarı yerden çıkardığınız zaman üstü beyaz ve parlaktır. Tazesinin içi beyazdan kırmızıya doğrudur. Üzerinden iki gün geçmiş mantarında içi kahverengidir. Bunlar zehirli değildir. Birde bu bölgede çaçur mantarı var. O da zararlı değil ama onu da bilenlerin toplaması lazım.”
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2014, 11:06
Gümüşhane’nin merkeze bağlı mera ve gölleriyle meşhur Dörtkonak köyü kırsalında sıkça bulunan mantarları toplamak için hafta içi de olsa vatandaşlar dağlara akın ederek, ellerinde poşetlerle bahar yağmurlarının ardından başlarını topraktan çıkaran mineral, vitamin ve protein zengini mantarları topluyor.
Bahar yağmurlarının yağmasının ardından Gümüşhane’nin yüksek rakımlı yaylalarında mantar sezonunun açıldığını belirten Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut, doğada mantar toplarken çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek vatandaşları uyardı.
Doğada zehirli mantarların da olduğunu dile getiren Akbulut, “Mantar toplamakta en az yemesi kadar güzeldir. Bilmeyenler kesinlikle doğada buldukları her mantarı alıp yemesinler, bir bilene sorsunlar.” dedi.
“HEM TUZLA KÖZDE, HEM DE HAŞLANIP TEREYAĞIYLA KAVRULUP YENİR”
Gümüşhane yöresinin en güzel mantarlarından birisi olan kızıl mantarın Dörtkonak köyü kırsalında sıklıkla bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Mantarlar genelde saç yada köz üzerinde ortasındaki sapı çıkarılarak içine tuz koyup pişiririz. Birde suda haşladıktan sonra soğanla, tereyağıyla kavurur yeriz.” diye konuştu.
Doğada bulunan kızıl mantarı ayırt etmenin yolunu da açıklayan Akbulut, şunları söyledi: “Mantarı yerden çıkardığınız zaman üstü beyaz ve parlaktır. Tazesinin içi beyazdan kırmızıya doğrudur. Üzerinden iki gün geçmiş mantarında içi kahverengidir. Bunlar zehirli değildir. Birde bu bölgede çaçur mantarı var. O da zararlı değil ama onu da bilenlerin toplaması lazım.”