Vali Gazi Şimşek Çiftçi evinde gerçekleşen toplantıda meteorolojik verilerin elde ediliş yöntemleri ve tarımsal amaçlı kullanımları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Programda konuşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Zirai Meteoroloji Şube Müdürlüğünde görevli Mühendis Murat Yıldırım, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün çok tutarlı hava tahminleri yaptığını ve bunun yanında birçok sektöre de hizmet verdiğini belirterek, “Ulaştırmadan turizme, adaletten tarımcılığa kadar hizmet vermekteyiz. Bu sektörlerden biri de tarım sektörüdür. Tarım sektörü ile ilgili, zirai meteorolojik tahminler, zirai don uyarı sistemi, ürün izleme veri tahminleri, kuraklık analizleri, bitkinin sıcağa ve soğuğa dayanıklılık haritalarına bakıyoruz” dedi.
“HAVA TAHMİNİ İÇİN HARCANAN HER BİR DOLARIN KARŞILIĞINDA 15 DOLARLIK FAYDA SAĞLANIYOR”
Yıldırım, zirai meteorolojinin öneminden bahsederek, “Zirai Meteoroloji canlıların içinde yaşadıkları fiziksel çevreyi araştıran, bu fiziksel çevreye karşı gösterdikleri tepkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Yani Atmosferde meydana gelen hava olaylarının tarımsal üretim üzerine etkilerini inceler. Dünya Meteoroloji Örgütü, meteoroloji ve zirai meteorolojinin önemi ile ilgili bir çalışma yapmış ve “Hava tahmini için harcanan her bir doların karşılığında 15 dolarlık fayda sağlanıyor” sonucuna ulaşmış” diye konuştu.
“DÜNYADA 31 TANE DOĞAL AFET TESPİT EDİLDİ”
Türkiye’de her yıl ciddi doğal afetler yaşandığını ve dünyada 31 doğal afetin tespit edildiğini söyleyen Yıldırım, “Bunların büyük bir çoğunluğu da meteorolojik karakterlidir. Meteorolojik karakterli doğal afetlerin en önemli özelliği de önceden tahmin edilebilir olmaları ve gerekli önlemlerin alınarak zararlarının en aza indirilebilir olmalarıdır” ifadelerini kullandı.
“MİLYON LİRALIK KAYIPLARI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN RAPORLAR HAZIRLIYORUZ”
2004 yılında Türkiye’de ciddi bir zirai don yaşandığını kaydeden Yıldırım, “Özellikle fındık, elma, üzüm ve soğan gibi bitkilerde ciddi kayıplar yaşandı. Ziraat odasındaki verilere göre bu kayıp 1,5 milyon lira civarındaydı. Biz milyon liralık kayıpları ortadan kaldırmak için zirai tahmin raporları hazırlıyoruz” diye konuştu.
Gümüşhane Meteoroloji Müdürü Ömer Çekirdek ise yaklaşık 8 aydır Gümüşhane’de olduğunu ifade ederek, Gümüşhane'de Meteoroloji Müdürlüğü ve faaliyetleri hakkında sunum yaptı.
“DÜNYANIN HER TARAFINDAKİ HAVA DURUMUNU ANINDA GÖREBİLİYORUZ”
Çekirdek, Meteoroloji Müdürlüğü’nün Gümüşhane'de 1939 yılından beri hizmet verdiğini anımsatarak, “Otomatik meteoroloji istasyonlarımız insansız olarak hava durumlarını her iki dakika da bir ölçüp, bilgisayar aracılığıyla merkez meteoroloji müdürlüğüne iletiyor. Bizde anında hava tahminlerinin bilgisine ulaşıyoruz. Önceden üç defa yaptığımız iş şimdi iki dakikalık arayla ve elektronik sensorlarla bilgisayara aktarılıyor. Bu sistemle dünyanın her tarafındaki hava durumunu anında görebiliyoruz” dedi.
“2019 YILINA KADAR GÜMÜŞHANE’DE TOPLAMDA 22 TANE METEOROLOJİK İSTASYON OLACAK”
Gümüşhane'de toplamda 14 tane otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurulduğunu dile getiren Çekirdek şöyle devam etti: “Bu istasyonlar Gümüşhane merkezde Sargünkaya, Aşagıyuvalı ve Olucak köyünde, Kelkit merkez ve Karacaören köyü , Köse, Şiran, Kürtün’de Elceğiz, Beytarla ve Arpacık olmak üzere 4 tane Torul’da ve Zigana kayak merkezinde. Biz bunlara 2016 yılında 3 tane daha ilave edeceğiz. Süleymaniye’ye yapılacak olan kayak merkezine bir tane, ikincisi Gümüşhane sungurluda, üçüncüsü ise Kelkit Gültepe köyünde olmak üzere 14 tane otomatik meteorolojik gözlem istasyonu 2016 yılı içerisinde 17'eye çıkmış olacak. 2016-2019 yılları içerisinde ise 5 tane daha otomatik meteorolojik gözlem istasyonu ilave edilecek. 2019 yılına kadar Gümüşhane ve ilçelerinde toplamda 22 tane meteorolojik istasyon olacak. Bu sistemle anında her taraftan haberdar olabileceğiz.”
11. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü personeli Cem Topal’ın hava tahmini ve metotları hakkında ki sunumunun ardından toplantı soru cevap kısmı ile sona erdi.
İbrahim Özdemir - Figen Tok
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2016, 23:34