Gümüşhane’de 5 yıl önce kurulan ve bu yıl adını Yankı Kumpanya olarak değiştiren tiyatro grubu son 1 ayda 5 farklı şehirde turneye çıktı. Önümüzdeki günlerde binlerce kilometre daha yol gidecek 14 kişilik ekip Gümüşhane’den sanat ihraç ediyor.
Gümüşhane Sanat Tiyatrosu adıyla 5 yıl önce ödüllü yönetmen Mesut Budak tarafından kurularak şehir merkezinde faaliyetlerine başlayan tiyatro grubu yeni sezonda Erzurum, Rize, Batman, Şanlıurfa ve Gaziantep turnesi gerçekleştirdi.
Aynı gün içerisinde çocuklar için ‘renkler cumhuriyeti’ adlı müzikli, danslı çocuk tiyatrosu, yetişkinler için de Budak tarafından yazılan ödüllü “Aşkın Anatomisi” adlı oyunla seyircisinin karşısına çıkan ekip son bir ayda 5 şehirde 10 seansta yaklaşık 4 bin seyirciye ulaştı.
Önümüzdeki günlerde Gümüşhane’den binlerce kilometre uzaktaki Burdur, Antalya, Manisa, İzmir ve İstanbul şehirlerine turne yapacak olan Yankı Kumpanya kurucusu, ödüllü yönetmen Mesut Budak, 14 kişilik ekibiyle sponsor desteği olmadan, herhangi bir kurum ve kuruluştan katkı almadan tiyatral faaliyetlere devam ettiklerini söyledi.
Hiçbir kuruma bağlı olmadıklarını ve tam anlamıyla bağımsız olan bir tiyatro ekibi olduklarını ifade eden Budak, “Gittiğimiz şehirlerde vatandaşların oyunlarımıza olan ilgisi çok yoğun ve biz oldukça memnunuz. 5 farklı ilden aldığımız talep 5 yıldır Gümüşhane’de aldığımız seyirci kitlesinden çok daha yüksek” dedi.
“Gümüşhane farkına varmadı bunun ama Gümüşhane tarihinde ilk defa sanat ihracı yapıyoruz”
Gümüşhane’yi dışarda tanıttıklarını ve bu turnelerle Gümüşhane’nin sanat ihraç ettiğini kaydeden Budak, “Gümüşhane farkına varmadı bunun ama Gümüşhane’yi biz dışarda tanıtıyoruz. Nereden geliyorsunuz diye sorduklarında Gümüşhane diyoruz. Bu bizim için çok güzel bir kazanım. Bunu dediğimizde “Gerçekten mi?” diyorlar, “Gümüşhane ilçe değil mi?”, “Gümüşhane Trabzon’a bağlı değil miydi?”, “Gümüşhane neredeydi?” diyorlar. Biz gittiğimiz her ildeki valiliklere, kaymakamlıklara hatta seyircilerin çoğuna Gümüşhanemizin pestil ve kömesini dağıtıyoruz. Biz Gümüşhane’yi seviyoruz. Tiyatromuzun adı gibi yankı oluşturmaya, insanlara sanatı yaymaya çalışıyoruz ve bunu Gümüşhane merkezli yapıyoruz. Burada birtakım sorunlar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Ama biz burada bir araya geldik, Gümüşhane’nin bana kazandırdığı çok güzel şeyler var. Çok kıymetli insanları var. Kültüre anlamda çok ileri seviyede insanlarımız var. Belki Gümüşhane tarihinde ilk defa sanat ihracı yapıyoruz. Gümüşhane’de böyle bir kazanım elde ettiğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
“Geçen yıl Gümüşhane’de 12 farklı oyunla 54 seans gösteri yaptık, kimsenin haberinin olmadığı köy tiyatrolarımız var”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı Sinema ve Tiyatro İstatistiklerinde bin 95 kişinin tiyatro izlemesi sonucu bu istatistikle Türkiye'de en az tiyatro oyunu oynanan 5.şehir olduğunun açıklandığını ve bu yanlış rakamların kendilerini çok üzdüğünü hatırlatan Budak, “TÜİK’e göre Türkiye’de en az tiyatro sahnelenen şehiriz biz. Ama bunu TÜİK iddia ediyor. Biz TÜİK’le görüşme sağladık. Görüşme sonucunda yanlış bir bilgi olduğu bize söylenildi. Trabzon bölge sorumlusu arkadaşlarımız bu konuyu sadece Belediye’ye danışmışlar. Onlar da bizde tiyatro yok diyince Türkiye’deki en az tiyatro diye itham ediliyor Gümüşhane. Bizim tüm resmi kayıtlarımız elimizde. Sadece 2018-2019 sanat sezonunda 12 farklı oyunla 54 seans gösteri yaptık. Kimsenin haberinin olmadığı köy tiyatrolarımız var. Hiç kimsenin gitmediği köylere gidip tiyatro yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu iş için binlerce kilometre yol gidiyoruz”
Gümüşhaneli olmamasına rağmen şehir dışına çıktığında ‘Gümüşhaneliyim’ dediğini anlatan Budak, “Buradaki yerel otorite bu konuya hassas olmalı. Şuan bildiğimiz kadarıyla Gümüşhane Belediyesi suni bir çalışma yaparak Trabzon’dan, Samsun’dan ayda bir tiyatro getiriyor. Mevcutta 5 yıldan beri burada hizmet veren bir tiyatro var. Bilir kişiler bir araya gelip şehre bir tiyatro kurabilirler. Burada yaptığımız bir tiyatro ile burada festival yapalım diyen birçok hocamız, birçok büyük sanatçımız var. Defalarca bunu konuştuk. Bu yapılabilir. Sanat anlamında turizm potansiyelinin ne kadar artacağını bir festivalle çok iyi görebilirsiniz. Örnekleri İzmir, Samsun, Antalya’dır. Biz bu işi severek yapıyoruz. Kalkıp bu iş için binlerce kilometre yol gidiyoruz. Oyunlar için talep gelen iller de var. Erzurum’un Narman ilçesinde ilk defa bir tiyatro gösterisi yapıldı ve tekrar çağırıyorlar gideceğiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2019, 17:57