Gümüşhane’nin nüfusu 2030'da 116 bine düşebilir

Başta işsizlik olmak üzere diğer nedenlerle sürekli göç veren bir şehir olan Gümüşhane’nin 148 bin olan nüfusunun 2030 yılında rekor oranla 116 bine düşmesi bekleniyor.

Gümüşhane’nin nüfusu 2030'da 116 bine düşebilir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'nin nüfus yapısında son yıllarda meydana gelen değişimler sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç ve Türkiye İstatistik Kurumu Revizyon Politikası gereğince 2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçları temel alınarak nüfus projeksiyonları yenilendi.

Kurumun web sitesinde bugün açıklanan verilerde doğum, ölüm ve göçe ilişkin demografik göstergelerdeki mevcut durumun devam edeceği, artış veya azalış yönünde eğilimler de gösterebileceği varsayılarak ana, düşük ve yüksek olmak üzere üç farklı senaryoya dayalı nüfus projeksiyonları üretildi.

Ana senaryoya göre Türkiye’nin nüfusunun 2100 yılında 77 milyonun altına düşmesi beklenirken Gümüşhane’nin 2030 yılındaki nüfusunun da 116 bine düşmesi bekleniyor. 

İlgili üniversite ve kamu kurumlarından katılımcıların da içinde bulunduğu Resmi İstatistik Programı kapsamında kurulan alt çalışma grubu tarafından yürütülen çalışma sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu illerin 2030 yılına kadar tahmini nüfusları da belirlendi.

Yayınlanan tabloya göre 2030 yılına kadar Türkiye’nin nüfusunun yüzde 3 oranında artması, 20 ilde düşmesi beklenirken, nüfus konusunda en acı tablo Gümüşhane'de yaşanacak. 

Şehrin 2023 yılında 148 bin 539 olan nüfusunun 2030 yılında yüzde 22'lik rekor düşüşle 116 bin 24 olacağı tahmin ediliyor.

Bu oranla Gümüşhane Türkiye'deki 81 il içinde nüfusu en çok düşecek il olacağı tahmin edilirken en fazla artışın ise yüzde 15'le Tekirdağ'da olması bekleniyor. Gümüşhane'yi yüzde 12 ile Ağrı, Bayburt ve yüzde 9 ile Ardahan izledi.

Gümüşhane'de görülen nüfus kaybının temel nedenleri arasında işsizlik, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim gibi sorunlar yer alıyor. Kentten göç eden nüfusun çoğunluğu, daha iş ve yaşam imkanları sunan büyük şehirlere yöneliyorlar.

Gümüşhane'nin nüfus kaybını durdurmak için bölgeye yeni yatırımlar çekilmesi, istihdam olanaklarının artırılması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesi gibi kapsamlı önlemlerin alınması gerekiyor. Aksi takdirde nüfus azalışının sürmesi ve kentin giderek daha da küçülmesi kaçınılmaz görünüyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2024, 10:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Alp
Alp - 2 ay Önce

Dedem derdiki bu şehirden bi bok olmaz gidersen hayatını kurtarırsın

SIRADAKİ HABER