Harşit çayında balık ölümleri korkutuyor

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, son zamanlarda Harşit Çayında yaşanan balık ölümlerine bir yenisinin daha eklendiğini, Hacıemin’den Eskibağlar’a kadar Harşit çayı tabanında ve su yüzeyince binlerce balığın öldüğünü söyledi.

Harşit çayında balık ölümleri korkutuyor

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, son zamanlarda Harşit Çayında yaşanan balık ölümlerine bir yenisinin daha eklendiğini, Hacıemin’den Eskibağlar’a kadar Harşit çayı tabanında ve su yüzeyince binlerce balığın öldüğünü söyledi.

Özellikle son 2 günde Harşit Çayında 5 ile 10 bin arasında bir balık ölümü gerçekleştiğini tahmin ettiklerini kaydeden Oral, özellikle 2 Ağustos Çarşamba günü Harşit Çayına bakan herkesin bu acı manzara ile karşılaştığını söyledi.

Gümüşhane’de çevre savunuculuğu açısından ellerinden geldiğince mücadele ettiklerini ve bu kapsamda TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak her türlü çevre ihlalinde ihbar birimi haline geldiklerini dile getiren Oral, “Aldığımız ihbar telefonları üzerine Harşit Çayına baktığımızda Hacıemin Mahallesinden Eskibağlar mevkiine kadar olan kısımda dere tabanında ve su yüzeyinde binlerce balığın öldüğünü gördük” dedi.

“Harşit’i halgentteki şantiye Harşit'i zehirliyor”

Yaptıkları incelemede Halgent şelalesi mevkiinde bulunan bir menfezden Harşit Çayına zehir aktığını gözlemlediklerini kaydeden Oral, gözlemlerini şu ifadelerle açıkladı: “Yüksek oranda çimento içeren bu atığı takip ettiğimizde bizi Gümüşhane Çevre Yolu şantiyesinin Halgent bağlantı noktasına götürdü. Zemin iyileştirmek için yapılan çalışmalar sırasında alandan geçen akarsuya yüksek oranda çimento ve kimyasal maddeler içeren atığın karıştığını gördük. Şantiyede bulunan teknik personellere sorduğumuzda ''yapılan enjeksiyon esnasında dereye beton karışıyor'' yanıtını aldık. Yani bugün Gümüşhane’de katledilen en az 5-10 bin balığın sorumlusu Gümüşhane Çevre Yolu Şantiyesi olmuştur. Yol çalışmalarına devam eden yüklenici firmanın zemin iyileştirme sırasında gerekli tedbirleri almaması ve böylesi bir çevre felaketine yol açması büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Alanda yüksek miktarda yeraltı suyu olduğu bilindiği halde yeraltı suyunu alandan drene etmeden üzerine beton dökülmesi anlaşılır bir durum değildir. Bir miktar maliyet artışı ile önüne geçilebilecek iken böyle bir çevre felaketine mahal vermeye yol firmasının asla ama asla hakkı yoktur.”

“Yol yapımının zorlu şartlarda yapılması dereyi kirletme ve çevre ihlali yapma hakkını asla doğurmaz”

Harşit Çayının suyunun vadi boyunca kendi içerisindeki sucul canlıların yaşam alanı olmasının dışında insanların sulama suyu olarak kullandığı bir akarsu olduğunu ve bu insanların sağlığını hiçe sayılarak böylesine sorumsuz bir şekilde çevre ihlali yapmanın vicdani boyutta rahatsızlık verici olduğu gibi yasal olarak da suç olduğunun altını çizen Oral, “Çevre Yolu Geçişinde arazi yapısına bağlı olarak yol yapımının zorlu şartlarda yapıldığı aşikardır. Ancak bu zorluk dereyi kirletme ve çevre ihlali yapma hakkını asla doğurmaz. Çevre Yolu Şantiyesi Yüklenicisinin bu felakete sebebiyet veren teknik kadrosu hakkında mutlaka gerekli yaptırımları uygulaması ve kamuoyundan böylesi büyük bir hata yapıldığı için özür dilemesi gerekmektedir. Gümüşhane Belediyesinin ve Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yapılan bu çevre ihlali karşısında ihmale yol açan firmaya ne tür yaptırımlar uygulayacağının takipçisi olacağımızın özellikle bilinmesini isteriz. Evet ''yol medeniyettir'' ancak masum canlıları katletmenin medeniyetle örtüşür bir yanı yoktur. Bu kapsamda Gümüşhane halkını Biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bir daha böylesi tatsızlıkların yaşanmamasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2017, 08:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER