TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Türkiye'de bugün itibarıyla 249 istasyondan hava kalitesinin izlendiğini ve 2017 yılı sonunda istasyon sayısının 330'a çıkarılmasının öngörüldüğünü belirterek, ‘Yapılan bu çalışmalar neticesinde 2019 yılına kadar hava kalitesinde Avrupa Birliği normlarını yakalayacağız’ dedi.
Pektaş, yaptığı açıklamada, her yıl Aralık ayının 3. haftasının hava kirliliğine dikkat çekmek için "Kirli Hava ile Savaş Haftası" olarak belirlendiğini anımsattı.
AK Parti hükümetlerinin, çevre alanında önemli yatırımlara imza attığını kaydeden Pektaş, "Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarımız, hava kirliğinden ağaçlandırmaya, suyumuzdan toprağımıza bütün çevre bileşenleri korumak için çalışıyorlar." ifadesini kullandı.
Çevre ve hava kirliliğinden, bir kurum ya da kuruluşun sorumlu olmadığını vurgulayan Pektaş, bu problemden bütün insanlığın sorumlu olduğunu dile getirdi. Devlet ve Hükümet olarak hava kirliliğini minimize etmek için bütün tedbirlerin alındığını kaydeden Pektaş, öte yandan hava kirliliğiyle mücadele konusunda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü belirtti.
"249 istasyondan hava kirliliği takip ediliyor"
Önemli bir problem olan hava kirliliği konusunda Türkiye'de büyük ilerlemelerin kaydedildiğini anımsatan Pektaş, şu bilgileri verdi: "Bilindiği üzere ülkemizde özellikle İstanbul'da 1990'lı yılların başlarında hava kirliliği nedeniyle sokağa çıkmak için gazeteler gaz maskesi dağıtıyordu. Hava kirliliği sağlığımızı tehdit eder boyutlardaydı. O günlerden sonra ülkemizde hava kirliliği ile mücadele ve takip için birçok çalışma yapıldı. İlk defa 25 ilimizde 2005 yılında 36 istasyon kurarak hava kalitesi izleme faaliyetine başlandı. 2009 yılında ise bu merkezler 81 il merkezine yaygınlaştırılarak her il merkezine istasyon kuruldu."
Türkiye'de bugün itibarıyla 249 istasyondan hava kalitesinin izlendiğini aktaran Pektaş, 2017 yılı sonunda ise istasyon sayısının 330'a çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi.
"Hava kalitesinde AB normlarını yakalayacağız"
Ülkedeki 249 istasyonun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı 8 Bölgesel Temiz Hava Merkezinden yönetileceğini ifade eden Pektaş, "Hava kalitesi bazında yapılan bütün çalışmalar İstanbul, Samsun, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara ve Diyarbakır'daki bu merkezlerden yürütülecek. Yapılan bu çalışmalar neticesinde 2019 yılına kadar hava kalitesinde Avrupa Birliği normlarını yakalayacağız." açıklamasında bulundu.
Pektaş, şunları kaydetti: "2011-2014 yılları arasında ülke genelinde hava kalitesi neticelerine bakıldığında kükürtdioksit parametresinde yüzde 14, partikül madde parametresinde ise yüzde 13 nispetinde azalma görülmektedir. Ayrıca hava kalitesi ölçüm sonuçları ve hava kalitesi indeksi, internet adresinden ve LED ekranlar aracılığıyla kamuoyu ile anında paylaşılıyor. Tüm halkımız, 'www.havaizleme.gov.tr' adresinden, soluduğu havayı 7 gün 24 saat izleyebiliyor."
"3 Milyar 750 milyon fidan toprakla buluştu"
Su kaynaklarının ve ormanların korunması ve geliştirilmesi için de çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Pektaş, "Sera gazı yutak alanlarının başında ormanlar geliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu kapsamda son 14 yılda yaptığı çalışmalarla 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Ülkemizde 20,8 milyon hektar olan orman alanı 22,3 milyon hektara yükseltildi. Bakanlık, ülkemize 1,5 milyon hektar yeni orman alanı kazandırarak çevreye ve yeşile verilen önemi gösterdi." dedi.
"Çevre için yapılacak her faaliyet, gelecek nesillerin daha güzel bir ortamda yaşayacağı bir dünya inşa edecektir" ifadesini kullanan Pektaş, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için devlet olarak tedbirlerin alınacağını vurguladı.
Pektaş, "Çevreye yapılan yatırımın sağlığa ve insanlığa yapılan yatırımdır. Çevreye sahip çıkmazsak bütün insanlık bundan zarar görecek ve her şey için çok geç kalınmış olunacak." diye konuştu.