Gümüşhane kent merkezinde kurbanlıklar içinı kurulan hayvan pazarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından denetleniyor.
Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi ekiplerince denetlenen hayvan pazarında incelemelerde bulunan İl Müdürü Hasan Irkın, ekiplerin bayram nedeniyle yoğun olan hayvan pazarında vatandaşlara alacakları kurbanlık hayvanların seçimi konusunda bilgilendirme yaptıklarını da söyledi.
Denetimlerde hayvan pazarında bulunan kurbanlık hayvanların sağlıklı oldukları, tüm büyükbaş hayvanların küpelerinin ve hayvan pasaportlarının bulunduğu, pazardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların usulüne uygun şekilde satışa hazır tutulduğunun görüldüğünü kaydeden Irkın, vatandaşların kurbanlık seçimi yaparken dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
“(1) Küpesiz ve belgesiz hayvan, iki yaşını doldurmamış ve gebe olan büyükbaş hayvan alınmaması,
(2) Veteriner Sağlık Raporu veya Pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması,
(3) Veteriner Sağlık Raporu olmayan, küpesiz ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, yüksek ateşi, salya akıntısı, pis kokulu burun akıntısı ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, hayvanların satın alınmaması,
(4) Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan atıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ve akciğerlerin uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç döküp, gömülerek imhasının sağlanması, kesinlikle kedi ve köpeklere yedirilmemesi,
(5)Kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi, kesim sonrası etler 1 0C ’de 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi,
(6) Kurbanlık hayvanların alım, satım ve nakilleri esnasında ayrıca kesim öncesi ve sırasında hayvan refahı açısından kötü muamele ve işkence yapılmaması,
(7) Kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin Kurban Hizmetleri Komisyonun belirlediği yerlerde İl/İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine, bu yerler dışında ve köylerde Muhtarlara teslim edilerek İl/İlçe Müdürlüklerimize ulaştırılması.”
Irkın, yukarıda saydığı hususlara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacağını hatırlatarak, Kurban Bayramı boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2012, 16:40
Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi ekiplerince denetlenen hayvan pazarında incelemelerde bulunan İl Müdürü Hasan Irkın, ekiplerin bayram nedeniyle yoğun olan hayvan pazarında vatandaşlara alacakları kurbanlık hayvanların seçimi konusunda bilgilendirme yaptıklarını da söyledi.
Denetimlerde hayvan pazarında bulunan kurbanlık hayvanların sağlıklı oldukları, tüm büyükbaş hayvanların küpelerinin ve hayvan pasaportlarının bulunduğu, pazardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların usulüne uygun şekilde satışa hazır tutulduğunun görüldüğünü kaydeden Irkın, vatandaşların kurbanlık seçimi yaparken dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
“(1) Küpesiz ve belgesiz hayvan, iki yaşını doldurmamış ve gebe olan büyükbaş hayvan alınmaması,
(2) Veteriner Sağlık Raporu veya Pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması,
(3) Veteriner Sağlık Raporu olmayan, küpesiz ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, yüksek ateşi, salya akıntısı, pis kokulu burun akıntısı ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, hayvanların satın alınmaması,
(4) Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan atıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ve akciğerlerin uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç döküp, gömülerek imhasının sağlanması, kesinlikle kedi ve köpeklere yedirilmemesi,
(5)Kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi, kesim sonrası etler 1 0C ’de 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi,
(6) Kurbanlık hayvanların alım, satım ve nakilleri esnasında ayrıca kesim öncesi ve sırasında hayvan refahı açısından kötü muamele ve işkence yapılmaması,
(7) Kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin Kurban Hizmetleri Komisyonun belirlediği yerlerde İl/İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine, bu yerler dışında ve köylerde Muhtarlara teslim edilerek İl/İlçe Müdürlüklerimize ulaştırılması.”
Irkın, yukarıda saydığı hususlara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacağını hatırlatarak, Kurban Bayramı boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini kaydetti.