Türkiye’de özel bir yere sahip olan Gümüşhane balını 38 yıllık arıcı Murat Ergin’le konuştuk.
Tecrübeli arıcı Ergin, Gümüşhane balının her eve mutlaka girmesi gerektiğini belirterek, “balın girmediği eve dünya dolusu dert girer” dedi.
Balın insan hayatındaki önemine değinen Murat Ergin şunları söyledi, “Bal, Allah’ın mucizevî bir nimeti. Allah’ın insanlara lütfettiği bu kadar önemli bir nimeti insanların tanıması, bilmesi ve kullanması gerekir. Bu nedenle, Gümüşhaneli vatandaşlarımıza evlerine bal almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bal şifadır, bal ilaçtır. Ama gerçek bal almalılar. Gerçek balı da vatandaşlarımızın aracıdan değil, arıcıdan almaları gerekir. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz evlerinin bir köşesinde bir kavanoz da olsa yıl boyunca ani hastalıklarda, zehirlenmelerde, sancılanmalarda ve ağrılarda kullanılmak üzere bal saklarlardı. Bu adet Gümüşhane’de pek çok ailede hâlâ devam etmektedir.”
“Gümüşhane balı değerli bir baldır”
Gümüşhane balının en önemli özelliğinin zengin bir floradan elde edilmesi olduğunu belirten tecrübeli arıcı Ergin şunları söyledi: “Gümüşhane balı Rize’deki Anzer balı ayarında bir baldır ama bu bir reklam işidir. Rizeliler reklamını iyi yapmış biz yapamamışız. Bizim balımız, yani Gümüşhane’nin Gümüş balı Rize Anzer balı ayarında bir baldır. İşte vatandaşlarımıza almalarını tavsiye ettiğimiz bal budur. Gümüşhane’nin zengin florasından elde edilen balı tavsiye ediyoruz. Çünkü; Gümüşhane çiçek balı kalite olarak Türkiye’de ilk ona giren bir baldır. Türkiye’de tarımsal kimyasalların en az kullanıldığı il Gümüşhane’dir. Dolayısıyla kimyasallarla kirlenmeyen bir coğrafyamız, bir floramız var. Bu temiz coğrafyadan alınan balın kalitesi elbette ki yüksek olacaktır. Yaylalarımız, ormanlarımız, çayırlarımız, meralarımız tertemizdir. Dolayısıyla balımız da temiz ve kalitelidir.”
“Gümüş Bal’ın mutlaka tescil ettirilmesi gerekir”
Gümüşhane balının tescillenmesi konusunu da gündeme getiren Ergin, “Her kaliteli malın hemen taklidinin çıkması gibi, Gümüşhane balının da elbette taklitleri piyasaya sürülmektedir. Piyasaya sürülen özellikle şeker ballarının Gümüşhane’nin Gümüş balına zarar vermemesi için Gümüşhane balının “Gümüş Bal” adı altında mutlaka tescil ettirilmesi gerekir. Bu konuda Sayın Valimiz Alper Tanrısever’in de arıcılara yardımcı olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
“Bu sezon Gümüşhane balının kilosu 400-600 tl arasında satılıyor”
Bal fiyatları konusunda da bilgi veren arıcı Ergin, “Bu sezon Gümüşhane balının kilosu 400-600 Tl arasında satılıyor. Gerçek balın fiyatı bu. Vatandaşlarımız hiç tereddüt etmeden bal alsınlar. Bu fiyatlar şeker bal fiyatları değil, gerçek bal fiyatlarıdır.” dedi.
“Gümüşhane’ye çok sayıda bal ormanı kurulmalıdır”
İklim değişimleri karşısında Gümüşhane balının korunmasına yönelik olarak da görüşlerini aktaran tecrübeli arıcı Murat Ergin, “Gümüşhane arı kolonisi bakımından ülkemizde ilk ona girecek büyüklüktedir. Biz bal ormanları istiyoruz. Gümüşhane vadisinde Kürtünden başlayıp Torul ve merkez ilçede vadi boyunca bal ormanları kurulmalıdır. Diğer ilçelerimizde de bal ormanları kurulmalıdır. Çünkü; Kaliteli bal üretiminin mevsimsel ve iklimsel nedenlerle kesintiye uğramaması ve aşırı sıcaklar nedeniyle çiçek florasının fakirleşmesi tehlikesine karşı bal ormanları alternatif olarak devreye girmelidir. Bu konuda da yine Valimiz Sayın Alper Tanrısever’in yardım ve desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Ebuzer YAPAR
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi
Bal deyip geçmiyelim. Eskiler derdi ki" ya bir uçar kuşun ya da bir döner taşın(değirmen) in olacak. Varlıklı olmanın işareti bunlar imiş.M. dörtkonak köyünden olan öğretmen kökenli emkli Murat Ergin Öğretmen oğludur.
Dörtkonak gibi bir köyde arıcılıkla iştigal etmesi ve bunu geliştirerek sürdürmesi taktire şayan bir başarıdır.. Bal tüekülerimizde de yer veden bir Allah nimeti. oyleki ben benim diyenler için ozan şöyle diyor.: Senin Bir okka cık bal ın varda övünüyorsun. . örneği Birlikte okuyalım.
Bir okkacık balım mı var
Bir dönümlük bağım mı var
Bir derdime bin dert katar
Ne'm alacak felek benim
devamuı var. Ol sebepten bal geçmiştede günümüzde de önemli ve Varlıklı olmanında bir koşulu oluyor. Besin değeri asla tartışılamaz. Uzun süre kapalı yada açık mekanlarda saklansın asla kokmaz. değeri, de bundandır.
Murat yeğenimize teşejkkürler. Dörtkonaktan böyle ferasetli birisi çıkmasıbda bizim zenginliğimiz.
Umarım Hışır kuzeni için dörtlükleri döktürmede geç kalmaz..