İl Sağlık Müdürlüğünde 'Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi' Kuruluyor

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son dönemlerde gündemi meşgul etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçerek bir dizi önlemler aldı. Bu kapsamda Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nde “Çalışan hakları ve Güvenliği Birimi” kuruluyor.

İl Sağlık Müdürlüğünde 'Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi' Kuruluyor
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son dönemlerde gündemi meşgul etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçerek bir dizi önlemler aldı. Bu kapsamda Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nde “Çalışan hakları ve Güvenliği Birimi” kuruluyor.

Yeni yapılan düzenlemeyle sağlık çalışanlarının daha rahat ve güvenli bir ortamda hizmet vermesi amaçlanıyor.

Düzenlemede en çok dikkat çeken konu ise sağlık çalışanlarının görevi başında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilmesi oldu.

Sağlık Çalışanı Şiddete Maruz Kaldığı Anda 113 Numaralı Hattı Arayabilecek

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk,  sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olaylarının yöneticiler tarafından 113 numaralı telefonla Bakanlık Beyaz Kod Birimine bildirileceğini, eş zamanlı olarak ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere de intikal ettirilebileceğini bildirdi.

Dr. Öztürk, kamu görevlilerine karşı işlenen şiddet olaylarının takibi, şikayete bağlı olmadığından ilgili personelin şikayetinin olup olmadığına bakılmaksızın yöneticilerin olayı mutlaka adli mercilere intikal ettireceklerini vurgulayarak , özel sağlık kuruluşlarının da adli bildirim konusunda gerekli  hassasiyeti  göstereceğinin altını çizdi.

Şiddete uğrayan sağlık çalışanının bu tarz bir istenmeyen olayla karşılaştığı zaman 113 numaralı telefona doğrudan bildirim yapılabileceğini de ifade eden Dr. Öztürk, “Yöneticiler  www.beyazkod.saglik.gov.tr adresinde bulunan Beyaz Kod Bildirim Formu’nu dolduracak. Bildirim üzerine Bakanlık Beyaz Kod Birimi, yöneticilere veya ilgili personelle hukuki süreçle ilgili rehberlik yapacak, olayın adli makamlara intikal ettirip ettirilmediğini araştıracak ve şayet ettirilmemiş ise olayı derhal adli makamlara bildirilecek. Ayrıca şiddet olayının gerçekleştiği sağlık kurumunun hukuk birimine olayın bildirildiğini tespit edecek. Hukuk birimleri, işlenen suçtan mağdur olan Bakanlık personeline veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına bir avukatın hukuki yardımını isteyip istemediğini soracak ve talep etmeleri halinde Bakanlık avukatlarınca ilgili personele 28/04/2012 tarihli ve 28277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde hukuki yardım yapılacak.” şeklinde konuştu.

Dr. Öztürk, var olan “Hasta-Çalışan Güvenliği”  birimlerinin yanında, İl Müdürlüğü bünyesinde  açılacak olan Çalışan Hakları ve Güvenliği Biriminin bilgi alma, şikayet, çalışan eğitimi, vb. konularında hizmet vereceğini sözlerine ekleyerek, Gümüşhane’de görev yapan sağlık çalışanlarının herhangi bir şiddete maruz kalmaları durumunda İlimiz Sağlık Müdürlüğü Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine 0 456 213 68 66 nolu telefondan ulaşarak bildirim yapabileceklerdir.”dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr.Metin Öztürk, görevlendirdiği Sağlık Müdür Yardımcısı ile beraber kurumlarda çalışan güvenliği ile ilgili uygulamaları ve alınan tedbirleri bizzat kendilerinin inceleyerek aylık periyotlarla rapor halinde Sağlık Bakanlığına sunacaklarını kaydetti.

Temennilerinin bu tarz olayların bir daha yaşanmaması yönünde olduğunu dile getiren Dr. Öztürk, “Çalışanlarımıza karşı hakarete varan, sözel saldırı ya da fiziksel şiddete yönelik davranışlara asla müsamaha etmedik ve etmeyeceğiz. Sağlık çalışanlarımızın, yanlarında olduğumuzu, onların daha rahat ve güvenilir bir ortamda hizmet verebilmesi için çalışmalar yaptığımızı bilmelerini isterim” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER