İşveren prim desteği 2020’e kadar uzatıldı

Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, 18 yaş üstü tüm kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlerin istihdamında mesleki eğitimine göre 6-48 ay arasında değişen sürelerde prim desteği verilmeye devam edileceğini, geçlerin iş gücüne katımını ve yeni istihdamlar sağlamak için ‘sigorta primi işveren payının’ devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

İşveren prim desteği 2020’e kadar uzatıldı
Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, 18 yaş üstü tüm kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlerin istihdamında mesleki eğitimine göre 6-48 ay arasında değişen sürelerde prim desteği verilmeye devam edileceğini, geçlerin iş gücüne katımını ve yeni istihdamlar sağlamak için ‘sigorta primi işveren payının’ devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Yaptığı açıklamada gençlerin iş gücüne katılımını ve yeni istihdamlar sağlamak amacıyla 4447 Sayılı Kanun’un geçici 10. Maddesinde düzenlenen ve 6111 sayılı teşvik olarak bilinen teşvik düzenlemesinde 31/12/2015 olan sürenin Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/12/2020’ye kadar yani 5 yıl daha uzatıldığını söyledi.

İslamoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve aşağıda  belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren devlet tarafından karşılanır.

Teşvikten yararlanma şartları

a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;
1) Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için 48 ay süreyle,
2) Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay süreyle,
3) (1) ve (2) numarada sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için 24 ay süreyle,
b) 29 yaşından büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için 24 ay süreyle,
c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak 6 ay süreyle,
ç) SSk lı çalışmakta iken, bu teşvikin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler için 12 ay süreyle,
d) 18 yaşından büyüklerden (a), (b) ve (ç) maddeye girmeyenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 6 ay süreyle, uygulanır.

Yukarıda sayılan belge ve nitelikler nedeniyle destek unsurundan yararlanabilmek için sigortalıların sahip oldukları mesleki yeterlik, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim kurumları veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarına ilişkin belgelerde belirtilen meslek ya da alanlarda işe alınmaları ve/veya çalışıyor olmaları gerekir.
Bu teşvikle sağlanan destek unsurundan aynı sigortalı için bir kez yararlanılabilir. Sigortalı, destek süresini tamamlamadan işsiz kalması halinde, kalan süreden yeniden yararlanamaz.

İşveren hissesine ait primlerin Fondan karşılanabilmesi için

İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarını yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalının işe alındığı işyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiş veya ilgili diğer kanunlar uyarınca prim borçlarının yeniden yapılandırılmış ve taksitlendirilmiş olması, bu tecil, taksitlendirme ve yeniden yapılandırma devam ettiği sürece işverenlerin bu teşvik hükmünden yararlanmasına engel teşkil etmez.

Kimler yararlanamaz

Bu teşvik hükümleri; 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.

5510 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz.
Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2015, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER