Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen panele İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Işık, Gümüşhane İl Barosundan Avukat Burcu Altınok Dabağ, Aile ve Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü Psikolog Onur Murat Gültekin, Gümüşhane Adliyesi Adli Destek Mağdur Hizmetleri Müdürü Meryem Kaplan konuşmacı olarak katıldı.
“Kadınlara yönelik şiddet vicdanlarımızı sızlatıyor ve yaralıyor”
Panelin başlangıcında konuşan Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu, kadına yönelik şiddetin yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen, kadını insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranış olduğunu belirterek, “Her geçen gün daha fazla şahit olduğumuz kadınlara yönelik şiddet vicdanlarımızı sızlatıyor ve yaralıyor. Oysa inancımızda dahi yeri olmayan şiddet bir insanlık suçu, bir insanlık ayıbıdır. Ne şekilde yaşanırsa yaşansın kadının yaşamına korku ve güvensizlik getiriyor. Başıma gelmez demeyelim. Bizi biz yapan değerlerle vicdan ve merhamet toplumu olmak zorundayız. Bizlerin amacı ise bilgilendirmek ve yol göstermektir” dedi.
“Bir Müslümanın eli ve dili bir başkasına zarar vermez veremez”
Dinde kadının yeri ve önemini vurgulayarak şiddetin karşısında durulması gerektiğini anlatan İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, “Peygamberimiz gerek sözlerinde gerekse davranışlarında şefkati ve merhameti ortaya koymuş, merhamete sığmayan davranışları gördüğünde de insanları uyarmıştır. Bir hadisi şerifte; senin ailenin üzerinde ve nefsinin senin üzerinde hakkı vardır buyuruyor. Dolayısıyla her şeyin herkesin hakkını vermek lazımdır. Müslüman eli ve dili başkasına zarar vermeyendir. Bir Müslümanın eli ve dili bir başkasına zarar vermez veremez” diye konuştu.
“Şiddet durumunda vatandaş olarak yapmamız gereken kolluk kuvvetlerine haber vermek”
Şiddetin yalnızca fiziksel olmadığını vurgulayarak cinsel, psikolojik, siber ve ekonomik şiddet gibi şiddet türlerine değinen Gümüşhane Barosu Avukatı Burcu Altınok Dabağ da “Aynı evde yaşayanlarla aynı zamanda akrabalar arasında meydana gelen şiddet ev içi şiddet olarak kabul ediliyor. Kadın olduğu için uygulanan her türlü şiddet kadına yönelik şiddet olarak tanımlanıyor. Başımıza gelen bir şiddet durumunda ya da çevremizde şahit olduğumuz bir şiddet durumunda vatandaş olarak yapmamız gereken kolluk kuvvetlerine ve 112’yi aramak ya da mülki amirimize ihbarda bulunmak. İhbarda bulunan kişinin bilgileri kanunlar çerçevesinde hiçbir şekilde paylaşılmıyor. Uğradığımız bir şiddet durumunda mülki amirimize yaptığınız müracaat ettikten sonra barınma, maddi destek, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Kişinin hayati tehlikesi varsa geçici koruma altına alınıp mağdurun çocuğu varsa kreş yardımından faydalandırılıyor. Koruyucu tedbir kararını tamamiyle mağdur taraf lehine oluyor. Koruma kararını ardından haftanın belirli günlerinde kolluk kuvvetleri mağdur kişini evinde ve çevresinde araştırma yapıyor ve ihlal edilmesi durumunda 3 günden 10 güne kadar zorlama hapis kararı verilebiliyor” ifadelerini kullandı.
Stres yönetimi ve öfke kontrolünün önemini ve yapılması gerekenlere değinen Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Psikoloğu Onur Murat Gültekin ise “Toplumumuzun temel sorunlarından biri öfke kontrol problemi. Stres insan organizmasının iç ve dış etkenlerden meydana gelen bir faktördür ve organizmanın yapısını ve işlevini bozmaktadır. Stres her zaman zararlı değildir. Pozitif stres diyoruz buna ve az miktarda stres faydalıdır. Örneğin öğrenciyi derse hazırlar, sporcuyu müsabakaya hazırlar. Stres baktığımız zaman yüksek dozda ise çoğu kez kişinin günlük faaliyetlerini kısıtlayıp enerjisini düşürüyor ve bu durum tırmanışa geçtikçe topluma yansıyor. Sigara, alkol ve uyarıcı maddelerin tetiklediği stres şehir yaşamı ve monoton yaşam biçimi sebebiyle hızla tırmanmasına sebep oluyor” dedi.
Panelin son konuşmacısı Gümüşhane Adliyesi Adli Destek Mağdur Hizmetleri Müdürü Meryem Kaplan da “Kadına şiddete karşı yoğun çalışmalar yürütüyoruz ve toplumsal farkındalığın artması için çalışmalar yapmaktayız. Müdürlüğümüz bünyesinde psikolog, pedagog yer almaktadır. Hukuk büromuz, ceza büromuz, adli görüşme büromuz ve kırılgan grup adli destek büromuz bulunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanları adli sürece dahil olan mağdur bireyleri adli süreçlerinde ifade verirken daima yanlarında bulunuyor. Ayrı ifade ve duruşma salonlarında mağdurların sanıkla yüz yüze gelmesinin sakıncalı olduğu durumlarda kendisini daha rahat ifade etmesi gereken ortam bulabiliyorlar” diye konuştu.
Programın sonunda panele katılan Vali Yardımcısı Mustafa Pala tarafından panelistlere buket takdim edildi.
Haber: Zeynep KAYA