Kadınlar, Sodes'le Arıcılığı Öğrenecek

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Gümüştuğ Vadisi Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği (GÜÇDER), kadınlara yönelik arıcılık projesi uygulayacak.

Kadınlar, Sodes'le Arıcılığı Öğrenecek
Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Gümüştuğ Vadisi Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği (GÜÇDER), kadınlara yönelik arıcılık projesi uygulayacak.

GÜÇDER yönetim kurulu üyeleri İlçe Kaymakamı Şafak Gürçam’ı makamında ziyaret ederek, uygulanacak proje hakkında bilgi verdi.

Dernek Başkanı Mehmet Dede, Gümüşhane Valiliği Koordinasyonunda yürütülen “Kraliçe Arıcılar İş Başında” adlı projenin SODES kapsamında finanse edildiğini belirterek, projeyle 30 kadına toplamda 100 saat olmak üzere teorik ve uygulamalı arı yetiştiriciliği kursu verileceğini söyledi.

Bu yönüyle projenin Gümüşhane’de bir ilk olma özelliği taşıdığını kaydeden Dede, “Genellikle erkek işi olarak görünen arı yetiştiriciliğini beceri kazandırma kurs müfredatı doğrultusunda kadınlar arasında kabul gören bir tarımsal faaliyet olarak yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Torul İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile müştereken yürütülen proje kapsamında kırsal kesimde yaşayan ya da arıcılık faaliyetine uygun imkanlara sahip kadınlara kış döneminde teorik yaz döneminde ise uygulamalı eğitim verilerek arı yetiştiriciliği konusunda beceri kazandırılacaktır. Torul Halk Eğitim Merkezi desteği ile düzenlenecek Beceri geliştirme kursu sonunda başarılı olan adaylara Arı yetiştiriciliği belgesi verilerek 10 adayın da beş gün süreyle Ordu Arıcılık İstasyon Müdürlüğünde staj yapmaları sağlanacak. Adaylara kurs süresince MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Yaygın Eğitim Programları kapsamında beceri geliştirme modüler programı müfredatına uygun olarak Arıcılığın Tarihçesi, Ekonomideki Yeri ve Önemi, Bal Arısının Zoolojik  Sistemdeki Yeri, Dünyada ve Türkiye' de Bal Arısı Ve Irkları, Arılarda Yaşama Düzeni,  Arı Ürünleri, Arılarda İlkbahar ve Yaz Bakımı, Ballı Bitkiler, Gezginci Arıcılık, Arılarda Sonbahar Bakımı ve Arıların Kışlatılması, Arı Hastalıkları ve Zararlılardan Korunmalarında eğitim verilecektir. Projenin yerel ve ulusal düzeyde örnek oluşturacağı, ilçemizin genelinde arı ve arı ürünleri yetiştiriciliğinin dikkat çekmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.” dedi.

İlçe Kaymakamı Gürçam ise her şeyin planlandığı gibi yürümesi halinde projenin açılışının daha anlamlı olması açısından 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde olmasını istedi ve derneğe çalışmalarında başarılar diledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2012, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER