Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek şehir olan ve Gümüşhane’de hem açılırken hem de kapanırken büyük gürültüler koparılan, açılışına karşı çıkanların rezervler bitip kapanınca da eleştiri yağmuruna tuttuğu madenlerle ilgili tartışmalar devam ediyor.
Türkiye ve dünyadan bu konuyla ilgili örnekler vererek madencilik faaliyetlerinin ardından kalan izlerin turizm potansiyeli taşıdığını ifade eden Kara, madencilik sektöründe yaşanan değişimlerin, gelecek nesillere aktarılması ve turizm yoluyla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Başka Mastra yok” başlıklı makalesinde yeraltı galerileri ve döküm odaları gibi birçok bölgeyi kaplayan yapılarla birlikte kapanan madenlerin turistik bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kara, madencilik mirasının hem edinilmiş tecrübe hem de yeni iş fırsatları açısından gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekerek madencilik mirasının turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Dünyada madencilik mirasının turizme kazandırıldığı başarılı örnekler olduğunu belirten Kara, Koza Altın İşletmeleri A.Ş Bergama Ovacık Altın Madeni ve Almanya Ren Bölgesi Lusatia Linyit Havzası'nı örnek göstererek, “İyi örnekler, kötü örnekler var veya yok, bu bir sorun değil, neden ilk olmasın niçin denenmesin?" sözleriyle Gümüşhane'nin bu alanda öncü olabileceğini vurguladı.
Mastra Altın Madeninin turizme kazandırılması sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Kara, rehabilitasyon ve geri kazanım sürecinin şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Bu eşsiz altın madenciliği mirası tek düze kişi ve kuruluşlara bırakılmadan akil ve işinin ehli, liyakatli insanlar ile birlikte bağımsız bir denetçi gözüyle değerlendirilerek masaya yatırılmalıdır. Proje madencilik mirası ve turizm paydaşlığı şehirde sürdürülebilir yeni bir modelin ilk lokomotifi olabilir" dedi.
Kara’nın konuyla ilgili makalesini okumak için BURAYI tıklayınız…
YORUMLAR
Yusuf sadık eğitimci yazar-gazeteci eleştirmen
Yusuf sadık eğitimci yazar-gazeteci eleştirmen - 1 gün Önce
Sayın Jeo: Rasim Kara..
Bir jeolog olarak bu değerlendirmenizi okuyunca peyce düşündüm ve dedim ki
Bu bir yazı veya makale ama kaleme alınışı ve sunuşu mükemmel bir yatır m için anlayanlar a proje olarak takdimidir.
Rasim Kara bu tür yazıları ile öne çıkan bir isim. Alanında şimdilik tek ve lider bir şahsiyet.
Hayal ettim ve mükemmel bir turizm destinasyonunu olduğuna kanaat getirdim. Ve ey insanlarımız !..uyanın ve bir şey ler yapın diyor bizlere.
Bargama Koza madenini gezip görenlerdenim
.
O zamanki koza yetkililerinin açıklaması Şöyleydi: Cevher alımı sonlanınca yada bir şekilde işletme et kinliğine son verince. Tüm tahrip edilen alanlar eski haline getirilerek bölge insanlarının hizmetine sunulacak dendi.
Anladığım kadarıyla en azından ağaçlandırma ile birlikte arazi düzenlemesi bitki örtüsünü yeniden hayata geçirecek uygulamalar yapılabilir hasılı mera haline getirilmesi uğraşı verilebilir.. Birde buna sosyal tesisler ,İdare binaları atölyeler yeraltı galerileri, döküm haneler laboratuvarlar ve diğer ünitelerein eklenmesi söz konusu olunca unutulmaya yüz tutmuş Mastıra gerçekten gezilip görülecek açık ve kapalı müze olur ki zaten Müzeden y oksun bu kent tam bir hazıra konar ki keyfine doyum olmaz. Üstelik Aymuhal mahallesi de avlak olarak düşünülebilir
.Rasim Kara Dörtkonak eniştesi ve beyfendi bir genç çok tebrik ederim. eline sağlık Rasim bey
kardeşim Ayrıca Yetenekli bu genç arkadaşımızın hemşerimizin İş insanları ve proje üretecek işletmeler değetrlendirmeleri yetişmiş insan gücüne verilen artı bir değer olurki gençlerde rol model bir ağabeyle tanışma fırsatı dpğar.
Cevapla Beğen (1) Beğenme (1)