Karadeniz’in İlk Kafkas Cephesi Anıtı Gümüşhane’de yükseldi

Gümüşhane’nin Şiran ilçesi sınırlarındaki Kırıntı köyüne “Kafkas cephesinden milli mücadeleye Cumhuriyet Anıtı” yapıldı.

Karadeniz’in İlk Kafkas Cephesi Anıtı Gümüşhane’de yükseldi

Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP) Başkanı Kamil Koç’un girişimleriyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Prof.Dr. Canan Dağdeviren’in katkılarıyla Atatürk heykeli ve anıtın yapımı tamamlandı.

Kırıntı ilkokulunun meydanına yapılan anıt Karadeniz Bölgesinde ilk ve tek olan Kafkas cephesi anıtı olma özelliği taşıyor.

Gümüşhane’de de Osmanlı-Rus harbini anlatan bir anıt olduğunu ifade eden GÜDAP Başkanı Kamil Koç, anıtın yapımında destek olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ve Kırıntı köyünün gelini olan Prof.Dr. Canan Dağdeviren’e teşekkür etti.

“Harşit şehitleri için bölgeye bir şehitler anıtı dikilip siperler koruma altına alınmalı, arşiv belgeleri tasnif edilip kamuoyuna açıklanmalı”

Karadeniz’in Çanakkale’si Harşit savunmasını “Bir Çanakkale geçilmedi, bir de Harşit” sözleriyle özetleyen Koç, “1916-1918 yıllarında askerlerimiz birçok cephede olduğu gibi Karadeniz’de destanlar yazmış, namert düşmana geçit verilmemiştir. Birinci dünya harbinde açlık, yokluk, salgın hastalığın bir sel gibi çiğneyip geçtiği Doğu Karadeniz’de önemli savaşlar yapılmış. Şiran’da Kafkas Ordusuna mensup askerlerin mevzilendiği Burga Baba ve Abdal Musa Tepeleri. Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslarla Kafkas Cephesi de açılmıştı. Bu hengâmede Ruslara karşı Refahiye’den Tirebolu’ya uzanan hat boyunca savunma hattı oluşturulmuştu. Bu kapsamda bazı ilçeler de savaş bölgesi kapsamına alınmıştı. Bunlar arasında Şiran önemli bir rol teşkil etmekteydi. Sarıkamış bozgunundan sonra Rus ordusu ancak Harşit’ de durdurulmuş ve 16 aya yakın Harşit vadisini savunarak Rus ordusu Harşiti geçememiştir. Harşit cephesindeki şehitlikler bugüne kadar araştırılmamış. Şehitlikler yok olmuş, Harşit cephesi şehitlerine bir anıt mezar bile yapılamamıştır. Harşit savunmasının canlı şahidi siperler her geçen gün yok oluyor. Devlet arşivleri ve Askeri Tarih Arşivlerinde Harşit savunması ile ilgili arşiv belgeleri tasnif bile edilememiştir. İlgili devlet yetkilileri tarafından bölgede ciddi araştırmalar yapılmalı. Harşit şehitleri için bölgeye bir şehitler anıtı dikilip siperler koruma altına alınmalı, arşiv belgeleri tasnif edilip kamuoyuna açıklanmalı” dedi.

“Devlet yetkilileri tarafından bölgede ciddi araştırmalar yapılmalı”

Harşit vadisinin 16 aya yakın savunularak Rus ordusunun Harşit’i geçmesinin engellendiğini hatırlatan Koç, “Ancak bölgedeki şehitlikler bugüne kadar araştırılmamış, şehitlikler yok olmuş, Harşit cephesi şehitlerine bir anıt mezar bile çok görülmüştür. Harşit savunmasının canlı şahidi siperler her geçen gün yok oluyor. Devlet yetkilileri tarafından bölgede ciddi araştırmalar yapılmalı. Harşit şehitleri için bölgeye bir şehitler anıtı dikilip siperler koruma altına alınmalıdır” diye konuştu.

“Bir gün bu dağlara şehitler abidesi dikilmesini arzu ediyoruz”

Kafkas Cephesinin son savunma hattının Gavur Dağları olduğunu ifade eden Koç, “Zor şartlar altında; 3000 rakımlı dağların keskin ayazına, kar ve kışına, açlığa, hastalığa, düşmana karşı bu milletin direnişinin bir başka özeti olan Gâvur Dağları Cephesinin kahramanlarına, sırtıyla cepheye buğday taşıyan, çiftini çubuğunu bırakıp cepheye giden, iki öküzünün birini askere yiyecek olarak veren yerel halkına vefa adına. Bir gün bu dağlara şehitler abidesi dikilmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Suzan Yılmaz
Suzan Yılmaz - 3 hafta Önce

Çok güzel ve degerli bir anıt olmuş .
Gurur duydum yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Metin SEVİNDİK
Metin SEVİNDİK - 3 hafta Önce

Benzer bir durumda Kürtün ilçe sınırlarında yer alan Güvende Yaylası Kabak tepe Şehitlik civarında bulunan Osmanlı siperlerin de yer alıyor.
Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin .

Özcan yıldız
Özcan yıldız - 2 hafta Önce

Başta Emeği geçen herkese teşekkür ederim çok güzel görünüyor

SIRADAKİ HABER