Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3022 %0.32
44,9570 %0.28
4.148,96 % -0,55
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Karasabandan vazgeçmiyorlar

Karasabandan vazgeçmiyorlar

Denizden 3 bin 331 metrelik yüksekliğiyle Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan Abdalmusa zirvesinin eteklerinde kurulu Gümüştuğ köyünde tarım ve hayvancılık atadan kalma usullerle devam ettiriliyor.

475
Gösterim

Denizden 3 bin 331 metrelik yüksekliğiyle Gümüşhane’nin en yüksek noktası olan Abdalmusa zirvesinin eteklerinde kurulu Gümüştuğ köyünde tarım ve hayvancılık atadan kalma usullerle devam ettiriliyor.

Torul ilçesine bağlı, tarihi kiliseleri, çeşmeleri ve dereleriyle meşhur bin 800 metre rakımda bulunan Gümüştuğ köyü il genelinde eski usul tarımın yapıldığı nadir köylerden birisi olarak dikkat çekiyor.

Gümüşhane’nin çatısı olan Abdalmusa zirvesinin eteklerinde kurulu köyde arazinin dağlık ve engebeli olması nedeniyle vatandaşlar kışlık ihtiyaçlarını giderecekleri ürünler için tarla ve bostanlarını atadan kalma geleneklerle ekiyor.

Köy muhtarı Bekir Çubukçu, Rumlara ait köylerinin mübadele sonucunda boşaldığını, Yunanistan’dan Türklerin buraya gelmemesi üzerine 1938 yılında Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyü sakinlerinin buraya gelerek yerleştiğini hatırlattı.

O dönemde hayvancılık faaliyetlerinin oldukça popüler olduğu köylerinin Torul’un en iyi hayvan yetiştirilen yeri olduğunu ifade eden Çubukçu, eski adı Avliyana olan köyün adının ise derelerinin gümüşe benzer bir renkte akması nedeniyle “Gümüştuğ” olduğunu söyledi.

Önceki yıllarda köydeki hemen her hanede 1-2 çift öküz olduğunu ve tarlaların bu hayvanlara bağlanan karasaban aracılığıyla sürüldüğünü ifade eden Çubukçu, “Şimdi artık iyice tarımın fazla önemi kalmadığı için köyde her mahallede iki çift öküz kaldı. Bu öküzlerle de ancak bağ, bahçe, bostan gibi yerleri sürebiliyoruz. Buğday, arpa, fiğ, yulafta ekiyoruz. Ama eskisi kadar çok değil. Karasabanla tarlalarımızı sürmeye çalışıyoruz. Bunun sebebi de traktörün arazinin dağlık ve engebeli olması nedeniyle arazimize girmiyor. Yollarımızda yok. Bu nedenle ancak öküz ve karasabanla çiftçiliği yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Köyde imece usulünün hemen her işte halen devam ettiğini dile getiren Çubukçu, komşuların öküzleriyle birlikte tarla ve bostanları sürdüklerini yine imece usulüyle köy içindeki taş duvar ve kanal gibi diğer işlerin halledildiğini sözlerine ekledi.

Karasabandan vazgeçmiyorlar 1
1 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 2
2 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 3
3 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 4
4 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 5
5 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 6
6 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 7
7 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 8
8 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 9
9 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 10
10 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 11
11 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 12
12 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 13
13 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 14
14 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 15
15 / 16
Karasabandan vazgeçmiyorlar 16
16 / 16
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *