Kelkit çiçek balı tanıtıldı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bal sofrası’ etkinliği ile ünlü Kelkit çiçek balı tanıtıldı.

Kelkit çiçek balı tanıtıldı
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bal sofrası’ etkinliği ile ünlü Kelkit çiçek balı tanıtıldı.

Kaymakamlık binası önünde gerçekleştirilen etkinliğe Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Genel Meclisi Üyeleri, Kelkit Bal Üreticileri Birliği Başkanı Recep Görgülü, Kelkitli arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende Kelkit çiçek balının özelliklerini anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, Kelkit’in uygun ekolojisi, engebeli coğrafyası, bini aşkın çiçek florası ve 500’e yakın ballı bitkileriyle bal verimi açısından önemli bir doğal ortama sahip olduğunu söyledi.

İlçede eskiden beri yapılan arıcılık faaliyetinin son 15-20 yılda hızla gelişerek ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlamaya başladığını vurgulayan Nasuhbeyoğlu, arıcılığın üretiminden tüketimine kadar zevkli bir uğraş olduğunu belirterek, “Birbirinden değerli ürünlerin üretilmesi, balın diğer ürünlere göre uzun süre saklanabiliyor olması sosyo ekonomik bir önem taşımasına neden olmaktadır. Kırsalda yaşayan çiftçilerimizin yaşam standartlarını yükseltmek, bulundukları yerlerde istihdam sağlamak, açık ve gizli işsizliği önlemek adına da avantaj sağlamaktadır” dedi.

İLÇEDE 32 BİN KOVAN VAR

Kelkit’te 98 yerli (16 bin adet), 57 gezginci olmak üzere toplam 155 kayıtlı arıcının 32 bin adet arılı kovanla bal üretimi yaptığını dile getiren Nasuhbeyoğlu, “Bu kapasite ile yıllık yaklaşık 700 ton bal üretilmektedir. Bal üretimimiz kovan başına yıllık ortalama 20 kg civarındadır. Yerli arıcılarımızla toplamda yıllık bal üretimimiz mevsimlere göre değişiklik göstermekte olup 250-350 ton arasında olmaktadır. Bu sene bal sezonunda mevsimin aşırı yağışlı, gece ve gündüz ısı farkları yüksek olmasına bağlı olarak bal üretimimizde yüzde 30-35 oranında bir düşüş yaşanmaktadır. Bununda fiyatlara yansıması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

KELKİTTE ARICILIK PAZARI: 3-4 MİLYON LİRA

İlçenin yıllık hayvansal üretiminin 90 milyon lira civarında olduğunu, bu rakamın 3-4 milyon lirasının ise arıcılıktan elde edildiğini kaydeden Nasuhbeyoğlu, “İyi bir örgütlenme ve doğru teknik ve organizasyonla bu miktar 2 katına çıkartılabilir. Arıcılıkla geçimini sağlayan çiftçilerimizin yaş ortalaması 40-60 arasında, arıcılık deneyimleri ise 15-20 yıl civarındadır. Geçmiş yıllara bakıldığında 15-20 yıldır her geçen gün arıcılığımız gelişim gösterdiğini görüyor ve günümüz arıcılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bundan da anlaşıldığı üzere yavaş yavaş yeni genç ve eğitimli arıcılarımızı yetiştirmek durumundayız” diye konuştu.

Nasuhbeyoğlu’nun konuşmasının ardından etkinliğe katılanlara Kelkit koşullarında hasat edilen çiçek balları tattırıldı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER