Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlenen panele, AK Partili Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Kurmay Yüzbaşı Yasin Kayabaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Vecihi Aksakal, panelistler ve vatandaşlar katıldı.
Gümüşhane Üniversitesi Köse İrfan Can Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram’ın başkanlığını yaptığı panelde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kemal Öztürk, Doğan Organik Ürünleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Başaran, Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Kemal Yıldırım ve öğretim görevlisi İsmail Çalık konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasında Kelkit Aydın Doğan Meslek Okulu Müdürü Vecihi Aksakal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, bölgenin organik tarım konusunda çok uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.
Panel öncesi konuşan Kelkit belediye başkanı Ak Partili Muammer Duran, “Bölgenin bir cazibe noktası olması için bütün birimlerimizle çalışıyoruz. Allah Razı olsun işadamımız Aydın Doğan milyonlarca dolarını ekonomik olarak düşünseydi bu yatırımını buraya yapmazdı. Bir sosyal politika olarak milyonlarca dolarları göz göre göre hibe edip, memleketime bir şeyler yapabilir miyim duygusu ile bu yatırımları buraya yaptı. Şu an 2003 yılındaki gibi değiliz daha ileri bir pozisyondayız. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bakanlık olarak organik tarım konusunda Türkiye’ne nelerin yapıldığı bilgisini veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kemal Öztürk, “Türkiye’de Organik Tarım 80’li yılların ortalarında talep karşısında başladı. Doksanlı yıllarda şekillendi. Bende bu başlangıçtan beri içerisinde bulunuyorum. Organik tarımın ilk başlangıç yıllarında 7-8 ürün bulunuyorken bu gün bu sayı 225 çeşide ulaşmıştır” dedi.
Kelkit Vadisi’nde Organik tarım konusunda konuşan Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Kemal Yıldırım’dan sonra söz alan Doğan Organik Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran, Doğan Organik İşletmesinin Avrupa’nın en büyük hayvancılık projesi olduğunu söyledi.
Genel Müdür Başaran, “Doğan Organik Ürünler 2005 Haziran ayında organiklik sertifikasını aldı. Seksen iki dönüm içerisinde kapalı alanı kendisinden ayrı bin başlı sağmal alanlı kapasiteli Yazılar işletmesi ve yine Şiran yolu üzerinde 54 dönüm üzerinde 25 dönümü yarı kapalı 700 başlıklı düğe ve besi yetiştirme kapasiteli Dereyüzü işletmesi ile şuan 1700 başlıklı bir işletme. Şuan 1400 başlıklı hayvan bulunmaktadır. Seksen civarında çalışanı var. Yüzün üzerinde sözleşmeli çiftçisi var. Bunların hepsi Kelkit, Köse ve Şiran’da değil, Erzurum, Şebinkarahisar, Erzincan ve Samsun’da da var. Türkiye’deki organik süt pazarının yüzde 85’ini karşılıyoruz. Şuan Avrupa’nın en büyük projesidir. İşletmesi ayrı ama en büyük hayvancılık projesidir.
Konuşmasının son bölümünde Genel Müdür Başaran, “Organik Üretim, kontrol ve güven demektir. Güvenilir ürün demektir. Eğer bunu her tarafa aynı konvansiyel üretimde geçmiş dönemlerde Türkiye’nin yaptığı gibi her tarafa yayarsanız toparlayamıyoruz. Kelkit vadisinde eskimiş yöntemlerle, yeterli geliri üretmeyen hayvancılığa dayalı sisteminin yapısını değiştirip, modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı, organik süt ve besi hayvancılığı yapılacak dönüşümün sağlanarak Kelkit havzasının Türkiye organik süt üretiminin cazibe merkezi haline getirilmelidir. Bölgenin gelişen pazarda, mevcut pazar payını sürdürebilmesi için maliyetlerinde rekabetçi yapısını geliştirmesi gerekmektedir. Bunun için, bölgenin organik hayvancılık havzası olarak ilan edilerek, cazibe merkezi olmasının sağlanması; bu bölgede yapılacak organik hayvancılık yatırımlarına ek destekler ve bu bölgedeki organik bitkisel, hayvansal üretime ek destekler verilmesi sağlanarak, üretimin rekabetçi maliyet yapısına kavuşturulması yanında, kümelenmiş üretim yapısının organik üretimde en önemli problem olan kontrol ve güvenilirlik unsuru ile ilgili sorunları da çözecektir. Bölgenin kendi içinde yaratacağı bir fon ile organik hayvansal üretimi destekleyerek rekabetçi maliyet yapısına kavuşturulmalıdır” dedi.
Üniversitesi öğretim görevlisi İsmail Çalık’ın “Doğu Karadeniz Bölgesinde Eko Turizm” hakkında bilgi verdiği panel soru cevap bölümüyle son buldu.
FESTİVALİN 2. GÜNÜ
Belediye başkanlığı tarafından sünnet ettirilen 60 çocuğa çeşitli hediyeler verildi. Havanın sıcak olması nedeniyle saat 16.30’da başlaması gereken program saat 18.30 başladı. Gödül Köyü halk oyunları ekiplerinin gösterilerin ardından yarışmalara geçildi. Kadın çiftçiler bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmada dereceye girenlere milletvekili Kemalettin Aydın, Kelkit Kaymakam vekili Şiran Kaymakamı Edip Çakıcı ve belediye başkanı Muammer Duran tarafından yarışmada birimci gelen Mevlüdi Çelik’e bulaşık makinesi, 2.olan Arzu Gülseven’e derin dondurucu ve 3. olan Çağlayan Yıldırım’a mikro dalga fırın hediye edildi. Programda “En güzel Buzağı” yarışması da yapıldı. Yarışmada Mustafa Avcının buzağı 1, Köksal Kayan’ın ki 2, Mahmut Murathan’ın buzağısı üçüncü seçildi. Doğan Organik Ürünleri A.Ş. tarafından birinci gelen buzağı sahibine bir buzağı, 2. gelene 10 çuval besi yemi ve 3. olan buzağı sahibine 5 çuval besi yemi verildi.
İllüzyon gösterisinin ardından mahalli sanatçıların konseri ardından protokol konuşmaları yapıldığı program, İbrahim Erkal ve Yusuf Güney konserleri ile son buldu.
Festivalin ikinci gününe, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, AK Parti Bayburt milletvekili Bünyamin Özbek, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Kelkit Kaymakam Vekili Şiran Kaymakamı Edip Çakıcı, AK parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, AK parti Bayburt İl Başkanı Yusuf Elçi, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, ilce belde belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, sivil toplum örgütü başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Haber ve Fotoğraflar: Hayati Yalçın
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2012, 13:35