Kocakarı Takvimi Dördüncü Oldu

Gümüşhane Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, Adana Çukurova Üniversitesinde düzenlenen 1. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Arası Sosyal Bilimler Proje Yarışmasında hazırladıkları projelerle görücüye çıktı.

Kocakarı Takvimi Dördüncü Oldu
Gümüşhane Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, Adana Çukurova Üniversitesinde düzenlenen 1. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Arası Sosyal Bilimler Proje Yarışmasında hazırladıkları projelerle görücüye çıktı.

‘Somut Olmayan Kültürel Mirası Somutlaştırmak’ konulu proje yarışmasına 19 il, 20 okul, 21 öğretmen danışmanlığında 50 öğrenci, 37 proje ile katıldı.

Gümüşhane’den yarışmaya Sosyal Bilgiler öğretmeni Filiz Köksal danışmanlığında “Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projesi ile 6.sınıf öğrencisi Ali Yasir Çakır ve  Türkçe öğretmeni D.Hasibe Bayraktar’ın danışmanlığında “Canca Kalesi ve Gümüş Kız Efsanesi” projesi ile 5.sınıf öğrencisi Şöhret Bilgin  katıldı.

Dört gün boyunca devam eden kongrede öğrenciler projelerinin sunumlarını yaptı ve dördüncü günde gerçekleşen ödül töreninde Ali Yasir Çakır’ın “Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projesi ile 4. olarak mansiyon ödülü aldı.

“Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projede Ali Yasir Çakır, Gümüşhane yöresine ait yöresel halk takvimini ve "galandar" geleneğini sözlü kaynaklardan ve literatürden araştırarak unutulmaya yüz tutmuş olan kültürel mirası yeniden gün yüzüne çıkarmaya, bu takvime ait ayları ve özel günleri yazılı hale getirmeye çalıştı. Araştırma nitel bir çalışma olup, süreçte takvim ve galandar geleneği ile ilgili veriler  yazılı kaynaklar olan kitaplardan ve sözlü kaynaklardan  araştırılıp incelendi. Gümüşhaneli yaşlılar çalışmada sözlü kaynaklık teşkil etti. Tespit edilen şahıslarla sözlü çalışma yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında gençlerin bu takvimdeki ayları, önemli günleri öğrenmeleri maksadıyla, bir duvar takvimi hazırladı.

“Canca Kalesi ve Gümüş Kız Efsanesi” adlı projesi ile Şöhret Bilgin,  Gümüşhane kent merkezinde bulunan “Canca Kalesi” hakkında söylenen sözlü ürün “Gümüş Kız Efsanesi” ve sonrasında efsaneyle ilgili oluşturulan şiir ve türküleri tespit ederek yazıya geçirdi.
Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2013, 22:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf sadık
yusuf sadık - 12 yıl Önce

öncelıkle başarıyı yürekten kutlarım. bir yarışmadan başarıyla dönmenin mutluluğu apayrı bır şeydir. kaybetmekte bir başarıdır. 1968 yılı erz urum radyosunda yapılan 16 soru bilgi yarışmasında beraberlik sorusunu bılemıyerek türkiye şampıyonasına giden yolda yaya kaldığımı ömür boyu unutamıyorum.yarışma öğrencilerimiz şimdilerde. prof.dr ümit uzman(ktü) tıp doç.dr belkıs eskicioğlu,mustafa murtahan botaş genel müd(mütevaffa).dr.av asuman san idi anlıyacağınız yarışmaya katılanlar sıra dişı oluyor. dikkat etmek lazım. şampiyon olan erzincan lısesi maddi manevi ödüle boğuldular. kentımız geri kalmış bir yöre. hele hele bır icatla başarı gösteren öğrenciler öğretmenler bence ödül den yoksun olmamalı bu bir..ikincisi.. yurutulen ab-ulusl ajans-ve sodes projelerınde tüm okullar mecbur kılınmalı buluşa ve ilme yönelik projeler hayata geçirilmeli adı hoş gezme tozma oynama anlamına gelen projeler sonraya bırakılmalı.anlaşılan o ki? çocuklarımız proje bazlı eğitimde başarılı.

Tuncay ÖLMEZ
Tuncay ÖLMEZ - 12 yıl Önce

takvimden temin etmek istiyorum. irtibat sağlayabileceğimiz bir telefon numarası yada e-posta adresi var mı

SIRADAKİ HABER