Türkiye'nin adını gururla dünyaya duyuran, tüm teknoloji dünyasının dilinde olan ve Apple'ın kabul ettiği tek Türk olarak büyük bir başarıya imza atan Gümüşhaneli Işıkcan Yılmaz’la ilgili ortaokul yıllıklarında arkadaşlarının onun adına “Kolla kendini Bill Gates, Işıkcan geliyor” şeklinde yazdıkları notlar ortaya çıktı.
Dünya genelinde 5 bin mühendis, master ve doktora öğrencisinin müracaat ettiği ve 300 kişinin kazandığı sınavda Amerika’da Apple’nin sınavlarını başarıyla geçen tek Türk olarak ülkemizin ve Gümüşhane’nin gururu olan Işıkcan Yılmaz, başarılı geçen eğitim hayatının ardından, Apple'ın da sınavlarını başarıyla geçti. Geçtiğimiz günlerde ise kendisine dünya devi Apple'dan 1 Temmuz-1 Ekim 2017 tarihleri arasında stajını Apple'da yapabileceği yönünde bildiri geldi.
“Hedefim Amerika”
Daha önce Amerika'da yapılan Cod Fest International Projeler Yarışması'nda dereceye giren ve Türkiye'de büyük ses getiren Işıkcan ile ilgili, Gümüşhane Olay Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan baba Metin Yılmaz, ortaokul yıllıklarında Işıkcan’la ilgili güzel notların ortaya çıktığını söyleyerek, “2006-2007 yılları arasında Ankara Büyük Koleji'ndeki Ortaokul Mezuniyet Yıllığı'ndan arkadaşlarının yazmış olduğu güzel notlar varmış. Biz de bunları sonra öğrendik. Yıllıklarında zaten ‘Hedefim Amerika demiş’. Bize de söylüyordu ‘ben bu işin içerisinde olacağım’. Ve arkadaşlarından Sami Gür yıllığında ‘Kolla kendini Bill Gates, Işıkcan geliyor’ diye yazmış. Çocukluğunda, daha ilkokuldayken, ‘biz de başaracağız biz de güçlü olacağız’ diye yazıları vardı. Tabi şu anda dahi çok duygusallaşıyoruz. Biz Apple’ın sınavlarına ilk girdiği zamanda biliyorduk bir şeyi yapacağını, mutlaka başaracağını. Ve Apple’a seçildiğinde, ‘Apple’a hedeflerim doğrultusunda gideceğim, anlaşma yapacağım’ dediğinde annesi de ben de çok duygulandım” açıklamasında bulundu.
“En iyi üniversitelerinden olumlu cevaplar aldık”
Oğlu Işıkcan Yılmaz’ın liseyi bitirene kadar Ankara’da eğitim aldığını belirten baba Yılmaz, “Daha sonra Amerikalı gençlerin girdiği üniversite sınavına girerek çok yüksek bir puan aldı. Amerika’daki üniversitelere müracaatını yaptı ve oradaki en iyi üniversitelerinden olumlu cevaplar aldık. Biz tabi ki ailesi olarak destek verdik. Hatta Harvard Üniversite’sini kazanmıştı, ancak biz seçtiği bilgisayar branşı ile ilgili kuramsal bilginin yanı sıra meslekî yönden de deneyim kazanmış bireyler yetiştirmeyi öngören Drexel Üniversitesini seçtik. Amacımız da kendisinin üniversiteye başlar başlamaz sektör içerisinde olmasıydı” dedi.
“Büyük firmalardan ilgi gördü”
Işıkcan’ın 2011 yılında Türkiye’den Amerika’ya gittiğini dile getiren Yılmaz, “Amerika’da eğitimine başladı. Eğitiminin ikinci yılında engelli ve yaşlılarla ilgili bir projede ödül aldı. Türkiye ve Amerika basınında da çıktı bu. Bu proje ile engelli olan bir kişinin eli yoksa işaretle veya sesle ya da beyinle hükmederek aracını kullanmasını sağladı. Ve bununla da 5 arkadaşı ile beraber bu projede Amerika’da basında bayağı yer aldı. Büyük firmalardan ilgi gördü. Ve oranın bilim kuruluşu tarafından ödüllendirildiler. 2016 yılında Drexel Üniversitesini bitirdi. Bilgisayar mühendisi oldu. Şu anda aynı üniversitede master yapmaktadır” diye konuştu.
“Apple’a kabul edilen tek Türk”
Apple’nın sınavlarına giriş süreci ile ilgilide bilgi veren baba Yılmaz, “Apple ve buna benzer dünya firmaları kendi altyapısını oluşturmak için dünyanın her tarafından öğrenci almakta. Çin’den Japonya’dan, Almanya’dan, İngiltere’den, Kore’den dünyanın çeşitli ülkelerinden bütün öğrenciler özellikle mezun öğrenciler buraya müracaat ediyor. Türkiye’den de var. Tüm dünya genelinde 5 bin mühendis, master öğrencisi ve doktora öğrencilerinin müracaat edip ve 300 kişinin alındığı sınavda, oğlum, elemeleri geçerek Apple’a kabul edilen tek Türk oldu. Ve sonra kendisiyle hem telefondan hem de yazılı bir şekilde ‘Sınavları kazandınız. Biz sizi aramızda görmek istiyoruz’ diye irtibata geçtiler” ifadelerini kullandı.
“Yüksek Mühendis olarak Apple'da yoluna devam edecek”
Oğlunun şu anda lisans eğitimini aldığı Drexel Üniversitesin’de mastırına devam ettiğini açıklayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Işıkcan’ın, Amerika Drexel Ünüversitesi henüz üniversiteyi bitirmeden lisans döneminde de 2 makalesi yayınlanmıştı. Şimdi de aynı üniversitede master yapıyor. Temmuz ayında da Apple’a gidecek. Stajına kendisine verilen proje ile beraber Apple’de başlayacak. Işıkcan zaten kendisi de o projeyi gerçekleştirmek üzere gidiyor. 3 ay orada bir çalışması olacak. 3 ay bitiminde, yani ekim ayında tekrar üniversitesine dönecek. Üniversitedeki mastırını bitirdikten sonra Yüksek Mühendis olarak Apple'da yoluna devam edecek.”
“Gümüşhane olması bize ayrıca bir gurur veriyor”
Kendisinin turizmci olduğunu, oğlunun da Alanya’da dünyaya geldiğini açıklayan Yılmaz daha sonra şunları kaydetti: “Ben kendim turizmciyim. Ben de Viyana’dan mezunum. Viyana’dan mezun olduktan sonra sahil bölgesine gelerek, 1985 yılından itibaren yabancı ülkelerin, bazı firmaların genel müdürlüklerini yaptım. Oğlum Işıkcan da 1993 yılında Alanya’da doğdu ama eğitimini lise sonuna kadar Ankara’da tamamladı. Ondan sonra direk Amerika’ya gitti. Benim babam da Gümüşhane’de, Şiran’da ismen tanınmış eski ilköğretim müfettişiydi. İl ve ilçelerimizde 1960, 1970’li yıllarda okul olmayan köylere bizzat koşturan, okul yapılmasında, eğitimin daha ileri gitmesine katkısı olmuş bir babanın evladıyız. Abilerim de öğretmen oldular. Biz tabi ki hemşerilerimizle, memleketimizle gurur duyuyoruz ve Gümüşhane’den bir evladımızın, böyle bir ismin bu başarılarla konuşulması bize de ayrı bir gurur veriyor. Gümüşhane ile Şiran’la bağımız devam ediyor. Halen gider, geliriz. Şiran’da benim de okuduğum ilkokuldan, ortaokuldan arkadaşlarım var. Tarifsiz duygulara sahibiz. Türkiye’den olması, Karadenizli olması, Gümüşhaneli ve Şiranlı olması bize ayrıca bir gurur veriyor.”
“Gümüşhaneli olmanın gururunu, onurunu taşır”
Işıkcan’ın Gümüşhane’ye hiç gelme fırsatının olmadığını belirten Yılmaz, “Kendisinin Gümüşhane’ye hiç gelme fırsatı olmadı ama bizim evimizde memleketimizin kuru fasulyesi, pestil kömesi vardır. Oğlumuza, Amerika’ya da kargoyla göndeririz. Özellikle pestil kömeyi Amerika’daki arkadaşları da çok beğenir ve sürekli göndeririz. Biz, Gümüşhane yaşantımızı anlatırız kendisine. O da ilk fırsatta yaylara, doğduğumuz yere, köyümüze gelmek istediğini söyler. Alanya’da doğdu ama o da Gümüşhaneli olmanın gururunu, onurunu taşır. Işıkcan’ın 5 yıl sonrada ileriki yıllarda da başka projelerle adı duyulacak” dedi.
“Biz neden en iyi olup da kendi ülkemize bir şeyler yapmayalım”
“Çok güzel tepkiler var pozitif yönde” ifadesini kullanan baba Yılmaz, “Biz onun, vatandaşımızın adına gururla gelecekte teknoloji de biz de varız dedirtecek bir şeyler ortaya koymasını, kendisini yetiştirmesini ve ülkesine faydalı olacak işler yapmasını bekliyoruz, yapacağını da biliyoruz. Kendisi çocukluğunda da diyordu ‘biz neden en iyi olup da kendi ülkemize bir şeyler yapmayalım. Biz karşı güç devletlere karşı gücümüzü kullanmayalım’. Şimdi tüm uğraşı onun için” şeklinde konuştu.
Işıkcan’ın eğitimci amcası Kemal Yılmaz da yeğeniyle gurur duyduğunu belirterek, “Işıkcan zaten çok başarılı bir çocuktu. Gümüşhane adına, ülkemiz adına çok gurur verici bir durum. Başarılarının devamını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi