Korona sürecinde yeteneklerini avladılar

Adına; pandemi, salgın, koronovirüs ve covid-19 neler demedik ki. Bu sürece alışmak zor oldu. Panikledik, bocaladık lakin hayatımızda çiçekler açtırmayı bir şekilde başardık. Pandemi bizleri farklı üretimlere yöneltti. Yeni şeyler keşfettik, farklı uğraşlar edindik. 

Korona sürecinde yeteneklerini avladılar

Yaklaşık iki yıldır, dünyanın pençesinde olduğu bir koronovirüs sürecindeyiz. Son zamanlarda bu süreci hafifletmeye çalışsak ta etkilerini fazlasıyla hissetmek mümkün. Pandemi; sağlığımızı olduğu kadar, sosyal yaşantımızı da olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu günün aksine birbirimizi göremediğimiz ve dokunamadığımız zamanlar da oldu. Sosyalleşmek ve etkileşimde bulunmak tamamen teknolojinin insafına kalmış bir durumdu. Depresyon ve bunalma haline maruz kalmamak için her birimiz yeni uğraşlar edinmeye, vaktimizi en verimli şekilde öğrenerek ve eğlenerek değerlendirmenin yollarını keşfetmeye başladık. Belki de bu sayede hiç bilmediğimiz el becerilerimizin farkına vardık ve evlerimizde moral depolama fırsatını yakaladık. Talip Çolak ve Kenan Çimen de Pandemi sürecinde el becerilerinin farkına varan ve bu durumu hem kazanç hemde eğlence haline dönüştürmeyi amaçlayan Gümüşhaneli dolmuş sürücüleridir.

Otobüsü özlemek bize yeteneğimizi keşfettirdi

Aslen Gümüşhaneli olan Talip Çolak, altı yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a gitti. İstanbul’un kalabalık halinin çekilmez bir hal aldığını düşünen Talip Bey 8 yıl önce Gümüşhane’ye döndü. Evli ve iki çocuk babası olan Talip Çolak, daha önce mağaza sorumluluğunun yanı sıra pestil-köme fabrikasında çalıştı. Şimdilerle dolmuşçulukla uğraşan ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getiren Çolak, yakın arkadaşıyla birlikte, Pandemi sürecinin çetrefilli dönemlerinde çalışma olanağı bulamadıkları için el becerilerini geliştirmeye ve uğraş edinmeye başladıklarını ve bu şekilde çalışmadıkları süreçte en çok özledikleri otobüslerinin maketini yapma kararını aldıklarını şu sözlerle dile getirdi. “ ben ve arkadaşım Gümüşhaneliyiz, burada yapılabilecek en güzel işlerden bir tanesi dolmuşçuluk o da öğrenciler var olduğu sürece kıymetini koruyor. Bu yüzden öğrenci arkadaşlar bizler için çok önemli ve bu durum inkâr edilmez. Gümüşhaneli dolmuşçular olarak Pandemi sürecinde çalışamadık. Haliyle hem maddi hem manevi açıdan etkilendiğimiz anlar oldu. Bu olumsuz durumları aza indirgemek için ben ve arkadaşım bu süreçte en çok özlediğimiz emektar otobüsümüzün maketini yapmaya karar verdik. Özlediğimiz bir şeyi yapmanın yanı sıra yeteneğimizi keşfettik ve geliştirdik” dedi.

Dijital dünyada var olmaya karar verdik

İnternetin yoğun bir şekilde kullanıldığı hatta internetsiz yaşamın dahi duracağı günümüzde, her yetişkin bireyin sosyal medya mecralarında ki varlığını arttırma isteği devam ediyor. Tek başına bir birey birden çok sosyal medya ağında bulunabilme imkânına sahip. Talip Bey ve arkadaşı Kenan Bey, maddi ve manevi açıdan birçok yönü bulunan; kalıcılık sağlamak, bu zorlu Pandemi sürecinde maddi anlamda gelir elde etmek ve insanlara daha çabuk ulaşabilmek adına sosyal platformda var olmaları gerektiğini şu sözlerle dile getirdi,“ otobüsümüzü çok özledik ve Pandemi sürecinin yoğun olduğu dönemde kullanamadık. Birebir aynısının maket halini yaptık. Maket otobüs bizim baya zamanımızı almış olsa da ailelerimize zaman ayırmak bu şekilde daha kolay oluyordu. Hem bedenen hem ruhen dinlendik” dediler. Arkadaşlarının teşvikiyle YouTube de var olmaya karar verdiklerine değinen Kenan Çimen, maket otobüsle başladığımız serüvenimize değişik el işçilikleriyle devam ettik. Bunları YouTube de ki “Hobi Dünyam” isimli kanalımızda yayınlıyoruz. 5 aylık bir süreçte binli izlenme oranlarına ulaştık. Yakın çevremizden çok güzel ve olumlu yorumlar alıyoruz. Aynı zamanda yaptıklarımıza insanlar tarafından talep oluyor” dedi. 

TOGG’u yapmak istiyoruz

Maket otobüsle birlikte başladıkları maketçilik serüvenlerine, çay karıştırma çubuklarından ışıklı maket ev, bant ve mukavvadan gerçeği aratmayan maket çeşme ve dondurma çubuklarından ledli saksıyı da ekleyen Talip bey ve Kenan bey şimdilerde fırsat buldukça yeni bir araba modeli üzerinde çalışıyorlar. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Kenan Çimen, “ maket otobüsten sonra başka bir araba yapmaya başladık. Normal işlerimizle birlikte iki aylık bir zamanda anca tamamlanabilir. Aslında bizim amacımız yerli aracımız olan TOGG’u yapmak. En kısa zamanda elimizdeki aracı bitirip onu da yapmaya başlayacağız” dedi. 

Sınırlı ve özgün üretimlerle hobimizde ustalaşmak isteriz    

Maket otobüsün beraberinde birçok çeşit eşya yapan Talip Bey ve Kenan Bey şuan ki işlerinden memnun olduklarını diğer yandan hobi olarak başladıkları araba maketi işini ticarete dökme konusundaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti “ aslında yaptıklarımız arasında bize en maliyetli olan maket otobüs. Bunu ticarete dökmek istesek bile bir talep olması gerekir. Bizlerde o vakit hobi olarak başladığımız bu uğraşı profesyonel hale getirmek isteriz. Kendimize özgün fikirleri üretmek bizim için daha cazip bir durum haline gelir. Şunu ifade etmek gerekirse çok fazla emek ve uğraş isteyen bir durum. Hobimizde ustalaşmak el becerimizi en iyi şekilde yansıtmak, öğrenmek isteyenlere de öğretmek çok zahmetli bir iş. Bunun için destek alsak bile işimizden dolayı zamanımız çok kısıtlı olabilir. Emeklilik sürecinde bu becerimizi kalıcı hale getirmek için girişimlerde bulunabiliriz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Haber: Emine Karadağ

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2022, 09:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
Talip colak
Talip colak - 3 yıl Önce

Emine kardesim duygularimi ve ogrenciye olan sevgimi birebir yansittin eline saglik trbrikler

SIRADAKİ HABER