Kov Kalesi'nin yolu da asfaltlanacak

Gümüşhane’de yıllardır kangren haline gelmiş Kent Ormanı yolunun Vali Alper Tanrısever’in girişimleri sonucu asfaltlanmasının ardından bu kez Doğu Karadeniz Bölgesinin en görkemli kalesi olan Kov Kalesi’nin yolu da asfaltlanacak.

Merkeze bağlı Esenyurt köyü sınırlarında bulunan ve Doğu Karadeniz'in en görkemli kalelerinden birisi olarak bilinen yaklaşık 700 yıllık Kov Kalesine ulaşımı sağlayan yolun köyün çıkışından itibaren toprak olan 2 kilometrelik kısmı İl Özel İdaresi ekipleri tarafından önümüzdeki günlerde asfaltlanacak, kaledeki içme suyu sorunu da 1,5 kilometreden getirilecek suyla çözülecek.

Tarihi dokusu ve stratejik konumuyla dikkat çeken kalede restorasyon çalışmalarının ardından önceki yıllarda da çevre düzenlemesi ve sosyal tesisler yapılmış fakat su sorunu nedeniyle tesisler bugüne kadar çalıştırılamamıştı.

İl Encümeni toplantısında gündeme gelen konuya dair açıklama yapan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever hem yolun asfaltının yapılması hem de içme suyunun kısa sürede tamamlanması talimatını verdi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan İl Genel Meclisi toplantılarında kalenin içme suyu sorunu çözümü için memba tahsis kararı alındığı, projelerinin bitmek üzere olduğu bilgisini veren Vali Tanrısever, “Oraya ciddi bir yatırım yapılmış ama gittiğimizde gördük ki elden geçmesi gerek. Burayı güzel bir turizm destinasyonu haline getirmemiz lazım. Ailelerin oturup dinlenebildiği, çocukların eğlenebildiği bir yer olmalı orası. Bizim insanımızın nefes alabileceği yerler lazım” ifadelerini kullandı.

İl merkezine 25 kilometre mesafede bulunan ve Gümüşhane-Kelkit karayolundan 6,5 kilometrelik mesafede ulaşılabilen kale 1361 yılında III. Alexios tarafından Bayburt bölgesinden gelen akınlara karşı koymak amacıyla yapıldı. Yüksekliği nedeniyle doğu, kuzey ve güney yönlerinden ulaşma imkanı bulunmayan kale denizden bin 760 metre yükseklikte yer alıyor.  130 metre yüksekliğindeki bir kaya kütlesinin üzerine kurulan kalenin kale 2007 yılında restore edilmiş ve son yıllarda da çevresinde sosyal tesisleri yapılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2024, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER