Kov Kalesine hayran kaldılar

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği üyeleri günübirlik doğa yürüyüşleri kapsamında Gümüşhane’nin merkeze bağlı Esenyurt köyünde bulunan Kov Kalesine yürüyüş gerçekleştirdi.

Kov Kalesine hayran kaldılar
Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği üyeleri günübirlik doğa yürüyüşleri kapsamında Gümüşhane’nin merkeze bağlı Esenyurt köyünde bulunan Kov Kalesine yürüyüş gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde Trabzon’dan gelen doğaseverler kahvaltılarını İkisu Dinlenme tesislerinde yaparak buradan Esenyurt köyüne ulaşarak araçlarından inerek yürümeye başladı.

Köy içinden Kov Kalesine doğru hafif çise ve ardından açan güneşli bir havada yürüyüşlerini gerçekleştiren doğaseverler Gümüşhane’ye 21 kilometre mesafede yaklaşık 1361 yılında yapıldığı tahmin edilen ve Doğu Karadeniz Bölgesinin halen ayakta duran en görkemli ve büyük kalesi olma özelliği taşıyan Kov Kalesine çıktılar.

Denizden bin 750 metre yükseklikte, kaya gövdesi üzerine kurulu, çevreye hâkim bir tepede bulunan ve 2007 yılında dönemin Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu’nun da destekleri yenilenme çalışmaları tamamlanan Kov Kalesini gezen doğaseverler, dikdörtgen planlı kale içinde sarnıç, mutfak gibi kısımlar ile iç kale, dış kale birde burç bulunan ve üç kısımdan oluşan kaleye hayran kaldılar.  

Kov kalesiyle ilgili katılımcılara bilgi veren ve kendisi de Gümüşhaneli olan Dernek Başkanı Yrd. Doç Dr. Coşkun Erüz , “Çok güzel tarihi bir bölgenin tarihi ve kültürünü o günlerden yani geçmişten gelen bilgilerle birlikte yerinde görüp, tanıma fırsatını elde ettik. Gruptaki arkadaşlardan hemen hemen tamamı Kov Kalesi’ne gelmemişti,  Burada 1361 yılında yapıldığı bilinen bu görkemli ve bölgenin en ihtişamlı kalesini görmenin insanlarda farkındalık yapacağını tahmin ediyorum” dedi.

Sonbaharın son günlerinde ince çise ve güneşli bir havada yürümenin tadına doyamayan doğaseverler Kalenin kuzey bölgesinde bulunan 2 bin 100 rakımlı zirve tırmanışı yapmayı da ihmal etmedi.

Derneğin dağcılık faaliyetleri uzmanı Ahmet Arslan, “Doğa yürüyüşlerini çok sağlıklı buluyoruz. Temiz bir havada yürümek sağlığımıza iyi geldiği gibi, bu yürüyüşler sayesinde bölgemizde bilmediğimiz güzellikleri keşfederken, bir yandan da yeni dostluklar kuruyoruz. Bu günde de bizlere tarih kokan bir bölgeyi ve burada bulunan Kov Kalesi’ni gezip tanımamız için organizasyon düzenleyen Fuat Meydan’a çok çok teşekkür ediyoruz” dedi.

"KALE KÜLTÜR TURİZMİ İÇİN BÖLGEDE AYRI BİR ÖNEME SAHİP"

Etkinliğe katılan doğaseverlerin yol boyunca bol bol fotoğraf çektiğini ifade eden yürüyüş sorumlusu Fuat Meydan ise, “Gezmekte olduğumuz bu Kov kalesi her ne kadar kendi köyüm Pirahmet Köyü ile sınır, komşu bir köy olsa da gezip görmek benim içinde bugüne kısmet oldu. 1361 yıllarında yapıldığı tahmin edilen bu kale özellikle Kültür turizmi için bölge ayrı bir öneme sahiptir. Ancak kalenin yenilenmesinde yıllar önce yapılan duvar, duvar harcı sağlam dururken günümüzde yapılan yenileme sonucu duvarlar yıkılmakta betonların parça parça dökülmekte olduğunu görmekteyiz. Bunun yanında üzerinde bulunduğu kaya kütlesinin heybet ve ihtişamı ile görenlerde azamet ve üstünlük duygusu uyandırması yönü ile de görenlerin hayranlıkla gezeceği bir kaledir” diyerek “Gördüğümüz bu güzelliklerin değerini kıymetini bilelim” ifadelerini kullandı.

"DOĞAYI SEVEN İNSAN ÜLKESİNİ DE SEVER"

Grupta bulunan Doğaseverlerden Muhammet Sözen ise “Derneğin bu tür faaliyetlerini çok beğeniyorum. Güzel işler yapıyorsunuz. Bugün burada doğası ve tarihi değerleri ile zengin bir bölgeyi gezip tanımanın tadını çıkarıyoruz. Sizler aynı zamanda tanıtma faaliyetlerinde de bulunuyorsunuz.  Kısaca hafta sonunu değerlendirirken aynı zamanda bilgi sahibi de oluyoruz, doğayı seven insan ülkesini de sever. Umarım gençlerimizde bu etkinliklerinizin farkındadır” diye konuştu.
 
Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2016, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER