Köyde ev yapanlar dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, köyünde ev yapanlardan SGK’da dosya açtırmayanların cezai duruma düşüreceğini söyleyerek bir dizi uyarıda bulundu.

Köyde ev yapanlar dikkat!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, köyünde ev yapanlardan SGK’da dosya açtırmayanların cezai duruma düşüreceğini söyleyerek bir dizi uyarıda bulundu.

Köylerde gerekli yasal izinleri almadan ve SGK’da dosya açtırmadan binasını yapıp bitirenlerin cezalı duruma düşeceklerini belirten İslamoğlu, "Sosyal Güvenlik Kurumuna dosya açtırmaları, gerekli işçilik bildirildikten sonra asgari işçilik hesaplamasından sonra Kurumumuzdan alacakları ilişiksiz belgesi ile İl Özel İdaresinden oturma izinlerini alabilir ve elektrik bağlatabilirler." dedi.

İslamoğlu, imar kanunun 3194 sayılı Plansız Alanlar Yönetmeliği’nin 63.Maddesine göre köyün yerleşik alan sınırı dışında ancak köyün idare sınırları içerisinde İl Özel İdaresinin yetki alanında kalan yerlerde yapılmak istenilen her türlü yapı için vatandaşların İl Özel İdaresinden Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzni (İskan Ruhsatı) almaları gerektiğine değinerek yapı ruhsatının alınmasına müteakip 2 yıl içinde inşaata başlanılması ve 5 yıl içinde yapı kullanım izninin alınması gerektiğini, aksi takdirde yapı ruhsatının iptal edileceği uyarısında bulundu.

İslamoğlu açıklamasında şunları söyledi: “Geçici iskan ve yapı kullanma izin belgesinin verilmesinde ilişiksizlik belgesinin aranılması gerekmektedir.  Valilikler, belediyeler, il özel idareleri ve ruhsat vermeye yetkili diğer merciler tarafından geçici iskan veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce, yapılan inşaat dolayısıyla ilgililerden Kuruma borçlarının bulunmadığına dair Kurumca düzenlenmiş ilişiksizlik belgesinin istenilmesi zorunludur. Bu nitelikteki yazı ibraz edilmedikçe ilgililere geçici iskan veya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecektir” dedi.

Asgari işçilik uygulamasının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıt dışı istihdamla mücadele başvurduğu yöntemlerden biri olduğuna değinen İslamoğlu, bu uygulama ile kayıt dışı istihdamın önlenmesini ve kurum gelirlerinin artırılmasının amaçlandığına vurgu yaptı.

İslamoğlu asgari işçilik uygulamasının bir işin yürütümü için gerekli olan en az sigortalı sayısına, sigorta primine esas kazanç tutarına ve çalışma süresine uygun olarak işverence kuruma yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğinin tespitine yönelik bir uygulama olduğunu söyledi.

Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 13:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER