Kültürlerarası iletişim öğrenci sempozyumu Gümüşhane’de yapılıyor

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Kültürlerarası iletişim öğrenci sempozyumu’ başladı.

Kültürlerarası iletişim öğrenci sempozyumu Gümüşhane’de yapılıyor
Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Kültürlerarası iletişim öğrenci sempozyumu’ başladı.

Türkiye’deki 21 üniversiteden lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 35 öğrencinin iştirak ettiği sempozyumun açılış programı Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonunda yapıldı.

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden Gümüşhane Üniversitesine gelen öğrencileri misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Düzenlenen sempozyumun iki açıdan önem taşıyan bir organizasyon olduğunu vurgulayan Rektör Günaydın, “Bu sempozyum iki önemli noktaya temas etmektedir. Bunlardan ilki, seçilen konunun çok önemli ve güncelliğini koruyan bir konu olmasıdır. İnsanoğlu hakkında hiçbir şey bilmediği bir dünyada doğuyor. Daha sonra bu dünya, toplum ve toplumun kültürel değerleri hakkında fikirler edinmeye çalışıyor. Gerek ailesinden gerek arkadaşlarından ve gerekse eğitim yoluyla veya diğer farklı yollarla bilgi ediniyor. Kültür, çok geniş bir kavram. Sosyal bilim literatürüne baktığımıza yüzü aşkın tanıma rastlamak mümkün. Birilerine göre yaşam tarzı, birilerine göre bilgi birikimidir. Kültürü dünyayı nasıl göreceğimizi gösteren bir mercek olarak ifade etmek mümkün. Yani kültür neyi göreceğimizi, gördüğümüz şeyi ve kendimizi nasıl ifade edeceğimizi belirleyen önemli bir kavramdır. Eğer biz kültürel farklılıkları gözardı edersek, o zaman kişiler gruplar ve ülkeler hakkındaki değerlendirmelerimizde yanlış sonuçlara ulaşırız. Zira globalleşen dünyada yoğun bir rekabet yaşanıyor ve bu rekabette de ileri gidebilmek ve kazanç sağlayabilmek için bu kültürel farklılıklar yoğun bir biçimde dikkate alınıyor. Bir ürün üretileceği zaman o ürünün alıcılarının kültürel farklılıkları dikkate alınıyor. Bu anlamda bu sempozyumun önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sempozyumun önemini ortaya koyan ikinci nedenin ise hoca ve öğretmen merkezli eğitim sisteminden ziyade öğrenci merkezli bir anlayışın gelişmesine bulunulan katkı olduğunu ifade eden Rektör Günaydın sözlerine şöyle devam etti: “Genel olarak bakıldığında ülkemizde daha çok öğrenci merkezli eğitimden ziyade öğretmen veya hoca merkezli bir eğitim olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu tür bilimsel faaliyetler öğrenci merkezli eğitimi ön plana çıkarması açısından önem taşımaktadır. Çünkü ülke olarak baktığımız zaman en değerli varlığımız, en büyük zenginliğimiz insan kaynağıdır. Ama bu insan kaynağını yeterli etkin bir şekilde değerlendirdiğimizi söylemek mümkün değil. Bunu değerlendirebilmenin ve güç haline getirebilmenin tek yolu var, o da eğitimdir. Biliyoruz ki eğitilmemiş her birey o ülke için güç değil yük oluşturur. Esas olan şudur, biz ülke olarak refahımızı arttırıp, gelişmiş bir ülke konumuna çıkmak istiyorsak, bunun tek bir yolu var, oda eğitimdir. Ülkemizde bu yönden önemli kaynaklar harcanarak önemli altyapılar oluşturuldu. Şimdi bu altyapıyı, bu insan kaynağını daha etkin bir şekilde kullanmalıyız. Bu vesileyle burada oluşacak fikirlerin ve faaliyetlerin artarak yaygınlaşmasını diliyorum.”

Sempozyumun açılış konuşmasını Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım yaptı. Kalkışım, “Varlık kategorilerindeki çeşitlilik ve farklı oluş birbirini ötekileştirmenin ve çatışmanın gerekçesi değildir. Bilakis farklı renkler diller ve kültürler birer zenginlik olup yardımlaşmanın ve dayanışmanın gerekliliğini teyit eder. Varlıkları yok etmek yerine insani değerler bağlamında buluşarak avantaja dönüştürmek mümkündür. Fıtrattaki çoğulluk ve teklik arasındaki ahengi ve dengeyi bulabilirsek seslerin ve renklerin ahengine ulaşabiliriz. Kendi değerlerine çağıranların muhataplarını yok sayma ve ötekileştirme bedbahtlığına düşmesi düşündürücü bir paradokstur. İnsanlık tarihi bize şunu göstermiştir, toplumsal barışın ve huzurun yolu kültürlerarası iletişimden geçmektedir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaşın ilk oturumunu gerçekleştirdiği sempozyumun iki gün sürecek diğer oturumları Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesindeki İbni Haldun ve Cemil Meriç salonlarında devam edecek.
Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2015, 08:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER