Kürtün’de fındık hasadı 15 Ağustos’ta başlayacak

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 8 bin dönüm alanda 500 ton rekolte tahminli fındık hasat tarihine başlangıç tarihi olarak 15 Ağustos tarihi belirlendi.

Kürtün’de fındık hasadı 15 Ağustos’ta başlayacak
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 8 bin dönüm alanda 500 ton rekolte tahminli fındık hasat tarihine başlangıç tarihi olarak 15 Ağustos tarihi belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Kürtün ilçesinde bin fındık üreticisi olduğunu belirterek, 2016 yılı fındık rekolte tahminlerinin 500 ton olduğunu söyledi.

Kürtün’de fındığın hasat zamanının yaklaştığını dile getiren Birşen, İl Fındık Komisyonunun ilçede fındık hasadına başlama tarihini 15 Ağustos 2016 olarak belirlediğini belirterek, “Fındıkta erken hasat ciddi ürün kayıplarına neden oluyor. Başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesini de bozan sonuçlar doğurmaktadır. Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerekir. Fakat bahçelerimizin karışık çeşitlerden kurulu olması, en azından bahçedeki hakim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılması gerekir” dedi.

Gümüşhane’de en fazla uygulanan fındık hasat şeklinin daldan elle toplama olduğunu kaydeden Birşen, bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususları şöyle sıraladı: “Dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Ayrıca bahçedeki değişik fındık çeşitleri ayrı ayrı toplanmalı, birbirlerine karıştırılmamalıdır.”

Birşen, fındıkta hasat olgunluğu kriterlerinin zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları, fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, sert meyve kabuğunun 3/4 oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin 3/4'ünün daldan dökülmesi, kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda randıman ve ürün miktarını düşürür. Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer. Küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar.  Fındıkta en iyi hasat şekli;  tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür hasada imkan verecek bahçe sayısı çok azdır. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir. Kaliteli ve bol ürün almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanan hasat tarihlerinde başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.”
Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2016, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER