Mali Müşavirler İsyanda

Gümüşhane -Bayburt Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası Genel Sekreteri Adil Budak yaptığı basın açıklaması ile Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesini istedi.

Mali Müşavirler İsyanda

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) olarak 81 ilde eş zamanlı yaptıkları basın açıklamasıyla taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini dile getiren Genel Sekreter Adil Budak, Gümüşhane Bayburt Odası olarak 55, Türkiye genelinde ise 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için taleplerinin ivedilikle hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.  

“Ölmemiz mi gerekli?”

Genel Merkez olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yapılan yazılı ve sözlü başvuruların dikkate alması için meslektaşlarının masa başında ölmesinin mi gerekli olduğunu belirten Adil Budak, Mali Müşavirlerin artan iş yüklerine dikkat çekerek, “Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır” dedi. 

“Ağır iş yükü altında eziliyoruz”

Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislere hapsedildiklerine dikkat çeken Budak, “Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlık çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır” diye konuştu.  

“İşlemlerin sağlıklı yürümesi mümkün değil”

Rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimlerin sağlıklı bir şekilde hazırlanamadığına vurgu yapan Budak, “Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün olmuyor. Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Bıçak kemiğe dayandı”

Sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernize edilmesi gerektiğinin altını çizen Budak, “Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır” dedi.

“Süre uzatımı değil veri paylaşımı istiyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanlığından beyan sürelerinin uzatılmasını değil, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla paylaşılmasını talep ettiklerini aktaran Budak, “Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“Deprem bölgesi için özel taleplerimiz var”

Kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılmasını talep ettiklerini kaydeden Budak, “Ayrıca deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin bölgede yaşanan olağanüstü koşullar dikkate alınarak yıl sonuna kadar uzatılması ve bölgedeki mükellefler için enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi olmaksızın uygulanması talebimizin yerine getirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER