Maliye Bakanı Naci Ağbal Gümüşhane’de işverenlerle buluştu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, küçük esnafa can suyu olacak olan 50 bin TL’lik faizsiz KOSGEB kredilerinin 27 Şubat’ta açıklanacağını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal Gümüşhane’de işverenlerle buluştu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, küçük esnafa can suyu olacak olan 50 bin TL’lik faizsiz KOSGEB kredilerinin 27 Şubat’ta açıklanacağını söyledi.

Gümüşhane temasları kapsamında Ticaret ve Sanayi Odasında işveren temsilcileri ve yatırımcılarla bir araya gelen Bakan Ağbal, 5 puanlık vergi indirimi, istihdam programı, KOSGEB kredileri ve cazibe merkezleri programı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Gümüşhane’nin kalkınması ve büyümesi için hep birlikte canla başla çalışacaklarını ifade eden Bakan Ağbal, “Cazibe Merkezleri Gümüşhane’ye önemli bir değer katacak. Madencilik sektörü başta olmak üzere inşallah yatırımlar artacak ve Gümüşhane büyüyecek. Onun için cazibe merkezleri programının 23 ile ve Gümüşhane’ye hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

“Herşeyin doğrusunu millet bilir. Herşeyin kararını millet verir”

Türkiye’nin önünde bir referandum süreci olduğuna vurgu yapan Bakan Ağbal, “16 Nisan’da sandık milletin önüne konulacak. Herşeyin doğrusunu millet bilir. Herşeyin kararını millet verir. Biz buna yürekten inanıyoruz. Bize düşen görev referandum sürecinde vatandaşlarımıza anayasa değişikliğinin ne manaya geldiğin, bu ülkeye ne katacağını anlatmak. İnşallah onları da önümüzdeki günlerde yapacağız” diye konuştu.

“Türkiye önü açık olan bir ülke. Yatırım bakımından bir cazibe merkezi”

Referandum sürecinde ortaya çıkacak olumlu bir gelişmenin, sistem değişikliğinin Türkiye’ye çok şeyler katacağını dile getiren Ağbal, “Türkiye önü açık olan bir ülke. Yatırım bakımından bir cazibe merkezi. Bunu ben değil yatırımcılar söylüyor. Yabancı yatırımcılar her defasında Türkiye’nin geleceğine ilişkin büyük bir ümit var, beklenti var. Yabancı yatırımcılar Türkiye’nin bu fırsatlarından gelip istifade etmek istiyorlar. Referandum süreci sonrasında ortaya çıkacak tablo istikrara, uzlaşmaya, güçlü meclis, güçlü iktidar dengesine dayalı, yepyeni bir sistem. Türkiye’nin önünü açacak bir sistem. İnşallah bu sistemle Türkiye’de yatırımlar artacak, üretim artacak. Türkiye daha fazla cazibe merkezi haline gelecek. Siyasi ve ekonomik istikrar hepimizin refahını da artıracak” ifadelerini kullandı.

KOSGEB kredileri 27 Şubat’ta açıklanacak


Konuşmasında KOSGEB üzerinden verilecek 50 bin TL’lik faizsiz kredi konusunda önemli detaylar veren Bakan Ağbal, şöyle konuştu: “Önceden müracaat yapan vatandaşlarımız değerlendirilecek. Yeni bir başvuru süreci başlattık. 20 Şubat’a kadar başvuruları alacağız. Burada esnaf bakımından sevindirici olan bu defa değerlendirmeyi yaparken çalışan sayısı ve net satış hasılatı en az olandan başlayacağız. Yani en az çalıştırana, en az geliri olana öncelik vereceğiz. Geçen defa istihdam bakımından, gelir bakımından daha fazla olana sağlamıştık bu imkanı. Bu defa 250 bine tamamlayacağız. Çok daha fazla sayıda işletmemiz bundan yararlanacak. Özellikle küçük işletmelerimiz yararlansın istiyoruz. Küçük esnafın daha fazla ihtiyacı var. 27 Şubat’ta inşallah sonuçları açıklayacağız. Bu önemli bir paket hayırlı olsun. Esnafımız bu imkanla mal alır, işini büyütür, iş yapar. Bundan herkes kazanır.”

“İstihdam programında yeni işe alınan işçinin asgari ücretten sonraki masrafını devlet karşılayacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde istihdam programı da başlattıklarını dile getiren Bakan Ağbal, “Bugün bir asgari ücretli çalıştırdığı zaman işveren kendisine bin 404 TL ödüyor. Ama işverenin maliyeti bin 404 TL değil. Sizin maliyetiniz 2 bin 178 TL. Dolayısıyla işçiye bu parayı ödedikten sonra sosyal güvenlik kurumuna prim, işsizlik sigortası fonuna fon ödeniyor, vergiler ödeniyor. 2017 yılı başından itibaren ilk defa işe alacağınız işçiler için aradaki 773 TL’lik farkı biz ödeyeceğiz. Devlet olarak bu maliyeti biz karşılayacağız. Bu sizin işçilik maliyetiniz yüzde 35 azalacak. Devlet burada üzerine düşeni yaptı. Maliyetlerin üçte birini üzerinizden aldı. Esnafımızda, işletmelerimiz de iş arayan gençlerimiz de kazansın. Gençlere iş bulmak, istihdamı artırmak bizim sorumluluğumuz. Buradan işletmelerimize çağrıda bulunuyoruz: Elimizden geldiğince işletmelerimizi büyütelim. Bu imkandan yararlanalım. Daha fazla eleman istihdam edelim. Böylelikle hem istihdam artsın hem de ekonomi gelişsin. Bu yıl boyunca geçerli bir program. İnsanları sevindirelim, iş ve aş sahibi yapalım” ifadelerini kullandı.

“Vergisini düzenli ve süresinde ödeyene 5 puanlık vergi indirimi geliyor”

Vergisini süresinde ödeyene 5 puanlık vergi indiriminin de Salı günü TBMM’de görüşüleceğini ifade eden Bakan Ağbal, tahakkuk-tahsilat oranında Türkiye’de en önde gelen illerden olan Gümüşhanelileri tebrik ederek, “Tahakkuk-tahsilat oranında Türkiye’nin en önde gelen illerinden birisi Gümüşhane. Hepinize teşekkür ediyorum. Allah kazançlarınızı artırsın. Bu 5 puan indirimden Gümüşhane büyük oranda yararlanacak. Tek şartımız vergi borcunu zamanında ödemek” dedi.

Bakan Ağbal’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan esnaf temsilcileri ve yatırımcılar söz alarak soru sordu.

Bakan Ağbal, buradaki programının ardından Gümüşhane Valisi Okay Memiş’i makamında ziyaret ederek Valilik Şeref defterini imzaladı. Vali Memiş’le makamında bir süre görüşen Bakan Ağbal daha sonra Trabzon’a hareketle Gümüşhane’den ayrıldı.

Bakan Ağbal’a Gümüşhane programında Vali Okay Memiş, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Osman Akgül, Cihan Pektaş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek, AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban eşlik etti.

GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın toplantıda Maliye Bakanı Naci Ağbal’a sunduğu “SORUNLARIMIZ, ÖNERİ VE TALEPLERİMİZ” başlıklı dosyada yer alan konular şöyle:

SORUNLAR ;
1-  Gümüşhane  fert   başına   milli   gelir   bakımından   Türkiye   ortalamasının       
      altındadır.
2- Turizm sektöründen yeterli pay alamıyoruz.
3- Gümüşhane İlimizde karayolu dışında ulaşım yoktur.
4- Küçük sanayi için işyerlerimiz yetersizdir.

KALKINMAMIZA DESTEK VERECEK ÖNERİ VE TALEPLERİMİZ
1- Askeri Birliğin İlimize kurulmasını bekliyoruz. (Yerimiz yol üzerinde hazır)
2- Demiryolu uygulama projemiz başlatılmalı.
3- Hazine –Meralarda, yatırım ve turizm için uygun yerler planlanarak 500 m2 - 1000 m2 arasında parseller yapılarak, özel sektöre rekabet ortamı da sunulmalı. Dağ  evleri, - Yayla Kentler ve siteler gibi mülkiyetli turizm geliştirilmeli.
4- Kürtün İlçemizde üretilen fındık teşvik kapsamına alınmıştır. Burada coğrafi yapımız fındık için müsaittir. Fındık ekim alanlarını büyütmeli Kürtün ve İl ekonomisine önemli katkı sağlayacak hale getirilmelidir. Yeni dikim alanlarına ürün desteği verilerek  Kürtün yöremizin fındık ekim alanları artırılmalıdır.  

5- Plansız açılan Ulusal marketler ilimize zara veriyor. Küçük esnafı sermaye gücüyle eziyor.
Örnek; a- Her apartmanın altında bir zincir mağaza açılıyor.
             b- Sermayelerinin büyüklüğüne göre üretime ve istihdama katkıları yok.  
             c- İlimizdeki sermayeyi il dışına taşıyorlar.
Öneri ;  
a- Ulusal Marketler 100 bin nüfus altındaki yerlerde 1 şubeden fazla açmamalı.
b- En az 500 m2 alanı olmalı.
c- Yeterli otoparkı olmalı.
d- Zincir mağazalar günün belli saatlerinde açık tutulmalı.
            Örneğin; Sabah 09:00, Akşam 18:00 saatleri arasında açık olma şartı konulur.

6- Gümüşhane İPARD (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Gümüşhane il koordinatörlüğünün kurulmasını bekliyoruz.
7- İlimiz köylerinde yapılan kadastro çalışmaları köylülerimizin bazı yerlerini hatalı tespitle hazine adına tescil ettirmiş, köylülerin adına yazılan bazı yerlerde Milli Emlak Müdürlüğü dava açarak bilirkişilerin köylüler aleyhine yazdığı gerçeği yansıtmayan, raporlarla yerler köylülerden alınıp, hazine adına tescil edilmiş, böylece bir çok köyümüzde hazinenin yeri, köylülerin toplam yerinden çok fazla olmuştur. Kadastro çalışmalarının iptal edilip adilane bir şekilde yeniden yapılması gereklidir.
8-  Gümüşhane İlimizde de finansmanı İFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) tarafından karşılanan Gümüşhane Kırsal Kalkınma Projesi Kapsamında uygulamanın başlatılmasını bekliyoruz.

9-  Gümüşhane Merkez ile Torul ve Kürtün İlçelerimizde Küçük Sanayi Sitelerine büyük ihtiyaç var. Bu üç merkezde Küçük Sanayi Siteleri kurulmalı.
10- Kıdem Tazminatı, işsizlik fonu gibi bir fonla yeniden düzenlenmelidir.
11- İnsan ve çevre adıyla bir ders, ilkokuldan itibaren mecburi ders olarak müfredata konulmalıdır.
12- Gümüşhane ilimizde yaklaşık 200 civarında yaylada yasa dışı yapılaşma var. Bu yaylarımızdaki yaşam ve yapılaşmayla kanunlarımız çatışmaktadır. Kanunun gücü yerine gücün kanunu ön plana çıkmaktadır. Özellikle merkez İlçe, Torul ve Kürtün ilçelerimizdeki yaylalarda sorunlar her geçen gün daha da fazla büyümektedir. Bölge halkımızın yayla kültürü ve yayla yaşamı önemli bir ihtiyaç olarak vardır. Bunu yok sayamayız. Yöre insanımızın yaşam şekli ve ihtiyaçlarına göre yayla turizminin de gelişmesi adına  yeni bir yasa yapılması gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2017, 20:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER