Bölgede 'Çulçula' adıyla da anılan Meryem Ana Şelalesi, gece hava sıcaklığının eksi 10 dereceye düşmesi sonucu buz tuttu.
Şelalenin her kış buz tuttuğunu belirten Büyükçit köyü sakinleri, şelaledeki buzların erimesinin baharın müjdecisi olduğunu söyledi.
MERYEMANA ŞELALESİNİN ÖZELLİKLERİ
Meryemana Şelalesi adını Büyükçit köyü sınırları içerisinden geçen Çit Deresi Vadisinin sol yamaç üzerindeki bir yamaç üzerinde bulunan Panaghia (Meryemana) kilisesinden almaktadır.
Manastıra ana yoldan ayrılan bir köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir.Manastırı ilk kez 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu bilinmektedir..Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19.yy da onarılmıştır.12.50x8.60 metre boyutlarındaki yapı ortada merkezi Kubbe, şapeli köşelerde birer küçük kubbeli tonozla örtülüdür.Plan üç nefli bir bazilikanın karışımı gibidir.Daire biçimi üç apsisi vardır.Duvarlar yalancı kemerlerle üç bölüme ayrılmıştır.Kemer ortalarına büyük birer pencere açılmıştır. Manastırın Kuzeydoğu köşesindeki şapel dikdörtgen planlıdır. Apsisin nişinde Bizans döneminden freskler vardır. Meryemana Kilisesi ne yazık ki yıllarca definecilerin hışmına uğramış ve bugün çok harabe durumdadır.
İşte bu harabeye dönem Meryemana Kilisesi’nin hemen aşağı kısmından 25 metre yükseklikten dökülen şelale suyu az olması nedeniyle dikkat çekmezken, kış aylarında buz tutması ile çok güzel görüntüler oluşturuyor.
Yörede “suyu yok buzu var” olarak da dikkat çeken Meryemana Şelalesi içerisinde bulunduğumuz şu günlerde buz sarkıtları ile birlikte çok güzel görüntüler oluşturuyor. Görülmesi gereken doğal bir güzelliği özellikle fotoğraf meraklılarının kaçırmaması gerekiyor.
İbrahim Özdemir-Figen Tok