Gümüşhane’de Mesleki Yeterlilik Belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan sınavlar GTSO ve MEYBEM işbirliğinde yapıldı.
Ahşap Kalıpçı (Seviye 3), Betonarme Demircisi (Seviye 3), Duvarcı (Seviye 3) ve Sıvacı (Seviye 3) sınavları Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) ve Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (MEYBEM) işbirliğinde yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yetkili belgelendirme kuruluşu Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (MEYBEM) tarafından görevlendirilen sınav değerlendiricileri tarafından yazılı, sözlü mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşan sınavda başarılı olan ve mesleki açıdan yeterlilik koşullarını sağlayan katılımcılara Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor.
GÜMÜŞHANE’DE İKİNCİ KEZ YAPILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımladığı ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte olmak üzere toplam 48 meslekte belge zorunluluğu getirildiğini belirten GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, bu kapsamda ilgili tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacağını vurguladı.
TOBB tarafından Türkiye’deki Oda ve Borsaların Mesleki Yeterlilik Belgelerinin verilmesi ve taleplerin toplanması amacıyla yetkili kılındığını belirten Akçay, GTSO’ya yapılan başvurular sonucunda MEYBEM ve GTSO işbirliği ile yapılan ikinci sınavda Duvarcı, Demirci ve Ahşap Kalıpçı ve Sıvacı’dan oluşan 30 kişiye yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavın yapıldığını söyledi.
SINAVLAR YETKİLİ KURULUŞ TARAFINDAN YAPILIYOR VE DEĞERLENDİRİLİYOR
Yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavların MEYBEM tarafından yetkilendirilen görevliler tarafından yapıldığını ve yine MEYBEM tarafından yetkilendirilen görevliler tarafından değerlendirileceğini söyleyen Başkan Akçay, bu değerlendirme sonucunda mesleki açıdan yeterli görülen kişilere Mesleki Yeterlilik belgelerinin verileceğini, yeterli düzeyde olmayanların ise belge alabilmeleri için tekrar sınava tabi tutulacağını söyledi.
EN ÖNEMLİSİ İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK
Belgelendirme sınavlarına giren kursiyerlerin mesleki yeterliliklerinin ölçülmesinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği üzerine de gerekli bilgilendirme ve yeterliliklerinin ölçüldüğünü belirten Başkan Akçay, “İş kazalarının fazlaca görüldüğü ülkemizde bu iş kazalarının önüne geçmek için en büyük önlem bu tehlikeli meslek dallarında çalışan personeli iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli seviyede bilgilendirmek, eğitmek ve bu davranışı alışkanlık haline getirebilmektir. Mesleki yeterlilik Belgelendirme sınavlarına giren kursiyerlerimiz bu sınavlarda aynı zamanda çalıştıkları meslek dalları üzerine de belirli bir seviyede İş sağlığı ve güvenliği sertifikasına da sahip oluyorlar. Yapılan bu belgelendirme çalışmaların en büyük amacı da ülkemizde yaşanılan iş kazalarının önüne geçmektir” dedi.
TEBLİĞE AYKIRI İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA 500 TL CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğe aykırı davrananlara ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişilerin çalıştırması durumunda işletmelere kişi başı 500 TL ceza verilmesini öngören kanun maddesinin uygulanmaya başlandığını hatırlatan Başkan Akçay, “Bu belgeyi alan kişileri çalıştıran işletmelerin ayrıca sigorta İşveren Payını da devlet karşılıyor. Devletimiz işçilerin istihdam sorunu yaşamaması için çalışırken aynı zamanda da işletmelerimizde belgeli ve eğitimli personelin istihdam edilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor. İşletmelerimizin bu tür cezalara maruz kalmamak için tebliğ için belirlenen tarihten önce çalışanlarının gerekli yeterlilik belgelerine sahip olup olmadıklarını kontrol etmeyi unutmamalılar” diye konuştu.