Milletvekili Köse’den Satala Antik Kenti’ne ziyaret

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av.Celalettin Köse, Kelkit İlçesi’nde bulunan Satala Antik Kentinde yeni dönem kazılarının 16 Temmuz’da başlayacağını söyledi.

Milletvekili Köse’den Satala Antik Kenti’ne ziyaret

Milletvekili Köse, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, ilçe başkanı Sadi Tüysüz ve beraberindeki heyetle ilçeye bağlı Sadak Köyü sınırlarında Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 lejyonundan en kuzeydeki 15. Apollinaris'in bulunduğu Satala Antik Kenti'nde yer alan lejyon kalesindeki kazı çalışmalarını inceledi.

Yeni dönemi Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur başkanlığında salı günü başlayacak olan alanda incelemelerde bulunan Milletvekili Köse, Satala Antik Kenti’nin bölge turizminde önemli destinasyonların birisi olabilecek tarihi kimliğe sahip olduğunu söyledi.

Satala Antik Kentinin Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamına alındığını hatırlatan Köse, kazıların daha hızlı bir şekilde devam edeceğini belirterek, “Satala Antik Kenti kazıları 2027 yılının sonuna kadar devam edecek. Ödeneği ve bütçesi hazır” dedi.

Yeni dönemde Satala’da ziyaretçiler için karşılama merkezinin yapılmasının yanı sıra çevre düzenlemesinin de yapılacağını ifade eden Köse, “Toprağın üzerini örttüğü tarihi kalıntıların ortaya çıkartılarak, alana yapılması planlan müzede sergilenecek” diye konuştu.

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’ da Malatya, Gaziantep, Adıyaman ve Gümüşhane’de olmak üzere dört lejyonu olduğunu dile getiren Köse, kazıların sadece Gümüşhane’de yapıldığını belirterek, “Bu alan Roma İmparatorluğunun Anadolu’da bulunan dört büyük lejyonunun birisi. Diğer üç lejyon Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da bulunuyor. Oralar barajlardan dolayı sular altında kalmış. Hiçbir şekilde kazı yapılamıyor. Roma’nın Anadolu’daki kazı çalışmalarının yapılan tek lejyonu burası. Hedefimiz; geleceğe kültür mirası listesine dahil ettirdiğimiz Satala’yı turizme kazandırıp, burdan çıkan ve çıkacak olan tarihi kimliğe haiz eserleri yine burada yapılacak Satala Müzesi’nde sergilemek olacaktır. Ülkemizin dört bir tarafından tarih ve arkeoloji tutkunlarını şimdiden Satala’ya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER