Mutlaka Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanın

Patates üretim alanlarında görülen karantinaya tabi hastalık ve zararlıların temiz yerlere bulaşmasını önlemek, daha kaliteli ve yüksek verimli patates yetiştirmek için kullanılacak patates tohumluklarının mutlaka sertifikalı olması gerekmektedir.

Mutlaka Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanın
Patates üretim alanlarında görülen karantinaya tabi hastalık ve zararlıların temiz yerlere bulaşmasını önlemek, daha kaliteli ve yüksek verimli patates yetiştirmek için kullanılacak patates tohumluklarının mutlaka sertifikalı olması gerekmektedir. Sertifikalı tohumluk, sertifikasyon işlemlerine tabi tutularak elde edilen ismine doğru, kaliteli ve yüksek verimli tohumluklardır.

Ülkemizde,  2003 yılından itibaren bazı illerde, patates ekim alanlarında  “Patates Siğil Hastalığı” tespit edilmiştir. Patates siğili (patates kanseri), patatesin en tehlikeli hastalığı olup, % 60-70 oranlarında ürün kayıplarına neden olur. Hastalık etmeni, bir mantar (Synchtrium endobioticum) olup, patatesin genellikle toprak altı kısımlarında görülür. Toprak altı belirtileri, yumru, stolon, gövdenin toprakla birleştiği yerlerde meydana gelen karnabaharı andıran pürüzlü siğiller şeklindedir. Bu hastalığın yayılması bulaşık yumru ve toprak hareketleriyle olur. Bulaşık alanlarda oluşan urların çürüyüp parçalanması ile etmenin dayanıklı sporları toprağa yayılır. Bu dayanıklı sporlar toprakta 20-30 yıldan fazla canlı kalmaktadır. Bu hastalığa karşı toprakta veya bitkide yapılabilecek herhangi bir kimyasal mücadele metodu yoktur.           

Patates Siğili Hastalığı ile diğer patates hastalık ve zararlılarından korunmak için en etkili tedbir,  hastalıktan ari temiz, sertifikalı tohumluk kullanmaktır. Sertifikalı tohumluk kullanımı ile hastalık ve zararlılardan korunmak yanında, kaliteli ve yüksek verimli patates elde edilebilmesi sağlanmış olacaktır. Hastalık ve zararlıların yayılmasında, tohumlukların bir yerden başka bir yere taşınması büyük rol oynamaktadır. Kaliteli ve yüksek verimli patates üreticiliği için mutlaka sertifikalı tohumluk patates kullanılmalıdır.

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilimiz için patatesin çok önemli olduğunu, yöreye özgü çeşitlerin daha çok rağbet görmesine rağmen, patateslerde görülen ve uzun yıllar patates ekimine imkan vermeyen bazı hastalıklar nedeniyle sertifikalı tohumluk kullanmak gerektiğini, sertifikalı patates tohumluklarının, yetki almış tohumluk bayilerinde bulunduğunu, patates yetiştiriciliği ile ilgili teknik destek için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerektiğini belirtti.
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2012, 20:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER