Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada “Bizim yada en sevdiklerimizden birinin organ nakline ihtiyacı olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünün! Bir gün daha bizimle kalması için neleri feda edebileceğimizi? Ve bu durumdaki binlerce gözü yaşlı insanı” tespitinde bulunan Boşnak, herkesi organ bağışına destek vermeye ve duyarlılık göstermeye davet etti.
Türkiye’de organ nakli bekleyen hasta sayısının 48 bin civarında olduğunu bu sayıya da her yıl 4-5 bin kişi ilave olduğunu ifade eden Boşnak, buna karşın yapılan toplam nakil sayısının ise yılda 2 bin 500 – 3 bin kişi olduğunu, geri kalanların ise kaderine terk edildiğini belirterek, herkesi bu konuda duyarlı olarak organ bağışına davet etti.
Organ naklinin vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemi olduğunu kaydeden Boşnak, organ bağışının ise; bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi olduğunu söyledi.
Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Boşnak, “Organ naklinde alıcı verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. Alıcı ve vericinin doku uyumları testlerle belirlenir en yüksek doku uyumunda cerrahi işlem gerçekleştirilir. Ayrıca doku uyumunun yanı sıra nakille verilen bağışıklık önleyici ilaçlarla (İmmunsuppresive) ameliyat başarısı yükselir.” dedi.
Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların müracaatlarını İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler ve organ nakli yapan merkezlere yapabileceklerini ifade eden Boşnak, “Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak organ bağış formu doldurup imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. 18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.” diye konuştu.
Organ bağışı yapan kişinin organlarının alınabilmesi için hastane ortamında tıbben ölümünün gerçekleşmiş olması gerektiğini vurgulayan Boşnak, evde, yolda yada kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş olanların organlarının alınamayacağını dile getirdi.
Boşnak, Gümüşhane’de 2012 yılında bugüne kadar 7 kişinin organ bağışında bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2012, 15:52