Özkürtün’e kadın eli değdi belde rengarenk oldu

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı ve il merkezine 46 kilometre uzaklıktaki Özkürtün Beldesinin Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, göreve gelmesinin ardından beldeyi rengarenk hale getirdi.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı ve il merkezine 46 kilometre uzaklıktaki Özkürtün Beldesinin Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, göreve gelmesinin ardından beldeyi rengarenk hale getirdi.

Özkürtün’ü “Özkürtün mavi ile yeşilin buluştuğu, baraj kenarında kurulu, turizmi çağıran, ‘Ben buradayım’ diyen bir belde” diyerek tarif eden Türkiye’nin tek belde, Doğu Karadeniz’in ise tek kadın Belediye Başkanı olan Kaya, tarihi ipek yolu üzerindeki beldede yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor.

Mimarı bulunmayan Belediye de hemen her çalışmayı kendisi yaparak uygulamaya koyan Kaya, beldenin girişindeki alanda şelale ve kültürel miras temalı park yaptı. Kaya, istinat duvarlarındaki her taşı ve kaldırım taşlarını da ana renklerle rengarenk boyayarak beldeyi farklı bir görünüme kavuşturdu.

Belde merkezinin temizliği de dikkatleri çekerken, Kürtün Baraj gölü manzaralı beldede Başkan Kaya, insanların sahil bandında oturup rahat nefes alabildiği mekanları artıracağını söyledi.

Özellikle eski otomobil lastiklerini toplayarak ekonomik ve renkli çöp bidonlarını beldeye kazandıran Kaya, insanlara beldenin tarihi İpek Yolu üzerinde olduğunu hatırlatmak için de belde girişine şelale ve deve kervanı maketlerini yerleştirdi.

Bu parkın tam karşısına da Özkürtün’ün kültürel simgelerinin yer aldığı maketleri yerleştiren Kaya, bu parkın devamının ilerleyen günlerde yapılacağının müjdesini verdi.

"Görevi devraldığımızda bu alanların hepsi kırsal bölgeydi” diyen Kaya, “Çalışmalardan sonra şuanki haline getirip, oturup nefes aldığımız haline geldi. Yolun diğer tarafında da geçmişteki kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak, insanlarımızın burada nasıl bir kültürün hakim olduğunu görmesini sağlamak için böyle bir çalışma yaptık. Kuzularımız, koyunlarımız var. Devamında çalışkan kadınlarımızın bu durumunu sergilemek için fırında ekmek yapan, hamur yoğuran, yufka açan ve ayran ikram edecek bir kadın figürümüz var. Harman makinemiz var. O organizasyonu da canlandırdık. Beldemizde yaylacılık olduğu için, insanlar hayvan besiciliği yapıyor. Kendi gıdalarını ve ekonomik katkı sağlayacak mahsulü de o yayık aracılığıyla elde ederek yağını, ayranını satabiliyorlardı” dedi.

Kürtün adı atın semerinin ters durması anlamına geliyor

Parkta bulunan ata dikkat çeken Kaya, “Özkürtün’ün geçmişi atçılığa dayanıyor. İsmi de zaten atın üzerindeki semerin ters dönmüş hali anlamına gelen Kürtün’den geliyor” diye konuştu.

Rengarenk beldede duvar taşlarının bile tek tek boyanması, eski lastiklerden çöp bidonları yapılmasıyla ilgili soruyu cevaplandıran Kaya, “Ben titiz bir insanım. Görevi devraldığımda bu halde değildi. Ben o taşların boyanması gerektiğine inandım. Önce kaldırım taşlarından başladık. Baktık ki inanılmaz bir değişiklik ve göze hitap eden güzellik oluştu. Sonra kazıklama sistemlerini yaptık, maliyeti ucuz ama çok şık ucuz şeyler üretmeye başladık. Maliyeti yüksek 1 proje yapıncaya kadar düşük maliyetli 3 proje yaptık. Taşlarımızı boyadık. Duvar taşlarımıza ufak dokunuşlar. Tamamiyle kendi dokunuşlarımız. Bunlar da beldemizin çehresine çok büyük değişiklik kattı” ifadelerini kullandı.

Belde içinde kullandıkları çöp bidonlarını da kendilerinin ürettiklerini, eski araba lastiklerini toplayarak ana renkleri kullanarak çok karışıklığa yer vermeden çöp bidonlarını çok düşük maliyetle ürettiklerini dile getiren Kaya, bu çöp bidonlarının yerlerine konulmasının ardından izlemenin kendilerini inanılmaz derecede mutlu ettiğini kaydetti.

Kaya, kadın Belediye başkanı olarak hedeflerinden birisinin de kadınları girişimciliğe teşvik etmek, ekonomilerine katkıda bulunabilecek bir projeyi hayata geçirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER