AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada çevre kirliliğinin son dönemlerde küresel bir problem haline geldiğini söyledi.
Yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler’in 1972 yılında 5 Haziran tarihinin ‘Dünya Çevre Günü’ olmasını kararlaştırdığını ve o tarihten bu yana çevre meselelerine kamuoyunun dikkatini çekmek ve farkındalığı artırmak için Dünya Çevre Günü çeşitli etkinliklerle kutlandığını dile getiren Pektaş, çevre kirliliğinin son dönemlerde küresel bir problem haline geldiğini kaydetti.
“Son 14 yılda Çevre Koruma alanında çok büyük yatırımlar yapılmıştır”
Türkiye’de de sanayileşme ve artan şehirleşme ile çevre problemlerinin hissedilmeye başlandığını, bir süre sonra da bu çevre problemlerinin insan sağlığını tehdit eden bir boyuta ulaştığının altını çizen Pektaş, “Ülkemiz, çevre konusunun doğrudan Anayasa’sında yer aldığı bir kaç ülkeden biridir. Son 14 yılda yapılan hizmetlerde çevre hassasiyetinin daha çok gözetildiğini, uluslararası anlamda çalışmaların sıklaştığını söylemek mümkündür. Son 14 yılda Çevre Koruma alanında çok büyük yatırımlar yapılmıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak, tabiat varlıklarımızı korumak, planlı şehirleşme çalışmalarına hız vermek, ağaçlandırma seferberlikleri ile orman varlığımızı artırmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek maksadıyla çok önemli çevre projeleri hayata geçirilmektedir” dedi.
“Dünya iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girmek üzeredir”
Türkiye’nin uluslararası anlaşmalarda mesuliyetinin gereğini her zaman yerine getiren bir ülke olduğunu, AB’ye tam üyelik sürecinde ilk açılan fasıllardan birisinin de Çevre Faslı olduğunu hatırlatan Pektaş, “Ülke olarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda ciddi çalışmalar yapıldı, uluslararası toplantılarda etkin faaliyetler yürütüldü. Ülkemiz, küresel bir problem olan iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli bir adım atarak 17 Şubat 2009 tarihinde Kyoto Protokolü’ne taraf olmuştur. Bilindiği üzere, dünya iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girmek üzeredir. Kyoto Protokolü’nün sonrası dönem olan 2020 yılından sonra Dünyanın iklim değişikliği ile olan mücadelesinde yeni yol haritasını belirleyecek Paris Antlaşmasına Türkiye’de 22 Nisan 2016 tarihinde imza atmıştır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki çalışmalarda da çevresel hassasiyetler gözetilerek hizmete devam edileceğine olan inancımız tamdır. Yaşanabilir bir Türkiye ve Dünya’nın anahtarı sürdürülebilir çevredir. Farkındalığımızın artması temennisi ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.