Pir’in görev aldığı “1915 Tehcir” belgeseli TRT World kanalında yayınlandı

Gümüşhaneli Harp Tarihi Araştırmacısı Mehmet Burak Pir’in de danışman ve arşiv araştırmacısı olarak hazırlanmasında görev aldığı ”1915: The Relocation” (1915: Tehcir) adlı belgesel TRT’nin uluslararası ve İngilizce yayın kanalı olan TRT World kanalında bugün yayınlandı.

Dünyada ilk defa yayınlanan arşiv görüntülerinin de kullanıldığı belgeselde Türk-Ermeni ilişkilerinde önemli bir sorun teşkil eden ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimini engelleyen Ermeni tarihçilerin sözde soykırım olarak kabul ettiği fakat Türk tarihçilerin tehcir olarak nitelendirdiği tarihi olay masaya yatırıldı.

TRT World Kanal Koordinatörü Mevlüt Selman Tecim öncülüğünde, Yürütücü Yapımcı Zümrüt Sönmez, Yapımcı Naim Öngören ve Büşra Göktaş, Danışman ve Arşiv Araştırmacısı Mehmet Burak Pir’in de yer aldığı kalabalık bir ekip tarafından hazırlanan ve İngilizce olarak sunulan belgeselde 1915 Türk-Ermeni olayları geniş bir perspektiften gözler önüne seriliyor.

1915 Olayları’ nın tarihsel arka planı, Ermeni çetelerinin 1. Dünya Savaşı süresince yaptıkları terör faaliyetleri, Osmanlı Hükümeti’nin yürürlüğe koymuş olduğu sevk ve iskan kanunu, Talat ve Cemal Paşa gibi çeşitli paşaların Ermeni teröristler tarafından öldürülmesi ve ASALA/JCAG terörünün incelendiği belgeselde Amerika’nın Eski Azerbaycan büyükelçisi diplomat Matthew Bryza, dünyaca ünlü tarihçilerden Edward J. Ericson ve Jeremy Salt, Van Yüzüncü Yıl üniversitesinden akademisyen Bekir Koçlar, Türkiye Ermeni toplumunun önemli temsilcilerinden Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Vartkes Ergün Ayık ve ud sanatçısı Yervant Bostancı ve Erzurumlu ve Vanlı vatandaşlarla yapılan röportajlara yer verildi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinin de konuşulduğu belgeselde iki ülke arasında barış adımlarının atılmasının ve tıpkı yüzyıllar önceki gibi kardeşçe bir arada yaşamanın gerekliliği vurgulandı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER