Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Roma İmparatorluğu’nun Türkiye’deki 4 lejyonundan birisi olan ve Türkiye’de tek lejyon kazısının yapıldığı Satala Antik Kentinde başlatılan kazı için destek istedi ve biran önce sponsor bulunması gerektiğini söyledi.
Beraberinde Gümüşhane Müze Müdürü Gamze Demir’le birlikte İl Genel Meclisi’nin haziran ayı toplantılarının İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu başkanlığındaki son oturumuna katılarak İl Genel Meclisi üyelerini ildeki turizm faaliyetleri hakkında bilgilendiren Ateş, Meclis’ten Satala Antik Kentinde bu yıl ki kazı çalışmaları için maddi destek istedi.
“Türkiye’de yapılan tek lejyon kazısı olma özelliğini taşıyor”
Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde Roma İmparatorluğu’nun 15.Lejyonunun yer aldığı Satala Antik Kentinde geçtiğimiz yıl kazı çalışmalarının başladığını hatırlatan Ateş, bu yıl bakanlığın 45 bin lira kazı ödeneği gönderdiğini belirterek, “Satala Antik Kentinde bir tarih yatıyor. Yapılan araştırmalarda Roma İmparatorluğunun 15. Lejyonunun burada yer aldığını tespit ediliyor. Türkiye’de 4 lejyon var, bu lejyonların bir tanesi de Kelkit Sadak’ta yer alıyor. Diğer lejyonların kazılma şansı yok, çünkü onlar şehir altlarında kaldı. Türkiye’de yapılan tek lejyon kazısı olma özelliğini taşıyor. Uluslararası alanda ses getirmesi açısından da çok önemli bir kazı” dedi.
“Biran önce sponsor bulmamız lazım”
Satala’da 125 dönüm arazide kazı çalışması yapılması kararı alındığını kaydeden Ateş, “Bu 125 dönüm arazinin tamamı vatandaşların tapulu arazisi. Biz burada kamulaştırma kararı aldık. Bu karar ile geçtiğimiz yıl 25 dönüm araziyi kamulaştırdık. Vatandaşlara yaklaşık 900 bin lira bir bedel ödeyerek kazı işlemine başladık. İlk kazmayı vurduğumuzda 50 santimetre adeta tarih fışkırdı. Kazı yapılan alandan çok güzel eserler çıkıyor. Bu yıl bakanlığımız buraya 45 bin lira kazı ödeneği gönderdi. Biz burada Sayın Valimizin, Belediye başkanımızın ve İl Genel Meclisimizin destekleriyle ilin kanaat önderlerini bir araya gelerek biran önce sponsor bulmamız lazım. Bakanlığımızda Avrupa Birliğinden hibe kapsamında bir proje gönderdik. O projemiz kabul olursa bu saydıklarımızdan hiç birisine gerek kalmaz. Bizim yüz dönüm araziyi kamulaştırarak, tüm alanda kazıyı tamamlamamız lazım. Bizim burada 5-6 milyon daha paraya ihtiyacımız var. Biz burada o deneme ait yapı izlerini ortaya çıkaracağız. Kazı bittikten sonra açık hava müzesi şeklinde olacak” diye konuştu.
Ateş sunumunun ardından, Satala Antik kentinde bu yıl devam edecek kazı çalışmaları için meclisten 200 bin liralık destek talep etti.
Gümüşhane Müze Müdürü Gamze Demir ise Müze Müdürlüğünün çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.
Demir, yaptığı açıklamada, kurum olarak Gümüşhane’de birçok yerde kazı çalışması yapıldığı belirterek, “Canca kalesi ve Kov kalesinde kazı çalışması gerçekleştirildik. Canca Kalesinde yapılan kazıda Orta Bizans dönemine ait çok güzel eserler ortaya çıkardık. Kov kalesiyle ilgili ise yazılı belgelerimiz eksikti. Belki ortaya çıkacak kültür varlıklarıyla aydınlatabiliriz dedik. Kov kalesinin restorasyonu 2007 yılında tamamlanmasına rağmen biz burada kazı çalışması yapılmasını öngörerek çalışma başlattık” dedi.
“Bu Türkiye’de ilk ve tek”
Satala Antik Kentinde yapılan kazı çalışmalarının umut verdiğini dile getiren Demir, şunları kaydetti: “Satala’da 2017 yılında bilimsel olarak yüzey araştırması yapıldı. Daha sonra bilimsel olarak Satala Antik Kenti kazısı başladı. Biz test açmalarında bu kadar verinin sunulduğu bir antik kent görmedim. Satala bize çok önemli veriler sunuyor. Ben Satala Antik Kentinden çok umutluyum Satala’da beklentilerimiz çok yüksek. Çünkü biz burada lejyon kalesi kazıyoruz. Bu Türkiye’de ilk ve tek. Zeugma’da baraj altında kalacağı için kurtarma kazıları yapıldı. Burada 4. Lejyona ait bir saha ortaya çıktı. Göbeklitepe 1994 yılında kazılmaya başlandı ama 2016 yılında tanıtıldı. Satala’yı çok iyi tanıtmamız lazım. Kazıya Gümüşhane Müzesi başkanlığında devam edebilmemiz için ödeneğe ihtiyacımız var. Bizim bu konuda desteğinize ihtiyacımız var” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2019, 23:20