Tarihi Ataç Konağında basın toplantısı düzenleyen Sayın, her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü tüm dünyada Dünya Veterinerler Günü olarak kutlandığını hatırlatarak son yıllarda veteriner hekimlerin özlük hakları konusunda aşırı derecede bir kayıp olduğunu söyledi.
“Biz iki arada kalmış bir meslek grubu gibi olduk”
Yeni bir hak istemediklerini, var olan, ellerinden alınan hakların iadesini istediklerini kaydeden Sayın, “Sağlık sınıfında sayılmamıza rağmen Sağlık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu bir yönetmelikle parantez açılarak veteriner hekimler hariç tanımı kondu o tarihten beri, 2011'den beri, sağlık sınıfına yapılan iyileştirmeden veteriner hekimler yararlanmıyor. Tarım Bakanlığı'nda çalışıyor meslektaşlarımız daha çok. Orada da teknik hizmetlere yapılan iyileştirmelerden yararlanamıyoruz. Yani orada diyorlar ki siz sağlık sınıfısınız, sağlık sınıfı diyor ki hayır sizi çıkardık. Bu deve kuşu gibi. Hadi uç diyorsun ben deveyim diyor. Hadi keselim seni kurban geldi ben kuşum diyor. Olmaz diyor. Biz iki arada kalmış bir meslek grubu gibi olduk” dedi.
Tüm dünyada veteriner hekimlerin eczacılar, diş hekimleri ve tıp doktorları gibi sağlık sınıfında sayıldığını kaydeden Sayın, “Pandemide Türkiye'deki korona aşısını bir veteriner hekim buldu. Veteriner hekim aşıyı buldu. Sağlık Bakanlığı aşıda öncelikli sınıfları saydı aşıyı bulan aşıda öncelikli değildi mesela. Veteriner hekimler aşıda öncelikli sınıfa alınmadı. Dolayısıyla veteriner hekimler olarak Merkez Konseyimizle birlikte hakların iadesi konusunda uğraş veriyoruz. Fiili hizmet denen bir yasa vardı. Anayasa Mahkemesi bu eşitliğe aykırıdır diyerek fiili hizmeti iptal etti. Bunu yeniden düzenleyin dediler. Sağlık Bakanlığı yeniden düzenledi. Eczacı kalfasını bile fiili hizmete ekledi, veteriner hekimi çıkardı. Daha önce vardı. 2008’e kadar fiili hizmetin içerisindeydik. Yeni yapılan yasayla Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı yasayla beraber fiili hizmetten de çıkarıldık” diye konuştu.
“Sadece alınan haklarımızı iade edin”
Sağlıkta şiddet yasasının var olduğunu fakat geçtiğimiz günlerde de bir öğretmenin öldürüldüğünü, Yozgat’ta bir veteriner hekimin katledildiğini hatırlatan Sayın, “Sağlık da şiddet yasasında yokuz. Ama evimizdeki, soframızdaki etimizi muayene eden meslek kuruluşu veteriner hekim. Hep veteriner hekim diyoruz sanki sadece hayvan hastalığıyla ilgileniyormuşuz gibi. Bizim hayvan hastalığıyla ilgilenme sebebimiz halk sağlığı, insan sağlığıdır. Aradaki bir zincirin bir halkası veteriner hekim mesleği. O halkayı koparırsanız halkın durumu vahim olur. Bizim Merkez Konseyimizin Cumhuriyet'in 100. yılına istinaden hazırlamış olduğu bir video vardı. Orada Atatürk'ten İnönü'ye kadar herkes şunu der: Veteriner hekimler olmasaydı Kurtuluş Savaşını kazanamazdık. Avrupa'da sığır vebasından bütün atlar at vebasından telef olurken Kurtuluş Savaşında atlarla savaş kazandınız, kağnılarla savaş kazandınız. Bizim o zamanki meslek büyüklerimiz, üstatlarımız o aşıyı icat etmeseydi şu anda kurtuluş savaşı kazanılmamış olacaktı. Dolayısıyla bütün kahramanlar değerli, bütün meslekler değerli. Biz bizim mesleği daha değerli kılın diye bir iddiamız yok. Sadece alınan hakları iade edin diyoruz” ifadelerini kullandı.
“Şuanda Gümüşhane’de veteriner hekimlerin amiri konumunda şu anda veteriner hekim olmayan birisi var”
Türkiye’de veteriner hekimlerin ya özel kliniklerde çalıştığını ya da Tarım Bakanlığında halk sağlığı için uğraştığını vurgulayan Sayın, görevden alınan Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Özgür Oytun Ören için şu ifadeleri kullandı: “Özgür kardeşim veteriner hekim. 7 yıldır Gümüşhane'de Tarım İl Müdürlüğü'nde Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü görevinde bulunmuş. Aynı zamanda Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odasının da il temsilcisi. Şuandaki yetkili sendikadan istifa edip ayrıldı ve başka bir sendikaya geçti ve görevden alındı. Başka bir sendikada olup yetkili sendikaya geçen, veteriner hekim olmayan başka birisi de orada şu anda şube müdürü yapıldı. Yani veteriner hekimlerin amiri konumunda şu anda veteriner hekim olmayan birisi var. Şu anda sizin hayvanınız Trabzon'a nakil olsa ve siz şu anda Gümüşhane Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne gitseniz eğer orada veteriner hekim yoksa oranın şube müdürü sizin sevkinizi yapamıyor, yetkisi yok.”
“Yolsuzluk mu yaptı? Hırsızlık mı yaptı? Ne yaptı?”
Kur'an’da yer alan “İşi ehline veriniz” ayetini hatırlatarak “Tekrar bir ayet gelmeyecek” ifadelerini kullanan Sayın, şunları söyledi: “Tekrar bir ayet gelmeyecekse biz bu ayeti hatırlatalım o zaman. İşi ehline veriniz. Nerede liyakat? 7 senedir şube müdürlüğü yapıyor. O kadar projeler yapmış. Niye aldınız? Yolsuzluk mu yaptı? Hırsızlık mı yaptı? Ne yaptı? Alınmasını gerektirecek ne var? Adaleti biz nasıl sağlayacağız? Hadi aldınız görevden, bırakın çalışsın. Kürtün ilçesine tayin ediyorsunuz. Bu meslektaşım ömrünü vermiş. Çoluğu çocuğu yok mu? Çocuğunu okula bırakacak kimsesi yok. Kürtün’den talep gelmiş veteriner hekim yok diye ama Torul'da 7 tane veteriner hekim var. Buranın en eski hekimi Özgür kardeşim. Tayin yönetmeliğinde de son gelen gider. İlk gelen değil ki. İlk gelen istediği yere gider. Çünkü o kadar hizmet etmiştir. Hatta devlet memurluğu kanunu da var 22 yıl çalışmışsanız bir defaya mahsus istediğiniz yere tayin isteyebilirsiniz. Bu bir ödüldür. Nedir o? 22 sene çalışmışsınız. Özveriyle halka hizmette bulunmuşsunuz. Şimdi tayin isteme hakkınız var. Şimdi Özgür kardeşim başka bir sendikaya geçmeseydi Kürtün’e tayin olmayacaktı. Yani iş artık bizim sendikadaysanız ve bize de biat ediyorsanız sizi en iyi yere getiririz. Eğer etmiyorsanız sizi süründürürüz. Şimdi sevgili kardeşim mahkemeye verdi.”
“Birileri kral çıplak demek zorunda”
Adaletin olmadığı hiçbir yerde huzurun olmayacağının altını çizen Sayın, “Meslektaşıma yapılan bir haksızlık var. Bunu dile getirmek zorundayım. Birileri kral çıplak demek zorunda. Duymadım, görmedim, bilmiyorum diyerek üç maymunu oynayamayız. Gümüşhane'de Özgür kardeşime haksızlık yapılmıştır, sesi duyulmamıştır. Özgür kardeşim ne yaptı? Vatana ihanet mi etti? Askere polise kurşun mu sıktı? Özgür kardeşim yüksek lisans diploması olan, 5 yıl veteriner fakültesini bitirmiş bir veteriner hekim. 7 yıl da şube müdürlüğü yaptı. Kelkit’teki hayvan pazarından Gümüşhane’deki kesimhaneye kadar hepsine dokunuşu vardır. Kendi menfaatine değil de tamamen mesleğini öne çıkaran, halka hizmet için çalışmış bir kardeşimiz. Çünkü birilerinin sesini duyması lazım. Bu haksızlık kapalı kapılar ardında kalmasın. Birilerini ötekileştirerek, birilerini küstürerek bu işler yürümez. Yürümemesi lazım. Şu anda bir yere müdür olmak için şube müdürü olmak için tek kriter sendika üyeliği mi? Sendika üyeyseniz başka bir şeyinize bakılmıyor. Ya tamam bakılsın sendika üyeliği ama yeterliliğine de bakılsın. Ayet 1400 sene önce geldi. İşi ehline veriniz. İşi ehline vermediğimiz sürece biz çok daha sıkıntı çekeceğiz diye düşünüyorum halk olarak. O yüzden Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak hem meslektaşlarımızın dünya veteriner hekimleri gününü kutluyorum hem de meslektaşımıza yapılan bu haksız uygulamayı kınıyoruz. Ve sayın Validen bu haksız uygulamanın geri alınmasını, Özgür kardeşimin Gümüşhane merkezde görevine devam etmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2024, 13:19
Gümüşhane de çalıştığım dönemde beraber mesai arkadaşlığı yaptığım çok değerli bir arkadaşımızdı Özgür Bey. Umarım yapılan bu hatadan dönülerek görev yerine döner.