Dünya’da ve Türkiye’de yaygın olan, Gümüşhane ve bölgede de yayılmaya başlayan, deride kırımızı renkli zemin üzerinde sedefi-beyaz renkli kepeklenmelere neden olan döküntülerle kendini gösteren Sedef Hastalığı (psoriasis) insanların psikolojilerini bozuyor.
“HER YAŞTAKİ İNSANDA GÖRÜLEBİLİR”
Konuyla ilgili Olay Gazetesine açıklama yapan Uzm. Dr. Hasan Aksoy, Sedef Hastalığının deri hastalıkları arasında en çok bilinen hastalık türü olduğunu ve hemen her yaştaki insanda görülebilen kronik bir rahatsızlık olduğunu ifade ederek, “Sedef Hastalığının, Türkiye de artığını söyleyebilmek için daha önce yapılmış bir Epidemiyoloji çalışmasına göre yeni bir çalışma yaparak, o çalışmaya göre ne oranda arttığını ortaya koyabiliriz” dedi.
“GÜMÜŞHANE DE AZ ORANDA GÖRÜLÜYOR”
Hastalığın Gümüşhane’de de görüldüğünü dile getiren Aksoy, “Benim Kişisel gözlemim olarak bakılacak olursa bana gelip başvuran hastalar da bir artış yok. Gümüşhane’de gözlediğimiz bir hastalık. Genellikle her gün bir tane tanı koyuyoruz. Günde ortalama olarak 80 hasta bakıyoruz. Ama Gümüşhane de az oranda görülüyor” açıklamasında bulundu.
“TEDAVİSİ OLMAYAN BİR HASTALIK DEĞİL”
Aksoy, Sedef Hastalığının, deride zemini kırmızı üzerinde pullanma, kepeklenmelerle giden kalın plaklar şeklinde oluşan bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Bunlar saçlı deride olabiliyor. Saçlı deride olduğunda genellikle saçlı derinin arka tarafında yani ense kısmında başlıyor. Vücut da olduğunda daha çok dirseklerde, dizlerde gibi vücudun çıkıntı bölgelerinde başlayabiliyor. Çok yaygınlaşabilir ama herkeste aynı şiddette olacak diye bir şey yoktur. Bir hastaya sedef hastalığı teşhisi konulduğunda mutlaka o internette gördükleri kötü tabloların o hastaların başına gelebilecek diye bir şey yoktur. Sedef Hastalığı kökten geçen bir rahatsızlık değildir fakat Sedef Hastalığı ile ilgili bu Hastalığı kontrol altına almaya yönelik tedaviler vardır. Hiç tedavisi olmayan bir hastalık değildir” diye konuştu.
“PSİKOLOJİK SORUNLAR DOĞURUYOR”
Sedef hastalığının kişinin psikolojisini de etkilediğine değinen Aksoy, “Sedef Hastalığında tedavi yöntemi, kökten yok etmek değil, hastalığı kontrol altına alıp bu kontrol altındaki durumu sürdürmek ve bununla ilgili bir takım tedbirlere riayet etmektir. Sadece deriyi tutan bir hastalık değildir. Aynı zamanda eklemleri de tutabilir ve eklem romatizmasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda hem deriyi hem eklem romatizmasını tedavi eden bir takım ortak ilaçlar vardır. Romatoloji ile Dermotoloji arasında ortak ilaçlar bulunmaktadır. Bunun dışında da Kalp- Damar sistemi, sinir sistemi gibi pek çok organ sistemin de de etkileri olan bir hastalıktır. Tabi ki Psikolojiyi de etkileyen, kişinin psikiyatrik durumunu, ruh halini de etkileyen bir hastalıktır. Gündelik ve iş hayatlarında çevrelerindeki insanlar ve hatta kimi zaman aileleri tarafından dışlanan ve ‘damgalanma’ sorunu yaşayan sedef hastaları psikolojik olarak büyük sorunlarla karşılaşmaktadır’’ ifadelerini kullandı.
Oğuzhan Yetimoğlu
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi