Gümüşhane Memur-Sen Başkanı Harun Şeker, ekonomideki gelişmelerin kamu görevlileri üzerine mali anlamda büyük yük getirdiğini ve alım gücünün düştüğünü söyledi.
Türkiye’nin bölge ve yer küre açısından sahip olduğu özel konum nedeniyle karşı karşıya bırakılmak istendiği operasyonel çabaları, ekonomik ve finansal tezgâhları da görüp, bilip, yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan Şeker, pandeminin de etkisiyle kur, enflasyon ve faiz tarafındaki değişimlerin ve olumsuz seyrinin kamu çalışanlarının bütçesine zarar verme noktasında olduğunu belirtti.
“Artan enflasyon reel kayıp üretiyor”
Kamu görevlilerinin gelir rakamlarının sabit, gider rakamlarının ise sürekli yükseldiğini ve bu durumun kamu görevlilerinin alım gücünü, dayanma eşiğini sürekli aşağıya çektiğini belirten ŞEKER, “Şunu herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekir ki; artan enflasyon, reel kayıp üretiyor. Artan kur reel kayıp üretiyor. Artan faiz, reel kayıp üretiyor, kamu çalışanlarını ekonomik anlamda eziyor” dedi.
“41 kere vah diyoruz”
Kamuda sözleşmeli çalıştırılan personel türünün 41 çeşide ulaştığını ifade eden Şeker, “Onun için 41 kere maşallah diyemiyoruz 41 kere vah diyoruz. Kamuda sözleşmeli sayısı 400 bini aştı. Kamudaki sözleşmeliler arasındaki özlük hakları farklılığı da 20’yi buldu. Bu konunun da gündeme alınması gerekiyor. Kılık-kıyafet konusunun gündeme alınması gerekiyor. Yardımcı hizmetler sınıfının, genel idare hizmetler sınıfına aktarılma konusu var. Bunları gündeme getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“Gelir vergisi yüzde 15’e sabitlensin”
Kamu görevlilerinin gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmesini isteyen Şeker, “Yüzde 15’i aşan kısım ya iade edilmeli ya da kesilmemeli. Kamu görevlilerinin gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi demek vergi ödemedikleri anlamına gelmiyor. Barınma, yiyecek, eğitim, sağlık ve diğer harcama kalemlerinde artış yaparak, dolaylı vergi ödemesiyle yine telafi edecek ve bu ödemelerle söz konusu kamu maliyesine daha fazla vergi ödeyeceklerdir. Gelir vergisi matrahlarında yüzde 27 ve yüzde 35 oranlarında olduğu gibi ücretli grubun yüzde 15 ve yüzde 20’lik matrahı farklı/özel ve yüksek olmalı” şeklinde konuştu.
“Kamu görevlileri için teşvik paketi açılmalı”
Rakamsal veriler, sosyolojik gerçekler ve toplumsal görünümlerin ortada olduğunu belirten Şeker, “Ekonomik dengelenme, ekonomik büyüme, sosyal maliyeti düşürme ve kriz dönemlerinde dayanışmayla kenetlenme ancak ve mutlaka milletin paylaşmasıyla, devletin ise emek tarafının payını artırmasıyla sağlanabilir. Bu noktada Memur-Sen olarak kamu görevlileri için ivedilikle bir teşvik paketi açılması talebinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Memurların alım güçlerinin yükseltilmesi noktasında adımlar atılması gerektiği belirten Şeker, “Kapsamlı, bütüncül, etkili ve sürekli uygulanabilecek “kamu görevlileri emek/hizmet teşvik paketi” hazırlanması ve uygulanması artık hem adaletin hem de ekonomik göstergelerin gereğidir. Gelin kamu görevlilerinin düşen alım gücünü yükseltelim, gelin Türkiye’nin büyüklüğünü kamu görevlilerinin bütçeden aldığı payı yükselterek gösterelim” dedi.