Sineması olmayan şehirde belgesel film galası yapıldı

Türkiye'de sinema salonu olmayan birkaç şehirden birisi olan Gümüşhane’de, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) tarafından çekilen ‘Bademler’ adlı belgesel filminin galası yapıldı.

Sineması olmayan şehirde belgesel film galası yapıldı
Türkiye'de sinema salonu olmayan birkaç şehirden birisi olan Gümüşhane’de, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) tarafından çekilen ‘Bademler’ adlı belgesel filminin galası yapıldı.

Yönetmenliğini Caner Özarslan, görüntü yönetmenliğini Abdurrahman Demir ve Hasan Erdoğmuş'un üstlendiği belgesel filminin galası Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Amfisi'nde yapıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Sinema Kulübü'nün ve Gümüşhane Film Atölyesi’nin (GÜFA) ortaklaşa düzenlediği galaya ilgi yoğun oldu.

İzmir’in Urla İlçesindeki Bademler Köyü’nün konu olarak işlendiği belgesel filmde, Bademler Köyü'nde bir tiyatronun var olması, köy halkının günlük işlerinin yanı sıra tiyatroda oynaması ve köylülerin tiyatroya sahip çıkması anlatılıyor. Kısıtlı imkanlara rağmen tiyatroya olan sevgilerinden vazgeçmeyen köylülerin odak olarak alındığı filmde istenildiği takdirde nelerin yapılabileceğine vurgu yapılıyor. Filmin yönetmeni ve senaristi olan Gümüşhane Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu ve aynı zamanda Gümüşhane Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi olan Caner Özarslan, filmin kurgusunu da Gümüşhane Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hasan Erdoğmuş ile birlikte gerçekleştirdi. Filmin Görüntü yönetmenliğini  ise Gümüşhane Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2. sınıf öğrencisi Abdurrahman Demir yaptı.
 
"Bakmak ve görmek arasındaki farkı idrak etmişler"
 
Galanın açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Sertaç Timur Demir, "Arkadaşlarımız orijinal bir konu yakalamış ve gayretlerini bir ürüne çevirmiş. Bakmak ve görmek arasındaki farkı idrak etmişler. Bu film de bize bunu gösteriyor. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencileri tarafından çekilen proje, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü öğrencilerine de örnek olsun” dedi.

Filmin danışmanlığını yapan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Burak Türten ise belgesel filmin diğer film türlerine göre zor bir dal olduğuna değinerek, “Filmde yer alan karakterlerin doğallığını vermek açısından emek gerektiriyor. Belgesel filmde duygu tekrarı yok. Ayrıca konuyu daha iyi yansıtmak gerek. Arkadaşlarımız bu zorluklara rağmen güzel bir film çektiler. Hepsini tebrik ediyorum." dedi.  

Belgesel filminin yönetmeni Caner Özarslan ise belgesel film konusu bulmak için yerel gazeteleri okuyor ve konu araştırdıklarını belirterek, “Yerel gazetede Bademler Köyü'nü gördük ve köyde tiyatro olması, bu tiyatronun köy halkı tarafından oynanması ilginç geldi. Bu denli tiyatroyla içselleşmiş bir köyün bir belgeselinin olması gerektiğini düşündük ve filmi çekmeye karar verdik." diyerek belgesel konusunun nasıl bulunduğuna değindi.

Film çekimine giderken köydekilerin davranışlarını çok samimi ve içten bulduğunu belirten Özarslan, “Köy halkı bize çok samimi davrandı. İki gün gibi kısa bir süre içerisinde bizi içlerine aldılar. Bize onlardan biriymişiz gibi davrandılar. Böylece belgesel için samimi görüntüler elde ettik” diye konuştu.
 
Belgesel, izleyenlerden tam not aldı

Filmin görüntü yönetmenlerinden Hasan Erdoğmuş da “İzmir'e önce yönetmenimiz Caner ile birlikte gittik. Film için keşif yaptık, kalacak yerimizi ayarladık. Diğer ekip arkadaşlarımız daha sonra geldi. Belgesel film ekip çalışması gerektiriyor. Ne olursa olsun biz bu filmi çekmek istiyorduk ve başardık da” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) tarafından çekilen ikinci belgesel olan "Bademler" izleyenlerden tam not aldı.

Haber: Muhammed Bulut (GİF Haber)
Fotoğraf: Tolunay Tekmek (GİF Haber)
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER