Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesinin, Trabzon Koruma Kurulunda kabul edilmesinin ardından özel bir firmaya ihale edilen “1/25.000 Ölçekli Süleymaniye Turizm Merkezi Çevre Düzeni Planı” ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısı Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlendi.
Plan hazırlama sürecinde koruma alanı içerisinde yaşayan hane halkı, ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve etkilenen vatandaşlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri Şener Şen ve Savaşkan Bozkır, kamu kurum temsilcileri ve ilgili şirket yetkililerinin katılımı ile yapılan toplantıda plan kararlarının oluşturulmasından önce sorunlar, imkanlar, vizyon, hedefler, araçlar ve stratejiler belirlendi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, toplantı başlangıcında yaptığı konuşmada Süleymaniye’nin Gümüşhane’nin geçmişi, geleceği ve değerli bir hazinesi olduğunu söyledi. Gümüşhane’nin gelecekte şekilleneceği yerleşim yeri olan Süleymaniye’nin 2006 yılında Gümüşhane, bölge ve ülke turizmine kazandırılması amacıyla önce bir mantık, bir ruh ve bir felsefe yerleştirmek istediklerini kaydeden Yalçın, “Çeşitli çalışmalar yaptık. Dört kilise ve üç köprünün restore edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemizce sit alanına kadar olan yol ve Süleymaniye’de bulunan tarihi bir konak restore ediliyor. Süleymaniye’de 32 tescilli kültür varlığının 16’sını restore çalışmalarına hız verildi. Bir yandan tarihi dokuyu korumaya çalışırken, diğer yandan Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım projesi Bakanlığımızca onaylandıktan sonra dün Koruma Kurulunun toplantısında kabul edilerek onaylandı ve Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildi. En zor kısımları geçtik.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Uzmanı ve şehir plancısı Şener Şen ise Süleymaniye’nin mevcut tarihi dokusunu hayata kazandırarak Safranbolu ve Beypazarı gibi Gümüşhane’nin de bu ülkede sahip olduğu değerleriyle söz sahibi olmasını istediklerini söyledi.
Süleymaniye’de sadece kış turizmi değil, 12 ay turizm olması yönünde bir planlama çalışması yaptıklarını kaydeden Şen, şöyle konuştu: “Dolayısıyla buradaki mahalle sakinlerinin kendi evlerine, tarihi dokularına sahip çıkmasını istirham ediyorum. Mevcut evlerine restorasyon yapmaları konusunda Bakanlığımızca teşvik imkanları var. Buraya sahip çıkmamız lazım. Doğasını bozacak her türlü harekete, oradaki tarihi dokulara zarar veren kişileri uyarmamız lazım. Bu dokuyu korumamız lazım. Bunu da mahalle sakinleri ve Gümüşhaneliler yapacak. El birliği ile bu değere sahip çıkalım.”
Yüklenici firma yetkilileri de son dönemde Türkiye’de oldukça popüler hale gelen kış sporlarının Gümüşhane için çok önemli olduğunu belirterek, Süleymaniye’nin kış sporları potansiyelinin yanında hem tarihi hem de kültürel değerler açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkezi ilan edilen Süleymaniye'nin yaklaşık 793 hektarlık bir planlama alanının bulunduğunu ifade eden firma yetkilileri, bu alanın yüzde 67'sinin Maliye Hazinesi arazisi, yüzde 25'lik kısmın Yaydemir, Dörtkonak, Çamlıköy ve Gözeler Köyünün planlama alanı içerisinde olduğunu, geriye kalan yüzde 8'lik bölümün ise büyük bir kısmının şahıs mülkiyetlerinden oluştuğu bilgisini verdi.
Karlı zaman dilimi ve kar kalitesi nedeniyle Süleymaniye'nin kış sporları açısından önemli bir potansiyeli bulunduğunu kaydeden firma yetkilileri, Süleymaniye'nin bünyesinde barındırdığı cami, kilise, tarihi ve kültürel varlıklarından dolayı alanın turizm açısından kayağın yanında dağ bisikleti, dağ yürüyüşü, çim kayağı gibi farklı spor ve aktivitelere hizmet edebilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Planla ilgili teknik bilgi verilmesi ve ardından kamu kurumları ve yöre sakinlerinin sorularının cevaplandırılması ile toplantı son buldu.
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2013, 11:54
süleymaniye mahallesi bugünkü gümüşhanenin cumhuriyetin ilanına kadar olan yerleşkesinin adı. çocukluğumuzda eskişehir olarak tanımıştık. rahmetli binnaz demirel daloğlu halamız şehrın en üst kesiminde ve yolumuz üzerinde otururdu. edireye gidiş gelişte zor anlarda sığındığımız bir mekan.1950 lerde bu eski tarihi kenet bukadar tahrip edilmemişt. definedir kılise dıreklerinin kurşunlarıdır beşelçiler yıktı yumurdu. yöre sakinleri bizler hükümet belediyede seyrettik. dörtkonak tan tembedadan kimse akıl edipte muhaceret nedenıyle göçen rumların evlerine yerleşmedi. para sakladılar diye yerle bir edildi. oysaki babamın naklettiğine göre rumlar mübadelede gayet güvenli bir ortamda ve davul zurna kemençe şenliği ile yolculandılar yükte hafif pahada değerli her şeyleri,ni götürdüler. ve anlatırdı büyüklerimiz. hanegeye gelindiğinde bakırcıların demircilerin çekiç sesleri bir armonı gıbı duyulurmuş. yıllarca yazdık çizdik göllerini yaylasını süvarı alayının salıverdıkleri atlarını