Sulu Tarım Köse'nin Talihini Değiştiriyor

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde son yıllarda hizmete açılan baraj ve göletler, ilçede tarımsal anlamdaki alışkanlıkları da değiştiriyor. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilen bölgede vatandaşlar daha gelir getirici ürünlere yöneliyor.

Sulu Tarım Köse'nin Talihini Değiştiriyor
Gümüşhane’nin Köse ilçesinde son yıllarda hizmete açılan baraj ve göletler, ilçede tarımsal anlamdaki alışkanlıkları da değiştiriyor. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilen bölgede vatandaşlar daha gelir getirici ürünlere yöneliyor.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 2010 yılında tele konferans sistemi ile açılışı gerçekleştirilen Köse İlçesi Yuvacık Köyü Mina Hatun Göleti ile birlikte sulama imkanına kavuşulan topraklarda artık daha fazla kazanç bırakabilecek ürünler üretiliyor.

BÖLGEDE HAKİM RENK OLAN SARI YEŞİLE DÖNÜYOR

Gölete komşu köylerden Övünce köyünde bu yıl ilk olarak 170 dekar arazide patates üretimine başlandı. Özel bir firmanın kiralama yöntemiyle patates ektiği tarlalar, Mina Hatun Göletinin suyundan yağmurlama tekniği ile sulanıyor. Bölgeye hakim renk olan sarı artık yerini yavaş yavaş yeşile bırakırken, başlangıç olarak nitelendirilen bu girişimin artarak sürmesi bekleniyor.

Ziraat Mühendisi Yaşar Koyuncu, 20 yıldır bu tür girişimlerde bulunduklarını belirterek, daha önceki yıllarda Nevşehir, Afyon ve Sivas gibi illerde üretim gerçekleştirdiklerini ve son olarak ta Gümüşhane’de üretime başladıklarını söyledi. Koyuncu, bu yıl 680 ton patates almayı beklediklerini, herhangi bir problem olmaması durumunda gelecek yıl ekim alanını on kat daha artırarak bin 500 dekarın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

HOLLANDALI FİRMA İLE PATATES ÜRETİMİ İÇİN GÖRÜŞÜLÜYOR

Bölgenin çok kaliteli toprak yapısına sahip olduğunu kaydeden Koyuncu, “Rakım bizim için ideal. Su kaynakları mevcut, kapalı sistem yağmurlama sulama yapıyoruz. Biz bu yatırımı yapmaktan çok memnunuz. Köse’nin anaç patates tohumu üretmek için birçok avantajı var. Ortak çalışma için talipli firmalar var. Hatta Hollandalı bir firma ile birlikte çalışma yapmak için görüşmeler yapıyoruz. Bu göletler burası için bir teşvik unsuru. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilebilecek güzel alanlar mevcut. İnşallah bölge için, Gümüşhane için hayırlı olur.” diye konuştu.

Koyuncu’yu Köse’de çalışma yapması konusunda yönlendirdiğini ifade eden Köse Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Talat Asan ise yıllardır arpa buğday üretimi yapılan bölgede farklı alternatif ürün çeşitlerinin yetiştirilebileceğini söyledi. Asan, bölgede yapılan baraj ve göletlerin köyden kente göçü kısa vadede çözmese bile, uzun vadede bölge insanının ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını kaydederek, “Bizlerde Halk Eğitim Merkezi olarak patates üretimi ile ilgili kurs hazırlığı yapıyoruz. Uygulama umarım bir örnek olur. Kuru tarımdan sulu tarıma geçerek insanımızın ürettiğinin karşılığını alabilmesini umut ediyoruz.” dedi.

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2013, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER