Taş ev usta sayısı günden güne azalıyor

Gümüşhane’de taş ev ustaları artan rağbete rağmen çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyleyerek, usta sayısının da günden güne azaldığını ve mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. 

Taş ev usta sayısı günden güne azalıyor

Yüzlerce yıldır dünyanın hemen hemen her bölgesinde yaygın olarak tercih edilen, dayanıklı ve güçlü yapısıyla da sürekli talep gören taş evlere olan ilgi son yıllarda artış gösteriyor. 

Özellikle yurtdışında yaşayan gurbetçilerin köylerine geri dönüşünün arttığı son dönemde oldukça tercih edilen yapılar için ise özel ustalık gerekiyor. 

Geçmişte taş ev ustası sayısının çok fazla olduğunu fakat betonarme evlerin daha çok tercih edildiğini söyleyen ustalar son dönemde ise taş eve olan ilginin artmasına karşın usta sayısında azalma olduğunu dile getirdi.

Merkeze bağlı Mescitli köyünde taş ev yapan mesleğin son temsilcilerinden Abidin Zengin, Temel Zengin ve Zeki Bıçakçı taş ev yapımında çalışmaya gelenlerin işin zorluğu nedeniyle çok dayanamadığını dile getiriyor. 

Taş evlerin betonarme evlere göre daha maliyetli olduğunu söyleyen taş ev ustası Temel Zengin, taş evlerin buna karşın güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalabilen yapıları nedeniyle özellikle gurbetçiler tarafından oldukça tercih edildiği fakat çalıştırılacak eleman sıkıntısını günden güne arttığını aktardı.

Haberin Kaynağı: Kuşakkaya Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER