Tekke’de sel isyanı

Gümüşhane’de son 10 günde meydana gerçekleşen yağışlarda 5 kez sel nedeniyle kapanan Gümüşhane-Bayburt karayolu üzerindeki Tekke Beldesinde yaşanan bu duruma hem siyasetçiler hem de vatandaşlar isyan etti.

Tekke’de sel isyanı

Ocak Partisi Gümüşhane İl Başkanı Ali İhsan Yazgan, 10 günde 5 kez gelen sel nedeniyle hem yollarının kapanması hem de ev ve işyerlerine su basması yüzünden mağdur olduklarını ifade ederken, belde sakinlerinden Tekin Soydaş ise yoldaki hatalara, yanlışlara ve sorunlara acilen çözüm bulunmasını istedi.

Dün gece gerçekleşen yağışın ardından içme suyu ana şebekesi de zarar görürken Belediye Başkanı Kemalettin Demirkıran, beldede Soğanlık Kavşağı ve Akçakale Mahallesi arasındaki yerleşim yerlerine en az 2 gün su verilemeyeceğini açıkladı.

Sel afetlerinin ardından yaptığı açıklamada konunun doğal afet boyutundan çok sorumsuzluk, denetimsizlik, ilgisizlik olduğunu öne süren Ocak Partisi İl Başkanı Yazgan, “Bir haftada 5 defa yağmurun ve dolunun vurmasıyla Pirahmet köyü ve Tekke Beldesindeki mağduriyete acil önlem alınması gerekiyor. İlimizin sorunlarını dert edecek siyasiler nerede? Kimsenin sesi çıkmıyor. Bu zulüm her yağmur yağdığında yaşanıyor. Sonra doğal afet deyip geçiştiriliyor. Ama gerçek o ki doğal afet değil, sorumsuzluk, denetimsizlik, ilgisizlik, vurdum duymazlık ve en vahimi de vatandaşımızın canının, malının hiçe sayılmasıdır” dedi.

“Bu yollar yapılırken neden denetlenmedi? Kontrolleri nasıl yapıldı?” sorusunu sorarak bu kontrolleri yapanlardan a-dan z-ye hesap sorulmasını isteyen Yazgan, “Giderlere ne oldu? Dere ıslahları neden yapılarak üst taraflarına set yapılmadı? Bu devletin milli servetidir. Yazık değil mi? Karayollarının araç, gereç, personeli, güvenlik güçleri çalışma yapıyorlar. Bu çalışmaların devlete maliyetleri oldukça yük getiriyor ama bu yük birilerinin denetimsizliğinden dolayıdır. Buradan artık sayın devlet büyüklerimize ve Bakanlıklarımıza vatandaşlarımızın canı, malı, hiçe sayılmayarak acil önlem alınacağına canı gönülden inanıyorum” diye konuştu.

Bu yağmurların gündüze denk gelmesinin büyük bir şans olduğunu dile getiren Yazgan, “Vatandaşlar gece bu dolu ve yağmurların yağmasıyla evlerine sel baskını olması durumunda kendilerinin ve çoluk çocuğun canlarının tehlikede olduğunu beyan ederek uyku bile uyuyamadıklarını, devletimizden acil çözüm bulmalarını gerekirse afet bölgesi olarak ilan edilip hızlı bir şekilde kuru derelerin ıslahı ve devletler arası İpek yolunun su giderlerinin projelendirilip inşaat aşamasına geçilerek sonuca varılıp yolda araçlarıyla seyahat eden ve evlerindeki vatandaşlarımızın bu tedirginliğine son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Tekke Beldesi sakinlerinden Tekin Soydaş ise beldenin içinden geçen karayolunun 1935-40’lı yıllarda yapılırken o zamanki yol inşaatından sorumlu baş mühendis William Rudolf Gramer tarafından kuzey yamaçlarındaki kuru derelerden gelecek sel, suya karşı düşünülüp yapılan menfezler ve hatta taş, toprak gibi olumsuzluk oluşturabilecek ögelere karşı yapılan çökertme havuzlarının 2000’li yıllarda yapılan yeni yol çalışması ve genişletilmesi sırasında Türk mühendisleri ve inşaat firması tarafından düşünülerek kapatıldığını iddia etti.

Daha önceleri de benzerleri yaşanan şiddetli yağmurlar sonucunda kuzey yamaçlardan ve kuru derelerden gelen sel suları, taş, toprak gibi malzemelerin geçeceği menfezlerin kapalı olması ve merkezde yola paralel yapılan tahliye kanalının suyu taşımaya yeterli olmayınca karayoluna dolarak yolun adeta dere yatağına dönüştüğünü kaydeden Soydaş, “Yaşanan bu durum trafikte aksamalara neden olduğu gibi yol kenarında bulunan ev, iş yeri ve tarım arazilerine zarar vermiştir. Tüm bu yaşananlar ilk olmadığı gibi daha önceleri de aynı şeyler yaşandığında başta Karayolları olmak üzere yetkili kurumlara durum anlatılmış ve çözüm bulunmasının istenmesine rağmen maalesef bugüne kadar henüz somut bir adim atılmamıştır. Bu son yaşanılanlardan sonra, buradan tüm yetkili kurumlara bir kez daha sesleniyor, yolun beldemizin içinden geçen tüm bölümündeki hatalara, yanlışlara ve sorunlara acilen çözüm bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2024, 23:16

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER