Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla uzun yıllar köy statüsünde yerleşim yeri olan Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Tekke köyü 2 Kasım 1991 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüşmüştü. Tekke’nin belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona ermişti.
1991 yılında Belediye Statüsü kazanan Tekke’de 1992 yılında Halil Alkan (SHP) ilk Belediye Başkanlığını yaparken daha sonraki yıllarda 2 dönem 1994-2004 yılları arasında Avni Yayla (ANAP), 2004-2009 yıllarında Rahmi Ertürk (CHP) ve son olarak da 2009-2013 yılları arasında Gürsel Şeyhoğlu (AK Parti) Belediye Başkanlığı yapmıştı.
Tekke’nin tekrar Belde statüsü kazanması için tüm Tekkelilerden öncelikli olarak ikametgâhlarını Tekke’ye almaları konusunda çağrıda bulunan Kocaeli Gümüşhane Tekkeliler Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Değerli Hemşerilerimiz ve Üyelerimiz
Bu bir Birlik çağrısıdır.! Geçmişimizden kopmadan Geleceğimizi kurtarmanın çağrısıdır!
Çoğunuzun bildiği üzere Köyümüz, 2012 yılında çıkarılan ve büyükşehir yasasında yapılan değişiklikle ilgili kanun gereği nüfusu 2000 ‘in altına düştüğü gerekçesi ile Belde Statüsünü kaybetmiştir.
Değişen yasa ile köyümüzdeki halkımızın çoğunun ilgilendiği geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık faaliyetlerimiz gittikçe azalmış yok olmaya yüz tutmuştur. Bu duruma paralel olarak, yükselen maliyetler, ilgili makamların yerine getirmediği, halka verilmeyen, ulaştırılmayan ve en doğal yaşam hakkı olan en basit hizmetler, kesilen yatırımlar sonucunda baş gösteren ısınma, barınma, ulaşım zorlukları ve bunun gibi yüzlerce sebepten ötürü Halkımızın çoğu köyümüzü terk etmek başka illere veya merkezi yerlere göçmek zorunda kalmıştır.
Bizim gibi belde statüsünden düşmüş olan ama birlik ve beraberlik ile hareket ederek mücadele ederek kendi hukuk mücadelelerini başlatan diğer köylerin sayısı artmaktadır.
Bunun örneklerini medyada rahatlıkla görebilirsiniz
Biz Gümüşhane Tekkeliler Derneği olarak bu hukuk mücadelesini başlatacağız. Bütün haklarımızı köyümüze yeniden kazandırmak, insanlarımızı mecbur kaldıkları için terk ettikleri kendi topraklarına geri getirmek için.
Başlatacağımız bu mücadelenin ilk adımını ise 920 olan köy nüfusumuzu tekrardan 2000 in üzerine çıkararak atacağız. Bunu da öncelikle şu anda emekli olup Gümüşhane Merkez ve diğer illerimizde yaşayan köylülerimizden ikametlerini köyümüze getirmeleri ile sağlayacağız.
Değerli köylülerimiz
Bu mücadelemizin ilk adımı olan nüfus çoğunluğunu sağlamak için sizlerden vakit kaybetmenden ikametlerinizi köyümüze taşımanızı rica ediyoruz. Sizlerin bu özverisi ile gerekli nüfus sayısına ulaştığımız andan itibaren hukuki mücadelemiz başlayacaktır.
Gelin birlik olalım, vakit ayrı kutuplarda çatışma değil el ele verme vaktidir artık. Biz haklarımızı aramadıkça kimse bize hakkımızı vermeyecektir. Siyasi çıkarlar ve rantlar gözetmeksizin köyümüz için birlikte çalışalım.”
“Tekkeliler olarak doğalgazı çok önceden hakkettik”
Tekke köyüyle ilgili bir diğer talep ise doğalgaz talebi hakkında oldu. Köy sakinlerinden Ogün Alkan, kış mevsimi çetin geçen bölgede yıllık binlerce lira yakacak ücreti verdiklerini ve bu durumun da köy halkını zorlayıp göçe sebep olduğunu savundu.
Doğalgaz hattının Tekke köyü merkezinden geçtiğini kaydeden Alkan, “En yakın eve 100 metre en uzak eve 2.000 metre uzaklığındadır. Bu nimete bu kadar yakın olup ta faydalanmamak gerçekten çok üzücü bir durum. Biz Tekkeliler olarak doğalgazı çok önceden hakkettik. Köyümüzü bırakıp gitmek istemiyoruz fakat soğuktan da donmak istemiyoruz. Doğalgaz hattı köyümüzden geçtiği zaman arsalarımızdan feragat ederek yardımcı olduk keza yol yapıldığı zaman aynı şekilde çile çekerek yardımcı olduk. Gümüşhane Merkeze, ilçelerine, köylerine ve çevre illere Tekke köyü üzerinden giden hizmetler karşısında (Doğalgaz, Trafo Merkezinin yüksek gerilim hatları, bahçecik barajı, Yol yapım, Fabrikalar vs vs.) her zaman azami yardımcı olduk. Bizde bazı kişiler gibi yasal haklarımızı kullanım yerlerimizi vermeyebilirdik ama biz Tekkeliler olarak vatandaşlarımızın refah içinde yaşamaları için yardımcı olduk. Bizim bu iyi niyetimizin karşılığında Tekke Köyü içinden geçen doğalgazdan faydalanmak istiyoruz. Doğalgaz belki de en kolay verilebilecek yer Tekke Köyüdür. Doğalgaz geldiğinde göçler durmakta beraber dışardan da köylülerimiz yerlerine gelecek ve köylü milletin efendisidir felsefesiyle üretime katkıda buluna bilecek. Büyüklerimizden bu konu hakkında bize yardımcı olmalarını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2022, 13:15
Hayal işi, diğer illere gidenler ne diye köye dönsünler ki. Adamın işi orada ise ikameti de doyduğu yerdedir. Siz en iyisi büyük köy olmaya devam edin. Bari şimdiki nüfusu koruyun.
2022 sonu nüfusu 2331 (1264+1067) kişi oldu, gayet belediye olabilir.
Geliyor tekrar yeniden TEKKE BELEDİYESİ