VALİ KAMURAN TAŞBİLEK
“14 Mart 1827 tarihinde Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kuruluşu Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmektedir ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturunca tüm bireylerin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmasının nitelikli bir toplumun en önemli şartı kabul edildiği günümüzde, insanı yaşatmayı ve insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen hekimlerimiz, İnsanların kaliteli ve mutlu yaşam sürmelerini sağlayarak, toplumsal refahın artmasına önemli katkı sunarlar.
Sosyal devletin en önemli özelliklerinden birisi de bütün vatandaşlarına yeterli ve zamanında sağlık hizmeti verebilmesidir. Bu anlamda doktorlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımız, fedakârlıkları ve meslek aşkları sayesinde, insanların yaşam kalitesini yükseltmede ve bu yaşam kalitesinin duraksamaya uğradığı hallerde hastalarını sağlığına kavuşturmak adına kutsal bir mümessil olarak bu önemli ve zor görevi üstlenmişlerdir.
Bir nefeslik sıhhatin bile değerinin ölçülmeyeceğinin bilinciyle, kendisini “insana hizmet” ilkesine adamış doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutlar, bu kutsal mesleğe verdikleri emeklerden ve özellikle pandemi sürecinde gösterdikleri olağanüstü gayret ve fedakârlıklarından dolayı teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.”
BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Sağlık çalışanlarının büyük fedakarlıklar yaparak hizmet sunduklarını kaydeden Başkan Çimen, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız üstlendikleri görev ile gece gündüz demeden her zaman ve her koşulda görevlerini büyük özveri ile yerine getirerek, hastalanan insanları sağlığına kavuşturmak ve sağlıklı insanların da sağlığını korumak için çalışmaktadır. Her yerde ve her koşulda hayatlarını insan sağlığına adamış olan sağlık çalışanlarımız, özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde tüm risklere göğüs gererek bu zor görevi yerine getirmekte, bunu yaparken de karşılık beklememektedir. İnsanların sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için fedakarca çalışan doktorlar, toplumumuzun inandığı, her zaman değer verdiği saygın kişilerdir. İnsanlığa sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinerek bu mesleği yürüten sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Bu duygu ve düşüncelerle hayatlarını hayat kurtarmaya adamış, büyük bir fedakarlıkla çalışan, kutsal ve onurlu bir mesleği yerine getiren tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum.”
SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI ENGİN KARABULUT
“Fedakar sağlık çalışanları bir Tıp Bayramı’na daha hüzünle girmenin burukluğunu yaşıyor. Bir yanda pandemi kaynaklı ağır iş yükü, ekstra sorunlar ve can kayıpları, diğer yanda yıllara sari çözüm bekleyen kronik meseleler.
2021 “sağlık çalışanları yılı” ilan edildi ancak sorun ve beklentilerinin çözümüne dair henüz bir ümit ışığı görebilmiş değiller.
Buna karşın bolca alkış, bir o kadar takdir ve teşekkür alıyorlar. Ancak bir türlü sesleri duyulmuyor, sorunları çözüme kavuşturulmuyor, yüzleri güldürülmüyor.
Fedakarlıkları, alın terleri, mücadeleleri, canlarını ortaya koymaları, bir türlü yetmiyor sorunlarının çözümüne.
Hak etmediklerini ya da hakları olmayanları değil, alın terlerinin ve mücadelelerinin karşılığını istiyorlar.
Örneğin, hakkaniyetsiz ve adaletsiz döner sermaye sistemi son bulsun istiyorlar. Can yakan, alın terini yok sayan bu sistemin yerine, ödemelerin hastane bütçesinden değil, merkezi bütçeden karşılandığı yeni bir modele geçilmesini istiyorlar. Bu sayede gelirlerinin, hastanelerin gelirlerine bağlı olmaktan çıkacağını çok iyi biliyorlar. Bu durum aynı zamanda haksız ücret dağılımının son bulması demektir.
Bunun yanında, hakkaniyetli iş güvencesi herkesin hakkı olduğu için sözleşmeli istihdam modeline son verilsin istiyorlar. Çünkü aynı iş yerinde aynı işi yapıp da birbirlerinden çok farklı mali, özlük ve sosyal haklara sahip olmak kabul edilecek bir durum değildir.
Nöbet ücretleri artırılsın istiyorlar… Çünkü sağlık çalışanları nöbete kaldıklarında, normal mesai ücretinden daha düşük ücret alıyor. Oysa diğer kamu çalışanlarında tersi bir durum söz konusu. Sağlık emekçileri, üçüncü sınıf kamu çalışanı değildir. Hayat kurtarmakla yükümlü oldukları unutulmamalıdır
Ayrıca, icap nöbet ücretlerinin bağış değil, hak olduğunu tüm sağlık çalışanları çok iyi biliyor. İdari tasarrufla bazı sağlık çalışanlarına icap nöbeti ödenirken bazılarına ödenmemesinin izahı mümkün değildir. İcap nöbet ücretleri anne sütü kadar helaldir, her çalışana her hak edene ödenmek mecburiyetindedir.
Sağlık çalışanlarının ağır iş yükü altında öteden beri ezildikleri bilinmiyor değil. Ne yazık ki pandemi sürecinde bu yük katlanarak arttı. AB ülkeleriyle kıyaslandığında, ülkemizde normal koşullarda bir hemşire dört hemşirenin yaptığı işi yapıyor. Benzer durum diğer branşlarda çalışanlar için de geçerli. Sorunun önüne ancak istihdam açığının sıfırlandığı güçlü sağlık ordusuyla geçilir.
Hatalı uygulamalar (Malpraktis) nedeniyle sağlık çalışanlarının ocağına resmen incir ağacı dikiliyor. 3 – 4 bin lira maaş alan bir sağlık çalışanının, 100 binlerce liralık tazminatın altından kalkması mümkün değildir.
Sağlık, risk payı çok yüksek bir meslek olduğu için idare, hatalı uygulamalar karşısında sorumluluğu çalışana yükleyerek görevini yapmış olmaz. İdareye düşen, her türlü sorun karşısında çalışanını mağdur etmemek, sahip çıkmaktır.
Binlerce sağlık çalışanı, “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği” sınavları düzenli ve belli aralıklarla yapılmadığı için mali, özlük ve sosyal noktasında hak kaybı yaşıyor. Bunun önüne geçmek için ekstra ne bir çabaya ne de bir kanuna ihtiyaç vardır. Yönetmelik değişikliği yeterlidir.
Çocuklarının emniyeti ve bakımı, sağlık çalışanı ebeveynler için sorun olmaya devam ediyor. Sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 40’ı yine sağlık çalışanıyla evli. Diğer kamu çalışanlarıyla evli olma durumları da bu rakama eklendiğinde oran yüzde 60’ları geçmektedir. Dolayısıyla gündüz bakım evi ve kreş uygulamasının hayata geçirilmesi büyük bir zarurettir.
Bu aynı zamanda hayati bir zarurettir de. Pandemi sürecinde, bazı çocukların canlarına mal olan üzücü hadiselerin varlığını hiç kimse unutmuş değil.
Tüm bunların yanı sıra sağlık çalışanları artık şiddet kurbanı olmak istemiyor! Çünkü şiddet sadece mağduru etkilemiyor; göreni, duyanı kısacası tüm çalışanları doğrudan etkiliyor, travmalara neden oluyor, korkutuyor, sindiriyor.
Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının daha pek çok sorunu var. Bu sorunlarla yaşamayı, bu sorunlara alışmayı, bu sorunların gölgesinde kutsal mesleklerini ifa etmeyi istemiyorlar. Mesleklerini severek yapmalarının yanında bayramlarını bayram gibi kutlamak ve hayatlarını müreffeh bir şekilde sürdürmek istiyorlar. Tüm bunları sağlık çalışanlarına çok görmemek gerekir. Sağlık çalışanları bayramın en güzelini en iyisini hak ediyor. Çünkü onlar bu ülkenin “hayat sigortası.” Herkesi, özellikle de sorumluluk sahibi olanları, bunun anlam ve önemini anlamaya ve bu doğrultuda sorunları çözmeye davet ediyoruz.”
TÜRK SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKAN VEKİLİ GÖKMEN BEŞİROĞLU
14 Mart Tıp Bayramını salgınla geçen 1 yılın sonunda karşılıyoruz. İki bayram arasında 300’den fazla sağlık çalışanı arkadaşımızı covid salgını nedeniyle şehit verdik.
100 bin üstünde arkadaşımız virüse yakalandı. Devletin verdiği görevle millete şifa dağıtırken şehit olan tüm sağlık çalışanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Hasta arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
Onların emsalsiz fedakârlıkları ve canlarını vererek ortaya koydukları hizmet sağlık çalışanlarının bu ülkeye bağlılıklarını ve bu uğurda nelerden vazgeçebildiklerinin çok önemli bir göstergesidir.
1 yıldır sağlık çalışanları ailelerini ve sosyal hayatı unuttular
1 yıldır sağlık çalışanları salgına rağmen 7/24 hizmet ürettiler.
1 yıldır sağlık çalışanları izin gibi temel ihtiyaçları unuttu, esnek mesai gibi kavramlar ise hiç yanlarına uğramadı.
1 yıldır salgın var ama şiddet ve mobbing devam ediyor. Korkunç saldırılara sağlık çalışanları maruz kaldılar.
1 yıldır sağlık çalışanı emek veriyor, tüm gücüyle hizmet üretiyor ama sıfır döner sermaye alıyor, adı tavandan kendi yavandan olan bir düzenleme ile geçiştirilmeye çalışılıyor.
1 yıldır sağlık çalışanlarını herkes alkışlıyor ama iş hakkını vermeye, mağduriyetini çözmeye gelince her ne hikmetse somut adımlar atılmıyor. Bu durumun artık son bulmasını istiyoruz.
Türk Sağlık-Sen olarak bu zor süreçte her zaman ve şartta sağlık çalışanlarının yanında olduk. Çalışanın hakkı ve emeği için alanlara çıkıp basın açıklaması yaptık, haksızlıklara karşı davalar açtık. Başvuru ve görüşmelerle çözüm istedik, mücadeleden hiç geri durmadık.
Hep çalışanın yanında olduk. Bazı sorunları çözdük, bazı meselelerde ilerleme kaydettik fakat isteğimiz maaşa zam şeklinde tek ödeme, döner sermayede iyileştirme, sözleşmelilere kadro, hizmetlilere memurluk, 3600 ek gösterge, kreş v.b temel meselelerin halledilmesidir. Bunun içinde mücadeleye devam edeceğiz.
14 Mart Tıp Bayramı, Tıbbiyelilerin vatanın işgaline karşı gösterdikleri tepkiden ve duruştan kaynağını almıştır. Bugünde sağlık çalışanları böylesine bir vatan savunmasındadır.
Kahramanların salgınla mücadelesi ve korumaya çalıştıkları Türkiye’nin sağlığı bugün toplumsal, sosyal ve ekonomik hayatımızı en fazla etkileyen unsurdur.
Hayatımız buna göre şekil almaktadır. Sağlık çalışanlarının çalışma hayatı ve şartları ile ilgili her iyileştirme ve her yeni olumlu düzenleme memleket için atılmış olumlu bir adım olacaktır.
2021 yılı sağlık çalışanları yılı ilan edildi; 2021 yılı Tıp Bayramının da sorunları çözmede adım atılmaya başladığı bir gün olmasını istiyor ve temenni ediyoruz. Alkışlamak ile kimse yorulmasın “Sesimize kulak verip, çalışanların meseleleri çözülsün ” diyoruz.
Güzel memleketimizin dört bir yanında en kalabalık şehirlerinden en ücra köşelerine kadar vatana ve millete hizmet eden tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını Kutluyoruz."
DEMOKRATİK SAĞLIK SEN GÜMÜŞHANE ŞUBE BAŞKANI YAVUZ SELİM AKBULUT
“Değerli sağlık çalışanı arkadaşım pandeminin ilanın üzerinden bir yılı aşkın bir zaman geçti. Yüzlerce çalışma arkadaşımız bu süreçte ebediyete intikal etti, yüz binlerce insan vefat etti. Biz bugün pandemi döneminde ama, fakat, lakin demeyerek görevlerini yapan ve bu hastalık yüzünden vefat eden sağlık çalışanlarının amasız, lakinsiz, fakatsız şehit sayılmalarını gür bir sesle talep ediyoruz.
Geçtiğimiz bir yılda sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarında çözüm bekleyen sorunlarının üzerine yenilerinin eklendiğini hep birlikte gördük. Bu sorunlara ister siyasi, ister bürokratik engeller diyelim gerçek olan sağlık sosyal hizmet çalışanlarının demorolize oldukları, kendilerini sahipsiz hissettikleridir.
Bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından bir ödül niteliğinde tavandan ek ödeme yapılması talimatı dahi maalesef ki çalışanlarımızı böldü, paramparça etti. Ek ödeme geçmişte olduğu gibi bu hassas dönemde de hakkaniyetten uzak bir şekilde ödendi. İzin, tayin, emeklilik ve istifa gibi sosyal haklar kısıtlanırken tüm çalışanları kapsayan genelgeler, ek ödemenin dağıtımına geldiğinde çalışanlar maalesef sınıf sınıf ayrılıyor.
2021 yılının ilk çeyreği bitmek üzere, Sağlık Bakanımızın teklifi ile 2021 yılı “Sağlık Çalışanları Yılı” ilan edilmişti. Sadece ilan edildi, taçlandırılmadı.
Bir yıl boyunca gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanları insanüstü gayretleri ile hastalıkla mücadele ettiler, halen de ne zaman son bulacağı belli olmayan bu virüsle mücadele devam ediyor. Sağlık çalışanları artık yoruldu. Emekliye ayrılan arkadaşlarının yerine sayıları 600 bini geçmiş atama bekleyen sağlıkçıların bir an önce atanmalarını bekliyorlar.
Diğer taraftan sağlık çalışanı arkadaşlarımız ayrıştırmadan düzenlenecek 3600 ek göstergeyi, maaşlarla birleştirilen ve emekliliğe yansıtılacak ek ödemeyi, farklı istihadam modellerine son verilerek kadro beklentilerinin gerçekleşmesini, kreş sorununun çözülmesini, akademik kariyerlerinin önündeki engellerin kaldırılmasını, liyakat ile atanmış idareciler tarafından yönetilmeyi, yardımcı ibaresinin kaldırılmasını ve uzmanlaşmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını, itibarlarının geri verilmesini, mesleki sorumluluk sigortasının hekim dışı sağlık çalışanlarını kapsamasını, pandeminin bahane edilerek çağımızın yönetici hastalığı mobbing uygulamalarına son verilmesini, sosyal tesislerin yurt genelinde sayılarının artırılmasını bekliyorlar.
Biz de Demokratik Sağlık Sen ailesi olarak sağlık sosyal hizmet çalışanı arkadaşlarımızın haklı beklentilerinin ve taleplerinin takipçisi olduğumuzu ve buradan muhataplarına sağlık çalışanlarının haklarını teslim etmelerini istediğimizi yineliyoruz.
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle başta görevi başında vefat eden şehit sağlık çalışanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, ailelerine tekrar başsağlığı diliyorum. 2021 yılı tıp bayramının tüm sağlık çalışanlarının beklentilerine karşılık bulacağı bir yıl olması temennisi ile sağlıklı günler diliyorum.”
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2021, 14:50