Tıp Bayramı mesajları

Gümüşhane’de 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları.

Tıp Bayramı mesajları

VALİ OKAY MEMİŞ

"1827 yılında Türkiye'de batılı anlamda ilk tıp okulu olan Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin açılış günü olan 14 Mart, 1919 yılından itibaren ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.
 
İnsanı yaşatmayı ve insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen hekimlerimiz, insanların kaliteli ve mutlu yaşam sürmelerini sağlayarak, toplumsal refahın artmasına önemli katkılar sunmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde sağlık alanında yapılan yatırımların, sağlık sistemindeki reformların ve tıp alanındaki buluşların, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.” diyerek kendi sağlığını emanet ettiği hekimlerimizin üstün başarılarıyla taçlanmasının neticesi olarak, Türkiye’nin sağlık hizmetleri konusundaki kalitesi, dünya çapında övgüler almakta, ülkemiz artık sağlık turizmiyle de adından söz ettirir hale gelmektedir. 
 
Dünya çapında elde edecekleri başarılarla milletimiz için gurur kaynağı olacakları inancıyla, kendilerini tıp bilimine ve insanlığın hizmetine adayan tüm hekimlerimizin Tıp Bayramı’nı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY

“14 Mart 1919’da İstanbul’u işgal eden düşman kuvvetlerini protesto etmek amacıyla bir araya gelen tabiplerimizin göstermiş olduğu tepkinin, milli mücadelemizin başlamasında önemli bir yeri var.

İnsanlığa nitelikli yaşam sunmayı ilke edinen, insanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveri ile yerine getiren, en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında fedakarca çalışan, sağlıklı toplum olabilme yolunda ve  vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri adına var gücüyle çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personellerimizin  14 Mart Tıp Bayramını kutlar, bu kutsal mesleğe verdikleri emeklerden dolayı kendilerine teşekkür eder,   Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum’”
 

SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI YUNUS YILMAZ

“Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nda, yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik müjde beklemekte ve bayramı gerçek anlamda yaşamak istemektedir.

Sağlıkta dönüşümün mimarı olan sağlık çalışanları maalesef bu çalışmalarının karşılığını alamamaktadır. Hasta memnuniyeti ve sağlık hizmetlerine erişim artarken, sağlık kurumlarına şehir hastaneleri başta olmak üzere yeni tesisler eklenirken sağlık çalışanlarının sayısı aynı oranda artmamaktadır. Ağır iş yükü altında tükenmişlik sınırında yaşayan sağlık çalışanları sorunlarına acilen çözüm bulunmasını beklemektedir.

Dört yıl önce sendikamız Sağlık-Sen programında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından sözü verilen ve kısa bir süre önce de ilgili bakanlıklar tarafından çalışmaları tamamlanan yıpranma payının sendikacılık tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçmesinin müjdeleneceğini beklediğimiz yıpranma payının, son derece önemli ve değerli bir kazanım olarak 500 bine yakın sağlık çalışanımızı ilgilendireceği muhakkaktır. Nitekim sağlık çalışanlarımız, yoğun sendikal baskılarımız neticesinde her fırsatta, her kazanımımıza karşın kamu kaynaklarının etkin kullanımını gerekçe gösteren Maliye Bakanlığı’nın bu konuda da direnç göstererek hazırlıklarını nihayet tamamladığına şahitlik etti. Her şeye rağmen, hak arama ve hak alma mücadelesinde yıpranma payının hayata geçecek olması bizlere yepyeni kazanımlar için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır. Yıpranma payının önemli ayrıntılar içerecek olması ve muhtemel eksikliklerin giderilmesi için de sendikal mücadelemiz tereddütsüz şekilde ve aynı kararlılıkla devam edecektir.

Sağlık çalışanlarının bir diğer önemli sorunu ise, adaletsiz ve kimsenin memnun olmadığı performans sistemidir. Sabit ödemenin dışında ek ödeme verilemez duruma gelen performans sistemi acilen hakkaniyetli bir şekilde yeniden düzenlenmeli, mağduriyetler giderilmelidir. Bunun yanı sıra sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları düşük emekli maaşı mağduriyeti de, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasıyla çözülmeli, sağlık çalışanlarının emekli maaşlarında ayrıca artış yapılmalıdır.

Sağlık çalışanlarının iş yükünün artmasına sebep olan yetersiz istihdam konusu da çözüme kavuşturulmalı, sağlık hizmetlerinde yeni personel alımlarına gidilmelidir. Yeni alımlar sağlık çalışanlarının iş yükünün azalmasına katkı yapacağı gibi, atama bekleyen sağlıkçıların istihdamıyla da başka bir mağduriyeti giderecektir.

Sağlıkta farklı istihdam modellerine son verilmelidir. Tüm sağlık çalışanları hangi kadroda olursa olsun sözleşmeli statüde değil, istisnasız 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A kadrosunda istihdam edilmelidir.   

Sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen bir başka sorunu ise, nöbet ücretlerinin artırılması, kreş sorununun çözülmesidir. 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanları, tuttukları nöbetin karşılığını alamamakta, ayrıca bu nöbetlerinde çocuklarını bırakacak yer sorunu yaşamaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarında kreş açılması konusundaki kararlılık sürmeli, 24 saat hizmet verilen yerlerde 24 saat açık kreşler olmalıdır.

Sağlıkta şiddet konusu ise, kangren olmuş, bıçağın kemiğe dayandığı bir konudur. Şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal bilincin artırılmasına yönelik kamu spotları benzer çalışmalar yapılmalı, başta acil servisler olmak üzere şiddetin yaşandığı yerlerde fiziki önlemler de alınmalıdır. Şiddetin önlenmesine yönelik caydırıcı yasal müeyyideler hayata geçmeli, bunların uygulanmasında kararlı olunmalıdır.

Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığı korunmalıdır. Özellikle medyada, internet sitelerinde ve kamuoyunda kayıtsız-şartsız hesap sorulabilen, sözel veya fiziki şiddet uygulanabilen, her zaman her yere hiçbir delil gösterilmeden rahatlıkla şikayet edilebilen, bu şikayetlerle boğuşmaya mecbur edilebilecek sağlık çalışanı figürüne, oluşan algıya son verilmelidir.    

14 Mart Tıp Bayramları, sadece hekim bayramı gibi gösterilmemeli ve bu yönde açıklamada bulunulmamalıdır. Sağlık hizmeti, bir ekip işidir. Doktor, hemşire, sağlık memuru,  laborant, paramedik dahil bu hizmetin sunulmasında yer alan herkes bu ekibin bir parçasıdır. Sorunların çözümünde de sadece bir meslek grubuna odaklı davranılmamalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, sorunlarının çözümüne, beklentilerinin karşılanmasına vesile olmasını diliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2018, 12:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER