Gümüşhane’de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü tarafından öğrencilere biyoçeşitlilik eğitimleri kapsamında Tomara Şelalesi Tabiat Parkında gezi ve eğitim programı dzüenlendi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliğin etkin bir şekilde korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması, biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık konularıyla ilgili olarak gen kaynaklarının korunması, tabii türlerin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması yönünde gelecek nesillerin bilinçli bir şekilde yetiştirilmesini sağlamak amacıyla il genelindeki ilk ve orta öğretim okullarında 5, 6. ve 7. sınıflara yönelik eğitim çalışmalarına devam ediyor.
Eğitimlerle biyolojik çeşitliliğin ülkemiz ve insanlık adına öneminin anlatılması ve konu ile ilgili genel bilgilerin verilmesinin yanında, özellikle bölgenin endemik ve nesli tehlike altında bulunan türlerin tanıtımı ve korunması yönünde bilinç oluşturulması hedeflendi.
Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde DKMP Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından her yıl okullarda verilen eğitim çalışmaları kapsamında öğrencilere farkındalık oluşturulması için korunan alanların gezisi de yaptırılarak eğitimlerin doğada birebir verilmesi sağlanıyor.
Biyoçeşitlilik eğitimleri kapsamında Kelkit Mustafa Maruf Şahin Ortaokulu ve İmam Hatip Orta Okulu, Şiran Yunus Emre Ortaokulu, İmam Hatip Ortaokulu ve Yatılı Bölge Ortaokulu bünyesindeki öğretmen ve öğrencilerden oluşan 60 kişilik grup Tomara Şelalesi Tabiat Parkına götürüldü.
Hem doğada eğitim verip hem de şelale gezisi yaptırılan programda ayrıca öğrencilerin eğitim süresince çizmiş oldukları Türkiye kuşları resim sergisi de kurularak öğrenciler ve gelen ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı işletmecisi Baki Kara’nın da sunduğu hizmetle verdiği destekle gerçekleşen etkinliğe öğrenci ve öğretmenlerle birlikte, DKMP Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Sulak Alanlar Şube Müdürü Mahmut Kemal Yazar, Orman Mühendisleri Nurten Lermioğlu ve Dursun Tahsin Yılmaz, Orman Muhafaza Memuru Hacı Bayram Aydın katıldı.
Gümüşhane’de toplam 375 damarlı bitki, 59 memeli, 153 kuş, 17 sürüngen endemik olarak kayıtlara geçerken, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 13 okulda 760 öğrenciye eğitim yapıldı.
Öte yandan biyokaçakçılık konusunda DKMP Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından yapılan değişik zamanlardaki koruma kontrol çalışmaları ve gelen ihbarlar sonucunda bugüne kadar değişik türlerde böcek, kelebek ve bitki toplarken yakalanan 1 Çek, 1 Alman, 4 Japon ve 1 İsveç uyruklu olmak üzere toplam 7 kişiye toplam 269 bin 467 TL idari para cezası kesildi.
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2018, 16:02