Torul’da “Dilimizin Zenginlikleri” yıl sonu programı düzenlendi

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında yıl boyunca ilçedeki okullarda uygulanan etkinliklerden bazılarının sergilendiği yıl sonu programı Atatürk Ortaokulu Konferans Salonunda sergilendi.

Torul’da “Dilimizin Zenginlikleri” yıl sonu programı düzenlendi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ve 1 Kasım 2023 tarihinde Bakan Yusuf Tekin tarafından tanıtımı yapılarak uygulanmaya başlanan "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda Türkçe'nin zenginliğini anlatan resim sergisi açıldı. Resim sergisinde öğrenciler deyimler ve atasözlerini resimleyerek ve karakatürize ederek anlatmaya çalıştıkları eserlerini sergiledi.

Program sırasında ise öğrencilere, misafirlere ve katılımcılara Yunus Emre'den Mevlana'ya, Aşık Veysel'den iyilik masallarına uzanan bir dil yolculuğu yaşatıldı, öğrenciler katılımcılara şiirler okuyarak, türküler söyleyerek Türkçenin güzelliklerini aktardı.

Etkinlikte konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyyüp Zengin, proje kapsamında okullarda yapılan söz varlığını geliştirme çalışmalarıyla öğrencilerin Türkçe’nin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesinin amaçlandığını söyledi.

Zengin, “Sözlük özgürlüktür” sloganıyla Bakanlığa bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında öğrenim gören tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulanan projenin Torul okulları tarafından hazırlanan yılsonu etkinlik programını hazırlayan ekibe teşekkür ederek, “Bir dildeki sözlerin bütünü; söz haznesi, söz dağarcığı, sözcük haznesi, kelime haznesi, kelime kadrosu, vokabüler" olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Söz varlığı, aynı zamanda bireylerin öğrenme yaşantısı boyunca depoladığı birikimi ifade etmektedir. Söz varlığının önemi sadece bununla sınırlı kalmayıp bireyin anlama ve anlatma becerisini de etkilemektedir. Sözcük ile kavram arasında yakın bir ilişki mevcuttur. Sözcük söylendiğinde onu karşılayan kavram akla gelir. Bunun gerçekleşebilmesi için de bireyin o sözcüğün anlamına hakim olması ve sözcükle ilgili kavramı gözünün önüne getirebilmesi, zihinde canlandırılabilmesi gerekir. Sözcük ve kavram zenginliğini aynı zamanda düşünce zenginliğine işaret eder. İnsanın sözcük ve kavram yönünden zengin bir birikime sahip olması, düşüncede de zengin olmasını sağlar. Öğrencilerimiz için söz varlığını en verimli şekilde artırmayı ve kullanmayı sağlayacak ortam ise okullardır. Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyarak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenerek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfetmektedir” dedi.

Şiirler, türküler, masal canlandırma ve okullar tarafından düzenlenen sinevizyon gösterisi ile program sona erdi.

Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyyüp Zengin, şube müdürleri İshak Ergün ve Abdulkadir Koç, okul, kurum yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER